понедељак, 22. мај 2023.

 

 Ludi plan Rusa, dižu spomenik zločincu Slobodanu Miloševiću u Moskvi

*

 ("Avgustov primer" )

*

SVET Autor: DW 22. maj 202312:40  AFP/FRED ERNST

 

„Ludi plan: Moskva hoće da podigne spomenik ratnom zločincu u Moskvi“, piše tabloid Berliner kurir o ideji da se bivšem predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću postavi spomenik u glavnom gradu Rusije.

„Slobodan Milošević bio je predsednik Jugoslavije sve dok ga nije srušila revolucija 2000. Bio je odgovoran za desetine ratnih zločina srpskih trupa u Hrvatskoj, u Bosni i na Kosovu. Imao je na savesti desetine hiljada ljudi, ali za neke Srbe je heroj“ piše Berliner kurir (BK), a prenosi Dojče vele (DW).

„Očigledno je to dobar razlog za Rusiju da podigne spomenik ovom pokojnom diktatoru u Moskvi. Navodi se da je on bio borac protiv NATO“, piše nemački list.

BK se poziva na ruski list Moskovski Komsomolec, koji se pak poziva se na politikologa Marata Baširova, da „postoji plan da se podigne spomenik ovom navodnom ratnom zločincu – usred Moskve. Spomenik visok dva metra trebalo bi da bude postavljen na Trgu Evrope u ruskoj prestonici.

Bronzana skulptura nije iz Srbije, ali je delo beogradskog vajara Dragana Radenovića. Uskoro će biti prenesena u Moskvu. U domovini pokojnog diktatora već je postojala inicijativa za podizanje spomenika Miloševiću. Međutim, nakon što je usledio snažan protest, ideja nije ostvarena.“

Berliner kurir dalje piše da „prijatelji diktatora često i dalje tvrde da je Milošević ubijen u Hagu. U Rusiji, u vreme ruske agresije na Ukrajinu i umišljenog rata protiv NATO, teorije zavere nailaze na plodno tlo.“

Sledi citat politikologa Marata Baširova iz Moskve: „Milošević je bio prva žrtva zločinačkog NATO. Verovatno smo pogrešno procenili događaje kada su NATO snage između 24. marta i 10. juna 1999. godine bombardovale Jugoslaviju, Rusija je trebalo bolje da brani Miloševića.“

„Srpska vlada premijera Zorana Đinđića je 2001. uhapsila Slobodana Miloševića i izručila ga Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju. Đinđić je ubijen u atentatu 2003. godine“, piše BK.

Dokazi protiv Miloševića na suđenju u Hagu bili su ubedljivi, piše BK: „Smatra se suodgovornim za teške ratne zločine, uključujući masakr u Srebrenici nad Bošnjacima, masakr u Vukovaru nad Hrvatima, proterivanje 800.000 Kosovara, 170.000 Hrvata i hiljade drugih žrtava.“

„Jedini razlog zbog kojeg Milošević nije osuđen je što je pre donošenja presude preminuo od srčanog udara“, završava Berliner kurir.

 

***

Komentar

***

 

Kada si "na talasu savremenosti", uspešno rešavaš probleme, "Avgustov primer" - pretvaranje nestabilne imperije (razorene u 100 god građanskih ratova) u stabilnu - pomoću skupa drastičnih reformi, uspostavljanjem principata i tsl; carstvo iz faze ekspanzije preveo je u fazu unutrašnjeg  mira i prosperiteta, Rim od cigle postaje Rim od mermera, - uređenog trajanja sve do Dioklecijana. Iako je bio prvi car nije vladao diktatorski i autokratski već je sačuvao sve institucije Republike. Sa njim  „polja su ponovo negovana, senat i svetilišta su poštovani, ljudi su uživali u miru i tišini i bili su u bezbednom posedu svoje imovine.“ Avgistinova društvena klima proizvela  je pesnike poput Vergilija, Horacija, Ovidija i Propercija, istoričara poput Tita Livija ili arhitekte poput Vitruvija. I sam car se okušao u pisanju tragedija. Nažalost, posle pada zida u Berlinu 1989., naši "vladari", kao i vladari Rusije (osim Gorbačova) su svetlosnim godinama bili udaljeni od paradigme – Avgust (od njegovih brojnih izuma, preuzeli su jedino njegov izum "pretorijanske garde"). Da se podsetimo, ne može da škodi. Horacije je dobio ponudu od Avgusta da napiše za, svetovne igre 17. g.p.n.e, "Carmen Saeculare". Horacije je ponudu prihvatio jer je Rim  povratio prosperitet i plodnost  otkako je Avgust preuzeo vlast i obnovio mir. Stavljajući ga u ravan sa Enejem i Romulom, pesnik  slavi  Avgustovu vladavinu, koja predstavlja novu eru i obezbeđuje budućnost Rima; Avgust, se odrekao svoje apsolutne  vlast - pokazao je poštovanje prema  institucijama Republike i vladao je u skladu sa tradicionalnim pravima i običajima, "mos maiorum"; poštovao je "običaje predaka" nepisana pravila ponašanja: svaki građanin Republike mora posedovati "fides" (biti osoba od poverenja – kredibiliteta), mora znati šta je dobro, zlo, beskorisno, sramno ili nečasno; mora biti disciplinovan, obrazovan, radan, posedovati samokontrolu; dostojanstvo, istrajnost i tsl.

 

*

 

Tokom prve noći, 31. maja na 1. jun 17. p. nove ere, Avgust i Agripa prinose žrtvu Moirama (one spajaju prošlost i sadašnjost; nisu autonomna božanstva, već su izvršioci planova bogova) na obalama Tibra; sledećeg dana se na Kapitolu prinosi žrtva Jupiteru. Tokom druge noći litijama se prinose darovi, a danju se prinosi žrtva Junoni na Kapitolu. Konačno, treće noći, krmača je spaljena kod Majke Zemlje; tokom dana na Palatinu  se prinose Apolonu i Dijani. Posle poslednje ponude mešoviti hor izvodi Horacijevu pesmu.


*


@M Moj komentar je i te kako dobronameran prema Rusiji. Španija, Portugalija, Mongoli nisu uspeli da "nestabilne" imperije prevedu u stabilne... A slično je i sa imperijom Rusijom oduvek je bila "nestabilna" jer nije umela da sačini kulturnu matricu koja bi "preradila" toliko različite regije (koje su u ratovima osvojili) zato teritoriju održavaju pomoću vojene sile (razni modusi); to je preskupo (nedopustivo) potpuno uništava društvo Rusije....na putu su da završe kao imperija Španija i & (nije moguće samo vojnim putem vladati nekom imperijom).

Zoran Stokić

22.05.2023.

Нема коментара:

Постави коментар