среда, 24. мај 2023.

 

Miloš Bešić: Ukoliko se ne smire podele u društvu može doći do građanskih sukoba

 

VESTI Autor: N1 Beograd 24. maj 202309:20 9 komentara

 

Profesor na Fakultetu političkih nauka Miloš Bešić upozorio je u Novom danu da trenutna politička situacija predstavlja vrhunac podele u našem društvu koja se akumulira dugi niz kao godina, kao i da je hitno potrebno da se uspostavi dijalog dve strane kako ne bi tenzije još više rasle i kako ne bi došlo - "do ključanja"....

 

***

Komentar

***

 

 

Narcisoidni vođa ne upotrebljava svoju narcisoidnu harizmu samo kao sredstvo za postizanje političkog  uspeha - njemu je potrebana POTVRDA (od mase) da je uspešan, potreban mu je aplauz da bi mentalno opstajao, da bi se mentalno uravnotežavao(!) U svojim govorima, na primer, Hiteler je izražavao svoju čežnju za moć nad slabim ljudima. Ovako je objasnio prednost održavanja masovnih mitinga uveče: "Čini se da da se ujutro i čak tokom dana moć volje ljudi sa najviše energije buni protiv pokušaja da ih se prisili da prihvate tuđu volju i tuđe mišljenje. Uveče,međutim, lakše podležu dominatnoj sili jače volje. Jer zaista svaki takav miting predstavlja borbenu utakmicu između dve suprotstavljene sile. Superiorni govornički talenat apostolske prirode sada će lakše uspeti pridobiti za nova htena one  ljude - koji su doživeli slabljenje svoje moći opiranja na najprirodniji način; za razliku od onih ljude koji imaju potpunu komandu nad energijom svojih misli i svoje snage volje". One (mase) žele pobedu jače volje i uništenje i bezrezervnu predaju slabijeg"(!) Hitler je do ovih zaključaka dolazio korišćenjem emocija. Za njega su politička, društvena, ekonomska saznanja nevažna, nekorisna, njih je sve zamenila ideologija. Kada je jednom poverovao u ideologiju, jer je tako učinkovito delovala na njegove emocije, verovao je samo u one "činjenice" koje je ideologija proglasila istinitim.  

 

Zoran Stokić

24.05.2023.

3 коментара:

  1. Na svu sreću, kao što ne čitam domaću (srpsku-srbijansku) štampu, tako isto ne gledam tv-e sas naciJonalnu frekvenciju (zapravo, TV uopšte ne gledam, stranu ili domaću). Nažalost neki moji ukućani neprestano bulje u ogavni Happy i još ogavniji Pink, pa mi je prolaskom kroz "odaje" određenog mog člana familije "zapala za uši", pre dva dana, rečenica Velikog Muljatora, citiram po sećanju: "Po svakodnevnim Izveštajima koje dobijam znam KOLIKO ME NAROD VOLI (emfaza moja) tako da sa tim (demonstracijama, mo. op.) nemam nikakvih problema".

    Ovakvu budalaštinu čak ni gospodar života i smrti 90-tih, Milošević glavom bradonm, nije se usudio izreći. Koliko ovi sadašnji "vlasnici Srbije" nemaju pojma gde i kako žive tzv. obični građani vidljivo je na svakom koraku.

    Građanski rat? E, to će bidne "malo morgen", što rek'o gorepomenuti "podlipaš"". Prisilno (po kvotama) dovoditi ljude, po zadatku, iz cele Srbije i od tih i takvih očekivati da stanu u odbranu "vaše stvari" više je nego naivno, tj. poprilično je glupo. Niti ti jadnici znaju zašto su tamo (na "kontramitingu"), niti oni imaju ikakvke ideološke skrupule sem golog oportunizma. Tako da bi/će se prodali/ti novim (nakon ovih) "vlasnicima" Srbije kao što su se prodalu i ovima, sadašnjim, za neko radno mestašce i kašicu zobi.

    Dixi.

    ОдговориИзбриши
  2. I još jedna stvar, vetujem veoma bolna za Srbe i Srbiju (đuturativo). Na mnogim portlima u zapadnom delu rzv. regiona komentatori na različitim portalima "jedva čekaju" da izbiju nekakvi građanski sukobi u Srbini. Da li su ti komentatiri zlobni prrma nama? Izvinite ako vas to vređa, mens'čini da nisu nimalo zlobni. Oni se samo raduju onome (mada je to dozlaboga nisko i pokvarenjački) što su oni sami prošli 90-tih godina. Jer, kad vi izvozite nasilje, rat, pljačku i smutnju određeno dugo vreme (Slovenija, Hrvatska, BiH, Kosovo...), śta i kako uopšte možete da očekujete da vam se vrati!? Ali zaista!

    Ne znam, poštovani profrsore, da li ste čuli za Tarika Haverića, bosnskohercegovačkog intelektualca koji i drvlje & kamenje baca na svu onu naci-fašističku poganu BH "elitu", ali koji, pošto je preživeo najpakleniji rat u Sarajevu devedesetih nimalo nema iluzija o Srbima i sadašnjoj vlasti u njoj.

    Pa tako, u najnovijem članku on veli, tj. donosi sledeći citat:

    "Kada je u martu 1999. NATO počeo bombardirati vojne ciljeve u Srbiji, neki moji francuski poznanici, po intimnom ubjeđenju trockisti, organizirali su po Parizu i ostaloj Francuskoj manje-više nezapažene prosvjede, i bio im je jako čudan moj potpun nedostatak entuzijazma za njihovu osudu ove najnovije manifestacije američkog imperijalizma. Znajući da tu razgovora nema, pribjegavao sam svom omiljenom izražajnom registru – sarkazmu. Beograđani imaju neviđenu sreću, govorio sam ja, da ih bombardiraju Zapadnjaci, kulturan svijet koji prethodno najavi koja će postrojenja gađati, pa tu civili ginu samo slučajno. Da Beograd bombardiraju idemo reći Srbi, civili bi bili primaran cilj, kao u Sarajevu. A Beograđani to ne znaju da cijene!

    Zdravko Grebo je u tome bio suptilniji (stvar karaktera!). Jednoj beogradskoj poznanici koja ga je zvala sva uspaničena da izvijesti kako upravo u tom trenutku bombe padaju na Beograd pokušao je objasniti da oni koji su gađali Vukovar, pa Dubrovnik, pa Sarajevo, nisu mogli ništa drugo ni očekivati. No svako pedagoško strpljenje izgubio je kada je sagovornica s druge strane žice uzviknula »Ali mi imamo decu!«. Da, a mi u Sarajevu imamo cjepanice! rekao je Zdravko i završio razgovor."

    ****

    Ovi nije sprdnja sa Srbijom i njenom teškom sitacijom u koj9 se sada nalazi, već sušta istuna. I opet velim, to je tako, dipadalo sr to nekome ili pak ne.

    ОдговориИзбриши
  3. (Izvinjavam se "tiskarskim" greškama u prethodnim komentarima).

    ОдговориИзбриши