петак, 26. мај 2023.

 

Vladika Nikolaj Velimirović kao ideolog vlasti

 

 

Nije tačno da vlast nema ideologiju. Pokazali su je na litijama kada su kosti Vladike Nikolaja Velimirovića pronosili oficiri vojske i policije u sekularnoj državi. Za 33 g izveli su Srbiju iz Civilizacije vratili nas u vizantisko/osmansku despotiju, malo nafrakan, kao Potenkinova sela, tek toliko da kada bankari sa Zapada dođu u Srbiju ipak odobre nove tranše kredita i donacija.  Od 1990. komunistička levica, vođena ideja komunista iz SSSR i  Komnterne, je pojačala stepen mržnje prema Civilizaciji tako što je u institucije pustila i tzv. desnicu koja je vođena idejama Ruskih slavenofila i "Kroz tamnički prozor" vladike Nikolaja."Ruski slavenofili" (Aleksej Homjakov, Mihail Pogodin, Ivan Bjeljajev, Konstantin Aksakov, Ivan Aksakov i &) koji su se uplašili da bi prosvetiteljstvo kneza Mihajla moglo ugrozilo interese ruskog cara - šalju "proglas srpskom narodu" – "Prva, najvažnija i neocenjiva sreća vaša, Srbi, to je jedinstvo vaše u Pravoslavlju, tj. u višem znanju, u višoj istini,..., Nasuprot tome, prosvetiteljski pojmovi slobode i blagostanja, onima koji su u tu sablazan poverovali zaslužili su Božju kaznu,..., Evropsko prosvetiteljstvo je za pravoslavne Slovene tuđa bolest i početak zla i pogibli. Stoga Srbi treba s ljubavlju i zahvalnošću da primaju savete ruske pravoslavne braće,..,Ne podajte se sablazni da budete Evropljani!" Kao što svi mogu da vide preko Vladike Nikolaja, Slobe, Voje, Vučića konačno se "ostvario" proglas slavenovila.

Ukratko oni su vođeni metafizičkim idejama Velimirovića i Špenglera kao što su nekada bili vođeni idejama Mrksa i Lenjima – kao da su to neke sigurne naučne istine, a ne šibicarske. Za to vreme centri Civilizacije, SAD, EU proizvode oko 50% svetskog BND a Rusija2% A to je tako jer u SAD i EU uče na greškama a u despotskim državama grešeke se ne priznaju (pa se nema šta ni popravljati). Srbiju su "ugušila" tri neuspešna kolektivizma (hrišćanski, komunistički, nacionalni). Da bi Srbija "preživela" potreban je u praksi Ustav - liberalnog građanskog društva iz Civilizacije koji u centru ima građanina. Ukidanje apsolutnih kolektivističih "istina" (crkve, komunista, nacionalista i kaste koje je iznad Zakona i Ustava. Nije Srbija ničija prćija, dedovina! Nije Srbija=Vladika Nikolaj, Srbija=Sloba(Vučić). Svako ko traži i misli da mora, da ujedine Srbe pod vođstvom samo jedne ideje, jedne istine,  ne zna šta čini, jer ne zna da se igra vatrom: "Tamo gde pobeđuje jedna ideja, tamo padaju glave" (E. Sioran). Istorijske činjenice pokazuju da Srbija i jeste u ovako tragičnom položaju, pre svega zato što mi ni kao pojedinci - a ni kao kolektiv - nismo naučili da se koristimo sa mnogo ideja i mnogo istina - dobrih i loših, svojih i tuđih. SAD, EU to jestu u stanju i to je znak njegove nadmoćnosti.

 

*

 

Umesto da nam “vednosti moralnog ponašanja  – budu u praćenju posledica – jer i “najbolji ili najčistiji motivi mogu da dovedu do loših posledica”; umesto na "ispravnom delovanju“, name je i 21 veku težište na „ispravnom verovanju“ tj. na "ispravnom mišljenju". U religijskom razvoju to je dovelo do stvaranja dogmi, do beskrajnih prepirki i do netolerancije prema „jeretiku“. Sindrom posedovanja „apsolutne istine“ bio je posejan, verskih ratova na pretek. Hrišćanski apsolutizam - vera u apsolutnu istinu – rat u ime toga se preneo na komunizam i nacionalizam. A raditi u ime „apsolutne istine“ oslobađa „inkvizitore“, "sekretare komuninstičkih partija", "ideologe nacije"  bilo kakve odgovornosti za počinjeno; ideologija "apsolutne istine" je vođenja "teorijama zavere"; a kada ti „teoretičari zavere“ dođu na vlast, ona (zavera) postaje nešto poput teorije koja objašnjava stvari koje se zbilja dešavaju. Hitler i Gebels su verovali u zaveru sionskih mudraca: kada su došli na vlast, rešili su da je preduprede svojom  protivzaverom. "Naši" su staljinisti preubučeni u mantiju vladike Velimirovića rešili da Srbiju spasu od zavere Zapadne civilizacije; vladika: "i drugi narodi imaju svoju kulturu, te im evropska nije potrebna. Neki pak narodi kao Indici, Kinezi i Arapski imaju kulturu mnogo lepsu, razradjeniju od evropske, zbog cega oni i mrze i preziru evropsku kulturu. Zato kazemo - braćo hocemo li i dalje sa Vavilonom ili sa Hristom?" Ovde agitprop - mediji/kultura – "utiskuju narodu mem" – SAD, EU kao sotona i gomora; pa kada to sprovodiš 33 g zašto je čudno što pretvoriš Srbiju u "Lazu Lazarevića"? Nikada i nigde u istoriji sveta, na mržnji, razaranju, destrukciji nije bilo moguće socijalizovati društvo u smislu preživljavanja, jedino šta je tu moguće je put u pakao i izumiranje.

Zoran Stokić

26.05.2023.

3 коментара:

  1. "U stvaranju društvenog ambijenta u kojem je bila moguća pojava rubrike "Odjeci i reagovanja" značajnu ulogu imale su i kulturne i naučne institucije, Srpska pravoslavna crkva, kao i istaknuti "javni radnici". Okupljanja na tribini u Francuskoj 7, "Memorandum" SANU-a i "turneja" moštiju cara Lazara upravo po prostorima koje će kasnije zahvatiti ratni požari ostaju u sećanju kao prethodnice onoga što "Odjeci i reagovanja" simbolizuju. Valja se setiti da se pre pojave Rubrike njen (zlo)duh osećao u svim oblastima javnog života. Tako su, recimo, u sezoni 1987/88. na repertoaru beogradskih pozorišta bile predstave pod sledećim znakovitim naslovima: "Propast carstva srpskoga", "Solunci govore", "Ubiše knjaza", "Kolubarska bitka", "Protini memoari", "Tajna crne ruke", "Oj Srbijo, nigde ‘lada nema", "Seoba Srbalja", "Sentandrejska rapsodija", a slični "trendovi" osećaju se i u izdavačkoj delatnosti ("Srbi – narod najstariji"; "Srbi u davnini" itd.)."

    https://www.vreme.com/vreme/govor-naroda/

    (Današnje "Odjeke i reagovanja" možete čuti/pročitati n Pinku, Happyiju, Srpskom telegrafu, Informeru, Alou, etc. Ako je suditi po "nosanju" mrtvačkih ostataka raznih dilbera onda i sada, žao mi je, ali ako se istorija ima ponoviti, onda Srbiji sledi još neko "cepkanje").

    U kakvoj idiotskoj državi živim, prosto ne mogu neki puta (i sve češće) da poverujem.

    ОдговориИзбриши
  2. Poštovani profesore, ovde kod nas niko ništa ne čita, tako da današnji "kontramitingaši" uopšte nisu svesni Hitlerovih rečenica o noćnim govorancijama koje Vi tako detaljno pominjete.

    U Somboru gradu, u kojem živim, postoji samo JEDNA KNJIŽARA, samo jedna (i brojem 1.), osim još jedne male koja prodaje tu-i-tamo knižice na mađarskom jeziku.

    U toj jedinoj (!) knjižari znate li koji se naslovi načešće prodaju? Sanovnici i budalasta astrologija! Da ne poverujete? Ne, nego da poverujete. I to se dešava u ovom jadnom Somboru, gradu Laze Kostiće, Karla Bjelickog i drugih koji se verovatno prevrću u grobu (ili možda ipak ne?).

    (Danas je iz mog rodnog mesta, "po zadatku" nego kako, otišao puluprazan /ili polupun, kako više odgovara/ autobus sa najgorim šljamom lokalnim da "da podršku našem Voljenom Prezidentu", iako mesto upšte nije srpsko, ali mora da ispuni "svoju kvotu").

    ОдговориИзбриши
  3. Da li su ovi ljudi, koji danas dolaze u Beograd, uopšte savovesna bića, znaju li oni šta rade, koga i šta podržavaju? Ili su oni, ajmo kasti totalni polupacni (prosto je nemoguće da su BAŠ odreda takvi), koji samo sanjaju o tome da će ovo "zlatno doba" Velikog Despota održati taman dok god su oni živi? Prosto da ne poverujem (a bogami i neverujem) s kakvim idiotima živim! Još kad se setim da takve ne-osobe susrećem svakodnevno i da sam prinuđen s njima da komuniciram... prosto se naježim!!!

    ОдговориИзбриши