недеља, 26. фебруар 2023.

 

I naučnici greše: Otkriveno kada je tačno Homo sapiens u Evropi koristio luk i strelu

 

Pećina u južnoj Francuskoj otkrila je dokaze o prvoj upotrebi luka i strele u Evropi pre otprilike 54.000 godina, daleko ranije nego što se dosad smatralo i znalo.

 

IZVOR: INDEX.HR SUBOTA, 25.02.2023. | 13:35 -> 19:48

 

Istraživanje, objavljeno u časopisu Science Advances, pomera doba streličarstva u Evropi za više od 40.000 godina.

Dokumentovano je da upotreba luka i strele u Africi datira od pre 70.000 godina. Ali najstariji prethodni dokaz o streličarstvu u Evropi bilo je otkriće luka i strele u močvarama u severnoj Evropi, koji datira od pre 10.000 do 12.000 godina.

Ovo novo istraživanje obavljeno je u pećini Mandrin u današnjoj regiji Rhone u južnoj Francuskoj. Lokalitet pećine Mandrin, koji je prvi put iskopavan 1990. godine, uključuje sloj za slojem arheoloških ostataka koji datiraju od pre više od 80.000 godina.

Naučnici koji su sproveli najnoviju studiju već su dokumentovali da su neandertalci i njihovi moderni "rođaci", Homo sapiens, naizmenično nastanjivali pećinu Mandrin. Nivo poznat kao "Sloj E" pripisuje se prisutnosti Homo sapiensa pre nekih 54.000 godina i nalazi se između slojeva brojnih neandertalskih zanimanja.

Naučnici su sproveli funkcionalnu analizu artefakata pronađenih u sloju E koji su bili finije izrađeni od vrhova i oštrica u slojevima iznad i ispod. Sićušni vrhovi od kremena bili su ključni jer su drugi elementi tehnologije streličarstva, kao što su drvo, vlakna, koža, smola, kvarljivi i retko sačuvani na evropskim paleolitskim nalazištima.

Za potrebe studije, naučnici su reprodukovali sićušne kremene vrhove pronađene u pećini, od kojih su neki manji od američkog penija, i ispalili su ih kao vrhove strela replikom luka na mrtve životinje. "Nismo ih mogli baciti na životinje drugačije nego lukom jer su bili presićušni i prelagani da bi bili učinkoviti", rekla je Laura Mec sa Univerziteta Aix Marseille, koja je koautor studije zajedno sa Ludovikom Slimakom sa Univerziteta u Tuluzu.

Oštećenja na kremenim vrhovima upoređena su sa tragovima na artefaktima pronađenima u pećini, što dokazuje da su korišćeni kao vrhovi strela, rekli su naučnici. Mec je rekla da dokazi upućuju na to da su se neandertalci i Homo sapiens koji su boravili u pećini verovatno susreli u nekom trenutku iako "ne znamo prirodu susreta, jesu li bili ljubazni ili ne".

Međutim, neandertalci koji su nastanjivali Mandrin nastavili su da koriste tradicionalno oružje poput koplja i nisu razvili oružje na mehanički pogon, rekla je."Tradicije i tehnologije kojima su ovladale ove dve populacije bile su duboko različite, ilustrijući izuzetnu objektivnu tehnološku prednost modernih populacija tokom njihove ekspanzije na evropski kontinent", rekli su oni. Mec je takođe dodala da su stanovnici pećine obično lovili konje, bizone i jelene, a unutra su pronađene životinjske kosti.

 

***

Komentar

***

 

@Koča @marko Bilo koju društvenu strukturu možemo razumeti samo ako smo u stanju da shvatimo kako je ona nastala. U XVII veku, kada je nauka rođena, najrelevantnije znanje bilo je - teološko - smatalo se – ono ne može biti pogrešivo - ono mora biti, konačno i izvan svake sumnje. Ali teološka predviđanja događaja u Prirodi  bila su pogrešna. Ono što je izmicalo teologiji - da stvori korpus istinitih znanja o Prirodi - trebala je da omogući nova disciplina: nauka. Naučnik je morao rasuđivati po standardima preuzetim iz teologije: naučna su tvrđenja morala biti konačna, dokazana i izvan svake sumnje. Nauka je morala postići onu sigurnost koja je izmicala teologiji. Naučnik vredan svog imena nije imao pravo da nagađa: on je morao dokazati svaku rečenicu koju je izgovarao na osnovu činjenica. Po tim pravilima stvarao je Dekart, iz svoja 3 apsolutno istinita principa prirode izveo je 7 zakona sudara koji su zapravo bili u suprotnosti sa posmatranjem; bili su netačni, uglavnom zato što je Dekart uzeo veličinu tela, a ne težinu, kao odlučujući faktor u sudarima. Njutn je prvi shvatio da su postojeći standardi racionalnosti i logike previše restriktivni i da ometaju rad fizičara; jer istina nije ni u prvim principima a nije ni u bazi - zato je "prekršio" te standarde koje je nauci nametnula teologija. Uveo je holističku epistemiku kao i "nagađanja" koja su opravdana (vođena) dobrim empirijskim činjenicama - "drugi stav  je približno tačan ako je prvi stav približno istinit"!

 

 

Zoran Stokić

26.02.2023.

Нема коментара:

Постави коментар