субота, 25. фебруар 2023.

 

 

Bivša ambasadorka u Moskvi: EU jedinstvena, Rusija nije poklekla, a Srbija luta

 

VESTI Autor:N1 Beograd24. feb 202313:42

 

Posle godinu dana rata u Ukrajini situacija je takva da je Evropska unija nikada ujedinjenija i spremnija da kolektivno deluje. S druge strane, Rusija iako u krizi, nije pala na kolena kako je Zapad očekivao. A u svemu tome Srbija je nesnađena i luta, kazala je u emisiji Studio lajv nekadašnja ambasadorka u Rusiji Jelica Kurjak.

Kurjak je za N1 rekla da su čak i poznavaoci prilika u Rusiji i postsovjetskom prostoru mislili da do napada na Ukrajinu neće doći i da će Rusija umesto toga preduzeti neke druge mere da utiče na Kijev, poput „zavrtanja gasa“ ili gomilanje vojske na istočnoj ukrajinskoj granici.

Ona ističe da ima mnogo nepoznanica i iznenađujućih poteza u vođenju ruske politike prema Ukrajini, pa se ne može sa sigurnošću govoriti o daljim potezima Rusije.

Dodaje da je ruski politički establišment očekivao da će zapad pokleknuti i da se neće žrtvovati za Ukrajinu, a dogodilo se suprotno.

„U Ukrajini imate iznenađujuću rešenost Zapada. Ruski establišment je očekivao da će zapad pokleknuti i da se neće žrtvovati za Ukrajinu. To je iznenađujuća stvar koja se dogodila. EU nikada nije bila jedinstvenija i spremnija da kolektivno deluje. Nato je odigrao efikasnu ulogu pomaganja Ukrajini i stavljanja na ukrajinsku stranu. Zapad je spreman da i dalje daje oružje i onda se tu ne vidi kraja“, kazala je Kurjak.

Kurjak ističe da je Rusija promenila ocenu svog boravka u Ukrajini, i da to više nije specijalna akcija za isterivanje i borbu protiv neonacista ili zaštitu ruskog stanovništva, već da je sada otvoreno rečeno da je u pitanju rat na teritoriji Ukrajine protiv kolektivnog Zapada i Nato.

„Ako je to onda sedite za sto i razgovarajte van Ukrajine“, poručila je Kurjak.

Ipak, kaže da se iz govora Vladimira Putina od pre nekoliko dana, kao i iz izjava „šefova kolektivnog Zapada“ vidi da se „očekuje neka vrsta smirenja, ponude nečega što može biti prihvatljivo bar da se zaustavi upotreba oružja“. Dodaje da obe strane trenutno imaju maksimalističke zahteve i nijedna nije spremna da odstupi ni pedalj.

Govoreći o kineskom predlogu za pregovore, ona kaže da su i Kina i SAD svesne ko im je partner.

„Rat je jedna vrsta biznisa i to se sada vidi. Kao što su svi očekivali da će Rusija pasti na kolena, to se nije desilo zato što radi preko Kine, Indije, svojih suseda, zamalja Latinske Amerike. Ista stvar se dešava i sa razgovorima. Svi pokušavaju. Kina vodi vrlo mudru politiku. Nikada se nije izjasnila za sankcije, ali podržava teritrijalni integritet i poručuje da se pitanja ne rešavaju ratom. Ako Si Đinping bude spreman i ponudi mudru izlaznu liniju za obe strane, to će biti prvi put posle mnogo meseci da je uopšte vraćena mogućnost da se rat prekine“, naglašava sagovornica N1.

Upitana za poziciju Srbije u svemu tome, odgovara da je to pitanje koliko teško, toliko i jednostavno.

„Teško je što je pozicija Srbije i njeno ponašanje ponovo potvrdilo činjenicu da nema definisanu ni strategiju, ni taktiku spoljne politike. Da još luta i od slučaja do slučaja se opredeljuje. Ako je glavni cilj ulazak u Evropsku uniju, onda Srbija zna šta joj je činiti“, istakla je Kurjak.

Ona kaže da je uvođenje sankcija gest i čin civilizacijskog ponašanja „prema jednoj zemlji koja je imala čitav spisak mogućnosti da reši probleme sa Ukrajinom, a orpedelila se za rat“. Objašnjava da se Srbija u tome nije snašla zbog uslovljenog odnosa prema Rusiji, a razlog je naše nerešeno pitanje u vezi Kosova.

„Tako da nismo se tu snašli. Jesmo glasali za rezolucije gde se osuđuje ulazak u Ukrajinu i onu jučerašnju. Ali tu igramo igru. Ali zna se da odluka Generalnog sekretara UN ne obavezuje nikoga“, kazala je gošća Studija lajv.

 

***

Komentar

***

 

Od 1945., staljinisti su u Srbiji (YU) kod svoje elite stvorili LAŽNU paralelu da je – po svim parametrima države i društva – SSSR (Rusija) ekvivalent Zapadu. To je tačno samo po jednom parametru kada je u pitanju "vojna moć" Rusija je vojna super sila. Po svim ostalim parametrima Rusija NIJE  EKVIVALENT Zapadu. Čak i gore od toga i ona sama je ZAVISNIK od Zapada. Udeo Rusije u svetskog privredi je 2% a SAD 25% a EU 24%. A u tih 2% su energenti i prodaja oružja! Samo jedan primer, kada je car Romanov stao na početku I sv rat na stranu Srbije; ali je tada na početku rata  započela smrtonosne epidemije pegavog tifusa 1914-1915. koja je pretila da nas zbriše kao narod falilo je znanje iz epidemiologije, vakcina, medicinske opreme, lekara (pola lekara nam je tu odmah pomrlo)... Ne poznajući pravu prirodu bolesti, vlast je da bi Valjevo rasteretila tolikog broja bolesnih, lakše obolele puštala kućama. To je i doprinelo da se epidemija munjevito proširi po celoj Srbiji. Obolelo je stoga više od milion ljudi, od čega je umrlo preko 150.000. Spasla nas je misija epidemiologa engleza Hantera (30 lekara). Ali zbog spinovanje od 1945., "kako su nam englezi kroz celu istoriju radili o glavi" misija Hantera je "izbrisana" mada nam nikada niko kroz našu istoriju  nije toliko pomogao kao misija krune i vlade VB 1915. na čijem je čelu bio dr Hanter. Onomad je podignut spomenik u Bg caru Romanovu ali ne i Hanteru. Da tada preživimo nije nas spasao car i Rusija nego VB i Hanter. Nema imena neke ulice po Hanteru i tsl. Danas o misiji Hantera niko nije upoznat. Srbij je da bi nadoknadila vekove atavizma, da bi preživela, potrebna "pomoć" Zapada u svim tim drugim paramentrima, koji su neuporedivo važniji za život, kao što je nauka,..., privreda, a o ekonomiji Zapada da i ne govorimo.

 

 

Zoran Stokić

25.02.2023.

Нема коментара:

Постави коментар