недеља, 12. фебруар 2023.

 

Spektakl stiže u Liverpul: Hrvati šalju Let 3 na Evroviziju

 

SHOWBIZ Autor:N1 Zagreb12. feb 202311:44 Let 3Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL

https://www.b92.net/kultura/vesti.php?yyyy=2023&mm=02&dd=12&nav_category=1864&nav_id=2288019

 

Na izboru hrvatske pesme za Pesmu Evrovizije “Dora 2023", održanom u Opatiji, Hrvatska je izabrala novog predstavnika za odlazak na Evroviziju koja će se ove godine održati u Liverpulu. Odlukom žirija i publike to će biti riječki Let3 s pesmom "Mama ŠČ".

Članovi grupe na bini su se prvo pojavili u dugačkim neobičnim kostimima. Počeli su da pevaju a potom je u jednom delu pesme deo članova benda legao na pozornicu

Na bini su se pojavili i s dve velike rakete i osvojili publiku, ali i žiri pa su sinoć odneli pobedu. Ukupno su osvojili 279 bodova

“Šta reći, hvala svima, mi se nismo trudili, ali smo jesmo očekivali. Šta nas sad čeka. Biće ŠČ. Čestitke svim izvođačima”, rekli su članovi Leta 3 nakon pobede.

  

***

Komentar

***

 

Španska groznica koja je ubila više ljudi nego sam razarajući I svetski rat, razarajući II svesti rat i na kraju trka u nuklearnom naoružanju su u orbitu izbacili ideju Armagedon kao simbola - katastrofe koje razara totalno i sve! I sama planina Armagedon („gora Megido"), iz novog zaveta, je idealizovana lokacija – simboličnog – karaktera. Već se Herman Hese 1914/1917  pitao kako osujetiti dalji "trijumf dinamita i mašina nad ljudskim životima i ljudskim duhom, šta da učnimo?" i odgovara: mi moramo pobediti sopstvenu "lenjost i kukavičluk", nijedan "dobronamerni čovek na Zemlji", ne sme da se naoruža "ravnodušnošću i da pusta da stvari teku kako hoće sićušna gomila bolesnih fanatika i besavesnih zlikovaca". Između ostalog stvorio je eliksir za budućnost - duhovnu simfoniju - "Igru staklenih perli" - kojom je želeo da natkrili fugu smrti II svetskog rata. Od homo politikusa Hesea ima se što-šta naučiti, izmedju ostalog i to da "najpre treba biti čaovek a tek onda, polazeći od tog osnova, pripadati svome narodu". Ova grupa je dala svoj mali doprinos borbi protiv teoretičara zavere koji može da proizvede Armagedon – Hitler je verovali u zaveru sionskih mudraca, rešio da je spreči svojom  vlastitom protiv zaverom. Putin veruje u zaveru Zapada pa je u Ukrajini rešio da je predupredi!

Zoran Stokić

12.02.2023.

Нема коментара:

Постави коментар