понедељак, 13. фебруар 2023.

 

Preminula Breda Kalef, prvakinja Opere


Breda Kalef, zvezda takozvanog zlatnog doba Beogradske opere, preminula je u Beogradu u 93. godini života.


IZVOR: EURONEWS.RS PONEDELJAK, 13.02.2023. | 15:59 Foto: Arhiva Narodnog pozorišta u Beogradu

Operska diva potiče iz jedne od najstarijih jevrejskih porodica koja je iz Španije, preko Soluna, stigla u Beograd.

Ostvarila je više od 50 uloga mecosopranskog faha - Karmen ("Karmen"), Dalila ("Samson i Dalila"), Acučena ("Trubadur"), Končakovna ("Knez Igor"), Marina ("Boris Godunov"), Olga ("Evgenije Onjegin"), Lukrecija ("Lukrecija"), Ðokonda ("Ðokonda"), Šarlota ("Verter")…

Sa horom Braća Baruh imala je turneju u 29 gradova Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i nastup u Karnegi Holu u Njujorku.

Za BBC je snimljeno njeno koncertno izvođenje Borisa Godunova, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Kako je sa Plasidom Domingom nastupala više od 40 puta, jedina je operska umetnica sa prostora bivše Jugoslavije koja se slikom i pričom pominje u njegovoj autobiografskoj knjizi.

Njoj je prošle godine posvećena izložba "Breda Kalef - neuobičajena primadona" koja je osvetlila karijeru dive na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu i na gostovanjima u inostranstvu.

U postavci su bile fotografije, plakati, lični predmeti slavne umetnice.

"To nije zaista postavka o mojoj karijeri, već o mom životu. Mene i jesu uvek nazivali 'antiprimadonom', jer me nikad nije odlikovalo ono obesno ponašanje primadona, onakvih kakvima ih mnogi zamišljaju. Mnogo sam doprinela razvoju amaterizma, učestvujući u brojnim amaterskim horovima. Pritom, uvek sam se bavila sportom, bila sam jedina prvakinja Srbije u stonom tenisu koja nije bila iz Vojvodine, već iz Beograda, dobila sam plaketu kako za doprinos amaterizmu tako i za razvoj bridža, misaone igre koju obožavam i uvek rado praktikujem", rekla je tada Kalef povodom otvaranja izložbe.

 

***

Komentar

***

 

https://www.youtube.com/watch?v=Cmk9otnvnkQ

Dafne - Antonio Caldara - Dubrovnik 1972

 

Naš etos - se "uvećava" - dostižemo sreću, zdovoljstvo -  kroz traganje za idealima Breda Kalef je svoje ideale ostvarila! Preporuka, na youtube ukucati: "Dafne - Antonio Caldara - Dubrovnik 1972" (!) čuće i  videće opersko umeće Brede Kalef kao "Febo" u pastoralnoj operi A.Kaldare "Dafne" (Dafne – O. Miljaković). Iz vremena kada je YU bila "svet" tj.deo civilizacije. Od 1990-2023 "naši" staljinisti su nas "izveli" iz civilizacije. Preskromna Breda je bila vrhunski pevač u našim vremenima kada pevači više nisu  bili "centar" muzičkog  života kao što su to bili, na primer,  u operi od 1600 -1800 bili su plaćeni više od kompozitora, dirigenta i tsl.  U ta vremena Farinelia, Caffarellia, Manzolija, Anna Maria Strada, Anne Morichelli, Angelica Catalani  i &  za koje su Porpora, Hendl, Vivaldi, A.Kaldara, Teleman, Broši, Hasa, Gluk, Traeta i & pisali opere - bili su zapravo oni zbog kojih se dolazilo u opere. Ko je ljubitelj pastoralnih opera, pored najpoznatije Hendlove "Acis i Galateja", sada može čuti na netu i zaboravljenu (sada snimljenu) Telemanovu (Telemann: Pastorelle en musique 1712.) operu; Teleman je napisao čak 50 opera što je uglavnom zaboravljeno(!)

https://www.youtube.com/watch?v=5KJrkGe70YY&list=OLAK5uy_lkGlBkzugw9Em5oVUgBvqq6woBFI2GNu0&index=1

Pastorelle en Musique, TWV deest: No. 1, Concerto

 

Zoran Stokić

13.02.2023.

Нема коментара:

Постави коментар