четвртак, 18. мај 2023.

 

Ruski naučnici koji su razvili hipersoničnu raketu optuženi za špijunažu

 

SVET Autor: Hina 17. maj 202315:45  Shutterstock

 

Trojica ruskih akademika koji su radili na razvoju tehnologije hipersoničnih raketa suočeni su s "vrlo ozbiljnim optužbama", objavio je Kremlj.

Pokrenuta je istraga o izdaji koja je uzburkala duhove u ruskoj naučnoj zajednici i zaplašila akademike.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je upoznat s otvorenim pismom sibirskih naučnika u kojemu su stali u odbranu svojih kolega, ali da je slučaj sada u rukama sigurnosnih službi.

U pismu objavljenom u ponedjeljak, kolege Anatolija Maslova, Aleksandra Šipljuka i Valerija Zveginceva izražavaju protest zbog hapšenja naučnika i ističu kako da su nevini. Dodaju i da će optužbe naneti ozbiljnu štetu ruskoj nauci.

„Svu trojicu poznajemo kao rodoljube i poštene ljude koji nisu u stanju da učine ono za šta se sumnjiče“, poručili su u pismu.

Ukrajina je u utorak objavila da je za jednu noć uspela da uništi šest komada tog oružja, mada Rusija te informacije osporava.

Uhapšeni naučnici godinama su učestvovali u naučnim konferencijama o ovoj temi i objavili niz naučnih radova.

U otvorenom pismu njihovih kolega s Instituta za teorijsku i primenjenu mehaniku u Novosibirsku se navodi da su podaci koje su naučnici predstavljali na međunarodnim forumima više puta proveravani kako bi se osiguralo da ne uključuju poverljive informacije.

Međutim, pokazalo se da „svaki članak ili naučni rad može da rezultira optužbom za veleizdaju“, piše u otvorenom pismu.

Mladi naučnici beže od nauke

„Ne samo da se u ovoj situaciji bojimo za sudbinu naših kolega, već istovremeno ni sami ne znamo na koji način ćemo nesmetano nastaviti da radimo svoj posao“, pišu naučnici.

Ističu da ovakva situacija ima “zastrašujuć efekat na mlade ruske naučnike” koji odbijaju da se pridruže naučnoj zajednici i rade u institutu.

Portparol Kremlja je rekao novinarima da su dobili pismo I apel, ali da na tome rade službe. “Rade svoj posao. To su vrlo ozbiljne optužbe“, kazao je Peskov.

 

***

Komentar

***

 

Poznato staljinističko tretiranje naučnika. Iz istorije. Za razliku od njegovog poznatog američkog rivala Vernera fon Brauna, identitet "glavnog dizajnera" - Sergej Pavlovič Koroljev (na primer  projetovao je lanser R7 projektovan  kao interkontinentalnu  balističku  raketu)- smatrao se u SSSR  previše dragocenim da bi se delio sa svetom. Da se podsetimo: na Višoj školi u Moskvi mentor mu je bio Andrej Tupoljev. Godine 1938. su ga "ocinkarili" NKVD-u da namerno usporava istraživački rad; osuđen je na 10-godišnji zatvor. Koroljov je završio u zloglasnom gulagu Kolima u Sibiru, gdje je proveo pet meseci i gdje su ga često tukli i zlostavljali. Taj logor zapravo je bio površinski rudnik zlata, koji je na zao glas došao zbog brutalnog postupanja sa zatvorenicima, loše hrane i nedostatka odeće i skloništa od prirodnih uslova. U gulagu Sergej je izgubio većinu zuba, zaradio slomljenu vilicu i bolesno srce. Kasnije je premešten u moskovsku "šarašku", zatvor za intelektualce, u kojoj su bili zatočeni brojni eminentni naučnici, uključujući i Tupoljeva, po kojem je taj zatvor postao poznat....Živeo samo 59 godina.

 

*

 

@kritičarima ////da je fon Braun bio SS oficir//// 

Ne može glasnik biti kriv što  - postoji  činjenica - da su fon Braun i Korovljev bili konkurenti. Da - fon Braun je bio SS broj: 185,068; Broj Nacističke partije: 5,738,692. Posle rata, tajno je premešten u SAD, zajedno sa 1.600 drugih nemačkih naučnika i inženjera, u okviru operacije Spajalica. Njegova majka Emi fon Kvistorp bila je potomak Filipa III od Francuske, Valdemara I od Danske, Roberta III od Škotske i Edvarda III od Engleske (ona po oba roditelja vodi poreklo od srednjovekovnih evropskih kraljevskih porodica); otac je bio ministar u vreme Vajmarske republike. Njihova je aristokratije tada videla Hitlera kao "pompeznu budalu", "još jednog Napoleona“ koji je bio „potpuno bez skrupula, bezbožnik koji je sebe smatrao jedinim bogom"! 1937 bio je na mestu tehnički direktor u Armijskom raketnom centru u Peenemindeu, nacisti su tražili da im se pridruži. Ispitivanje von Braunove prošlosti, koje je sproveo Federalni istražni biro SAD, sugeriše da njegov dosije za proveru prošlosti nije sadržao nikakve pogrdne informacije koje se odnose na njegovo učešće u stranci; činove je dobijao za rad u nauci i tehnici. Opšti zaključci FBI-ja ukazuju na to da je fon Braunova umešanost u Nacističku partiju bila isključivo radi unapređenja njegove akademske karijere ili zbog straha od zatvora ili pogubljenja. Fon Braun je bio pod prismotrom SD-a od oktobra 1943. U kombinaciji sa Himlerovim lažnim optužbama da su fon Braun i njegove kolege simpatizeri komunista i da su pokušali da sabotiraju program V-2, a s obzirom na to da je fon Braun redovno upravljao svojim vladinim avionom koji bi mu mogao omogućiti da pobegne u Britaniju, to je dovelo do njihovog hapšenje od strane Gestapoa 14. 03.1944.; dve nedelje je bio u logoru u Šćećinu; odatle ga je izbavio Šper (ubedio Hitlera da bez fon Brauna neće moći da se osveti VB). Zajedničko "našim" fanovima Putina i fon Braunu "„Gledam u zvezde, ali ponekad pogodim London" (satiričar Mort Sahl).

Zoran Stokić

18.05.2023.

Нема коментара:

Постави коментар