петак, 26. јануар 2024.

 

 

Književni salon u srcu Beograda: „Mislili su da nećemo opstati, demantovali smo ih sve“

 

 

KULTURA Autor: N1 Beograd 25. jan 202414:36 N1

 

 

U srcu Beograda, u stanu na Vračaru, ušuškan je jedan književni salon. Ovaj jedinstveni prostor sa sobom nosi priču o neodustajanju od potrebe za kulturom i umetnošću, a građanima omogućava ne samo susret sa knjigama, nego i sa renomiranim autorima i ljudima iz sfere kulture.

 

Dragana Poljak vlasnica je književnog salona Kirka, a kako bi ga pokrenula – napustila je advokaturu.

 

„To je dugogodišnja zamisao i lična zelja i nisam se nadala da će imati ovakav uzlet. Postojimo već godinu i po dana. Književnost je moja lična ljubav i kao bivši novinar koji je pratio kulturu, imala sam želju da uradim ovo“, objašnjava ona.

 

U Kirki su okupiljeni mnogi izdavači, a u salonu čitaoci mogu da pročitaju, prelistaju knjigu, slobodan je ulaz. „Do sada smo imali publiku koja po preporuci sazna za nas. Održavamo promocije, književne večeri, i publika može da učestvuje u razgovoru i da vidi svoje književne idole u manjem prostoru“, kaže Poljak.

 

Do sada su neki od gostiju večeri u književnom salonu Kirka bili književnici poput Filipa Davida, Svetislava Basare, Mihajla Pantića, Ljubice Arsić, tu je bio i reditelj Lordan Zafranović.

 

„Mnogi su mislili da smo utopisti, da ovo neće opstati. Ali zadovoljni smo, demantovali smo sve! Izdržavamo se od prodaje knjiga, radionica, književnih večeri..“, zaključila je Poljak.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Bravo! Nemački romantičar E. T. A. Hofman koji je imao značajan uticaj na brojne druge pisce (i kompozitore): Gogolja, Dostojevskog, Igoa, Bodlera, Mopasana, Balzaka, Borela, Nervala, Gautiera,..., Edgar Alana Poa i Žorž Sandovu, Bodlera, Kafku – bio je prvobitno advokat, kompozitor, vođa benda, muzički kritičar, ilustrator, karikaturista i pisac. Hofmanovi talenti nikada nisu bili oštro razdvojeni u svojim raznovrsnim izrazima. Pravo, muzika, pisanje i crtanje - često su se spajali jedno u drugo. Hofman je i sam ilustrovao mnoge svoje priče, a čak postoji i karikatura na koricama sudskog dosijea koji je Hofman uradio i koja prikazuje dva zvaničnika suda jedan jaše mačku a drugi psa i vode međusobni okršaj u tom jahanju. Hofmanova svestranost, njegov talenat za crtanje i profesionalna praksa advokata učinili su ga oštrim posmatračem. On je vešto karikirao - bezidejnost, sitničavost, uskogrudost kroz crteže, a na kraju i u vidu društvene satire, na primer, "Mali Zahs zvani Cinober" -  priča o patuljku Zahsu, koji, zahvaljujući magičnoj čaroliji vile, uspeva da se uzdigne u elitu – te da omađija nerod, jednog nemačkog kraljevstva, koji zbog toga nije u stanju da prepozna - nehumanu stvarnost; zanimljivost: 2000. ruska televizijska satira „Kukli“(„lutke“) parodirala je Putina kao Malog Zaha u lutkarskoj predstavi zasnovanoj na ovoj satiričnoj bajci – lutkarski crtani film je vrlo brzo zabranjen.

 

Ps. Jedna slučajnost je učinila da Hofman napusti posao pravnika – 1806 Francuska je okupirala Varšavu (u kojoj je Hofman godinama poslovao) – od stanovništva Varšave pa i pruskih zvaničnika se tražilo da polože zakletvu da poštuju Napoleona ili da napuste grad; Hofman je napustio grad ali je odlučio i da - napusti posao pravnika - te postane profesionalni umetnik.

 

Zoran Stokić

26.01.2024.

Нема коментара:

Постави коментар