недеља, 14. јануар 2024.

 

Orlić: Konstituisanje Skupštine u narednim nedeljama

 

 

VESTI Autor: Beta 14. jan 202412:00 Nova.rs/Amir Hamzagić

 

 

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da će novi saziv parlamenta biti konstituisan "u narednim nedeljama, u skladu sa procedurama i po zakonu".

Orlić je za današnje izdanje lista Kurir ocenio da su decembarski izbori „pokazali pravu volju naroda“ i odbacio zahteve dela opozicije za ponavljanjem glasanja, posebno na lokalnim izborima u Beogradu gde su po navodima liste „Srbija protiv nasilja“ zabeležene brojne izborne nepravilnosti.

„Pobedili smo bivši režim i u Beogradu sa 20.000 novih glasova i još više odborničkih mandata na izborima čiji su svaki segment kontrolisali svi koji su to hteli. ;Sad bi lažovi da izbegnu ono što im prirodno sledi – da se svi đuture povuku iz politike zbog odgovornosti prema ljudima koji su im verovali“, naveo je Orlić koji je i visoki funkcioner Srpske napredne stranke (SNS).

Najavio je da će ta stranka o formiranju većine u novom skupštinskom sazivu razgovarati sa „tradicionalnim partnerima“ iz Saveza vojvođanskih Mađara.

„Pad demokratije u Srbiji, EU ne može da ostane neutralna“: Carnegie Europe o izborima

„Kao i prethodnih godina kada smo mogli sami da formiramo većinu, mi želimo da u borbi za našu Srbiju okupimo i druge, one koji su spremni da u takvoj državnoj politici učestvuju i kadri su da joj svojim učešćem doprinesu“, rekao je Orlić.

Upitan da li će SNS nastaviti saradnju sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS), Orlić je rekao da će razgovarati „sa svima“ o politici „daljeg jačanja i razvoja Srbije“.

„Okupljanje oko slobodarske politike predsednika Aleksandra Vučića uvek je bio najbolji mogući izbor koji mogu da naprave politički akteri u Srbiji – to važi za sve, i za stranke i za pojedince“, naveo je Orlić.

 

***

Komentar

***


Voditi državne poslove, voditi diplomatiju, podrazumeva da ste savladali sva svetska znanja, a ne da ste ostali na nivou "smešnog virusa", bukvalista, teoretičara zavere ili starlete. Jer kada vam u diplomatskom razgovoru, na primer, kažu: "Pokažite svoje boje" to nema veze sa bojama, oni vam kažu (uz korišćenje idioma) "pokažete na kojoj ste strani". Idiom (jezička posebnost) je fiksni višerečni izraz ili fraza, čije se značenje ne može izvesti iz uobičajenih značenja reči od kojih je sastavljen. Čak su u starom Iranu njihovi vladari i diplomate savladali taj jezim idioma, metafora i tsl. Jedan primer. Zapažanje "vladara" Irana - Fath-Ali Šaha Kadžara i njegovog diplomate - Mirza Abolhassan Khan Ilchi (1776 - 1845): Ruski car Aleksandar I je slao "dobre vesti" diplomati Mirzi (i Fath-Ali Šaha Kazaru) "da pravimo savez" kad god je "mislio da Napoleon predstavlja opasnost za Rusiju" – a "ponašao se na GRUB način, OTIMAO je naše gradove i teritorije, kada je mislio da Napoleon ne predstavlja opasnost". U depešama koje je Mirza slao Šahu, uz pomoć skupa idioma, kada je boravio u Rusiji često su stajala i zapažanja da su oni "grubi i neobrazovani"! Kada je šah, posle otimanja gradova na Kavkazu, počeo da prikuplja vojsku za rat sa carskom Rusijom, Mirza mu je kazao "vladaru taj rat bi bio fatalan gubitak; nemamo nijednog saveznika, ni Napoleona,...,VB" i šah je odustao od rata. A naši, sami samcijati,  u rat, ni manje ni više, pravo sa NATO!

Zoran Stokić

14.01.2024.

Нема коментара:

Постави коментар