среда, 24. мај 2023.


 

/Patološka agresija/

*

Gutereš: Svet ne ispunjava obavezu da zaštiti civile od oružanih sukoba

 

SVET Autor: Beta/ AFP 24. maj 202310:58 Reuters/Thomas Mukoya

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je "neuspeh" međunarodne zajednice da "zaštiti" civile od oružanih sukoba.

Broj žrtava sukoba i humanitarnih posledica tih sukoba povećao se za više od 50 odsto između 2021. i 2022. godine.

„Istina je strašna – svet ne ispunjava svoje obaveze da zaštiti civile, obavezu zagarantovanu međunarodnim humanitarnim pravom“, rekao je Gutereš pred Savetom bezbednosti.

Sastanak Saveta bezbednosti je održan na zahtev predsedavajuće ovog meseca, Švajcarske, kako bi se razgovaralo o izveštaju generalnog sekretara o „zaštiti civila u oružanim sukobima“.

Prema tom dokumentu, „UN su 2022. godine zabeležile najmanje 16.988 smrtnih slučajeva civila u 12 oružanih sukoba, što je povećanje od 53 odsto u odnosu na 2021. godinu“.

„Samo u Ukrajini Ujedinjene nacije imaju podatak o 7.957 ubijenih civila i 12.560 povređenih, iako su ove brojke verovatno veće“, rekao je Gutereš.

 

***

Komentar

***

 

UN, "svet" mora da se oslobodi patološke agresije. Kada se ona pojavila? Precivilizaciske kulture zovemo "primitivne", samo se moramo čuvati konfuzije oko tog pojma. Kada su antropolozi skovali taj pojam oni su mislili "primitivan" u smislu "nisu imali pismo, novac i tsl" ali njihove društvene, psihološke, poltičke strukture nisu razvile - patološku destrukciju - uništenje radi uništenja. Za razliku od  "primitivnih narodi" koji su se odlikovali saradnjom i  uzajamnošću  prve civilizacije su porodile – princip upravljanja i moći  te se pojavila patološka agresija.  Dok su se muškarci bavili lovom žene su sakupljale plodove i korenje pa se može pretpostaviti da su one stvorile poljoprivredu. Sposobnost zemlje i žena da – rađaju – sposobnost koju muškarci ne poseduju dao je ženama privilegovanu  poziciju. Otuda Majka-zemlja  kao božanstvo  u ranim religijama, dok je zemaljska majka postala središte porodičnog i društvenog života. Stvari su se počele menjati tek sa pojavom magije, tehnikom i tehnologijom koju su stvarali muškarci. U vavilonskom mitu  o stvaranju sveta Enuma Eliš govori se o pobuni protiv "Velike Majke" - Tiamat -  koja vlada svetom. Tiamat je ubijena iz njenog tela nastali su zemlja i nebo a novi vladar je Marduk. Ali on da bi postao novi vladar mora proći jedna test. "Prvi među Bogovima - Zapovedi – da ovaj predmet bude UNIŠTEN; Mardok izgovori jednu reč i predmet bude uništen. A sada Zapovedi da se predmet stvori. Marduk izgovori drugu reč i predmet se stvori"(!) Videvši snagu njegovih reči , bogovi i ljudi počeše da se vesele, odaše mu postovanje, govreći 'Mardukje kralj nad kraljevima' "(!) Bibliska priča počinje ovde gde je vavilonska stala – Bog stvori svet REČIMA(!)  Moć razaranja/stvaranja REČIMA - nezavisan od prirode - je rođena – ali njen sporedni proizvod je bila patološka agresija. Od reči do IDEOLOGIJE put je bio kratak. Poseldice ideologija koje su se rečima otuđili od prirode i bilo kakvih empirijskih činjenica, bila je i ta da je moć prema idolima postala jača od ljubavi prema vlastitoj deci.

Patološka destrukcija nije deo "ljudske priorode" na istoriskoj skali ona se pojavila veoma kasno sa prvim civilizacijama. Veru u RAZUM kao jedinu silu koju Homo sapijens poseduje i koja ga jedina može spasti od haosa i nestajanja, koju nam je u nasleđe ostavila filozofija  prosvetiteljstva, mora ponovo biti vraćena u "igru". Jedino nas razum može odvesti u "novi" društveni evolucioni skok u kome ćemo biti u stanju da se oslobodimo IDOLA.

Zoran Stokić

23.05.2023.

Нема коментара:

Постави коментар