среда, 22. фебруар 2023.

 

Spilberg priprema seriju o Napoleonu po Kjubrikovom scenariju

 

SHOWBIZ Autor:Hina/AFP22. feb 202307:13 REUTERS/Michele Tantussi

 

Stiven Spilberg otkrio je da radi na snimanju televizijske serije po izvornom scenariju Stenlija Kjubrika o Napoleonu, koji je godinama ležao u fioci.

„Radimo na velikoj produkciji“ serije u sedam nastavaka za američku mrežu HBO, po scenariju napisanom 1961, rekao je u Berlinu.

Spilberg je još pre deset godina govorio o tome da će snimiti mini seriju po tom scenariju koji je napisao redatelj filmova „2001: Odiseja u svemiru“ i „Paklena pomorandža“ koji mu je dao ideju za „Veštačku inteligenciju“ (2001).

Kjubrik je umro 1999. i nije završio veliki biografski film o Napoleonu Bonaparti.

Stiven Spilberg će na Berlinaleu primiti počasnog Zlatnog medveda za životno delo koje je promenilo filmsku istoriju. Među njegovim najvećim uspesima su „Ajkula“, „E.T.“, „Šindlerova lista“, „Park iz doba Jure“.

Vratio se i snimanju „Fabelmanovih“, poluautobiografskog filma koji počinje da se prikazuje u Francuskoj, a priča je o njegovom odrastanju i o profesionalnim počecima.

U 76. godini Spilberg kaže da ga film „jednako oduševljava“, a pronaći priču za film „više je od bilo čega u mom životu, osim možda rođenja deteta“, rekao je.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Tipičan komentar naših rusofila na ovu vest je bio "super sada će svet videti kao je Napoleona porazila Rusija"! Nisu razumeli šta je Napoleonovo nasleđe, zašto je, na pr, bilo moguće da on napravi moderni koncept armije na principu regrutovanja . Napoleon: „Moja prva slava nije u tome da sam pobedio u 40 bitaka... Vaterlo će izbrisati pamćenje svih pobeda... Ali ono što niko neće uništiti i što će večno trajati je moj građanski kodeks“. Njegovi ratovi su služili izvozu revolucije u ostale delove Evrope. Pokreti nacionalnog ujedinjenja, posebno u Italiji i Nemačkoj i uspon nacionalne države bili su uzrokovani Napoleonovom vladavinom tim teritorijama;  od tada se u Nemačkoj  razvuja  buržoasko društva, napušta se feudalizam. To se u Carskoj Rusiji nije desilo, pošto je Napoleon poražen bili su i ostali su despotska država (Sumer, Egipat,...,Vitantija, Osmansko carstvo, carska Rusija); danas se despot zove Putin! Francuskom revolucijom građanstvo te zemlje je osvojilo javnu vlast u njoj i svoje vrline prenelo na nacionalnu državu. Nacija kao ideologija novog zajedništva – bila je pojava potpuno nepoznata u Antici i na despotskom Istoku! Građani su se latiti izgradnje nacionalnog identiteta. Romantičari, književnici, istoričari, lingvisti, slikari, kompozitori... dali su se na veliki posao kreiranja zajedniče prošlosti, kreiranja nacionalnog jezika, mitova, folklora i istorije. Istorijski roman, koji je 1830. stvorio Valter Skot, bio je efikasno sredstvo da se u narodu snažno proširi emocionalna percepcija nacionalne istorije, te da se narod indentifikuje sa njenim herojima.

 

*


Lesing: "Prusija je najropskija zemlja u Europi"; i upućuje na Getea, koji se strasno nadao da će olakšanje doći s Napoleonom. Hegeman, koji je autor knjige protiv Napoleona dodaje: "...ma šta da imamo kazati protiv njega, mora se priznati da je on, svojom pobedom kod Jene, primorao Fridrihovu reakcionarnu državu na uvođenje nekoliko reformi koje su mnogo okasnile."


Zoran Stokić

22.02.2023.

Нема коментара:

Постави коментар