понедељак, 20. фебруар 2023.

 

Legendarni tenor Enriko Karuzo dobija muzej u rodnom Napulju

 

KULTURA Autor:Hina19. feb 202310:551 komentar Henny Ray Abrams/AFP

 

Legendarni tenor Enriko Karuzo, koji je stekao međunarodnu slavu, dobiće svoj muzej u rodnom Napulju, saopštio je ministar kulture.

Muzej Karuzo, koji će se nalaziti unutar Kraljevske palate u Napulju, trebalo bi da bude otvoren 20. jula, 150 godina nakon rođenja umetnika koji je popularizovao lirsku operu.

Enriko Karuzo (1873-1921) je „prvi pevač u istoriji svetske muzike koji je shvatio i iskoristio golemi potencijal gramofonske industrije“, rekao je ministar kulture Đenaro Sanđulijano na konferenciji za novinare u Rimu.

Karuzo je započeo karijeru u dečačkom uzrastu, kao kontraalt u crkvenim horovima.

Nakon školovanja, od 1897. je nastupao kao operski pevač i vrlo brzo je stekao međunarodni ugled (Petrograd, Buenos Ajres, Rim, Milano), a od 1903. je pretežno pevao u njujorškoj Metropolitan Operi.

U prvih petnaestak godina 20. veka smatran je najvećim lirskim i dramskim tenorom na svetu.

Repertoar mu je obuhvatao naslovne uloge u operama Gaetana Donicetija, Pjetra Maskanjija, Đuzepea Verdija, Žorža Bizea, kao i popularne napolitanske arije.

Snimio je stotine ploča i svoj glas učinio prepoznatljivim u celom svetu.

Prema rečima kustoskinje muzeja Laure Valente, ne samo da je bio slavljen u najprestižnijim operskim kućama, već je „bio i prvi u gramofonskoj industriji koji je prodao milion ploča“.

U muzeju će biti izloženi kostimi, plakati, fotografije, ploče i gramofoni kao i snimci njegovih nastupa.

Rođen u vrlo siromašnoj napuljskoj porodici 25. februara 1873. godine, Karuzo je imao složen odnos sa svojim rodnim gradom, u kojem je 1901. u pozorištu Teatro San Karlo naišao na mlak prijem.

Nakon toga se zakleo da do smrti neće pevati u Napulju.

Umro je u 48. godini života.

 

***

Komentar

***

Malo čiji život obiluje tolikim slučajnostima, koje menjaju sve, kao što je Karuzov. Jedan roman ili film o njemu je malo, potrebni su tomovi! Karuza je siromaštvo naučilo da postane poslovan čovek, toliko je u tome bio dobar (odmah je svahitio moć novih medija) snimio je 290 nosača zvuka, koji su prodavani u milionskim tiražma, pa je postao jedan od najbogatijih ikada, doživeo je da mu mafija pljačka vile i da pokušava da ga reketira; te da na dan sahrane u Njujorku zastave budu spuštene na pola koplja; a da kralj Italije otvori baziliku San Frančeso di Paola, prvi put u istoriji za sahranu jedne javne ličnosti, jer su tu sahranjivani samo članovi kraljevske porodice. Činjenice govore da nije stigao da se kultiviše pa je ostao prava - "Pink" rialiti zvezda po ponašanju - majstor skandala, svih vrsta da, na pr, po otmenim parkovima "drpa" prolaznice, otima muževima žene, zavodi devojke, pravi karjeru preko već poznatih pevačica (tako je upoznao Toskaninija i Pučinija), ima vanbračnu decu, da se potuče sa bilo kim, čak i sa policajcima,..., ali i da bude veoma lake ruke, delio je novac šakom i kapom, pevao na brojnim dobrotvornim koncertima! Prirodni darovi mladog Karuza, istina, nisu se činili neospornim - njegov glas nije bio baš moćan, lako je pucao kod visokih tonova, trebalo ga je školovati, ali je njegova porodica bila ekstremno siromašna iz kvartova gde je harala kolera... Fanatička upornost učinila je da on i sa "polu-školovanim" glasom postane ikona opere. Mediji i big biznis su od njega (kao kasnije sa Marijim Kalas) napravili ikonu na Planeti Zemlji ali ne i u Napulju, sasvim opravdano; to je vekovni grad operskog umeća – gde se ne može prodavati "rog za sveću"; sa 18 god, posle mutacije, Karuzo je, na svoje veliko razočarenje, postao laki bariton, umesto punog tenora koji je tada bio veoma popularan! 17.04.1906. je preživeo katastrofalni zemljotres u San Francisku, posledica je bila, da na manijakalni strah od infekcija koji je nosio od detinjstva, doda i strah od nasilne smrti.

 

Zoran Stokić

20.02.2023.

Нема коментара:

Постави коментар