уторак, 16. јануар 2024.

 

Naučnici otkrili gigantsku strukturu u svemiru

 

 

SCITECH Autor: FoNet 12. jan 202409:24 NASA

 

 

 

Naučnici Univerziteta Centralni Lankašir otkrili su gigantsku strukturu u obliku prstena u svemiru koja ima 1,3 milijarde svetlosnih godina u prečniku i čini se da je otprilike 15 puta veća od Meseca na noćnom nebu gledano sa Zemlje, javlja danas Bi-Bi-Si.

 

Astronomi su tu pojavu nazvali „Veliki prsten“, koji čine galaksije i grupe galaksija.

 

Tvrde da je toliko velika da dovodi u pitanje naše razumevanje univerzuma.

 

Prema navodima, ne može se videti golim okom, jer je zaista udaljena i identifikacija svih galaksija koje čine veću strukturu zahtevala je mnogo vremena i računarske snage.

 

Prema rečima zamenika direktora Kraljevskog astronomskog društva Roberta Mesija, sve je više dokaza za preispitivanje onoga što je bila centralna tačka astronomije.

 

„Ovo je sedma velika struktura otkrivena u univerzumu koja je u suprotnosti sa idejom da je kosmos gladak na najvećim razmerama“, kazao je naučnik dodajući da ukoliko su te strukture stvarne, onda je to definitivno „hrana za razmišljanje“ za kosmologe i prihvaćeno razmišljanje o tome kako je svemir evoluirao tokom vremena.

 

 

***

Komentar

***

 

Kosmologija i virusologija su najmlađe nauke nastale tek u 20 veku, zašto? Zato što - fizička kosmologija - koristi znanja iz nekoliko fizičkih disciplina; najčešće je to opšta teorija relativnosti, astronomija, astrofizika, fizika čestica i atomska fizika. Da bi se pojavila nauka o virusima bilo je potrebno puno otrića u morfologiji, hemiji, molekularnoj genetici, fizici – bio je potreban elektronski mikroskop (Nemac, Ernst Ruska, 1933.) i tsl. Imajmo razumevanja za brojne bazne problem na koje nailaze najmlađe nauke. Inače u pomenutom tekstu postoji i deo gde su novinari pitali prof Don Pollacco, sa odseka za fiziku na University of Warwick, koji je rekao "pitanje je kako se prave tako velike strukture? Neverovatno je teško zamisliti bilo koji mehanizam koji bi mogao da proizvede ove strukture, tako da umesto toga autori spekulišu da vidimo relikt iz ranog univerzuma gde su talasi materijala visoke i niske gustine 'zamrznuti' u ekstragalaktički medijum". Postoje i slične velike strukture koje su otkrili drugi kosmolozi - poput the Sloan Great Wall, koji je dugačak oko 1,5 milijardi svetlosnih godina, i South Pole Wall, koji se proteže 1,4 milijarde svetlosnih godina u prečniku. Ali najveći pojedinačni entitet koji su naučnici identifikovali je superjato galaksija pod nazivom Hercules-Corona Borealis Great Wall, koji je širok oko 10 milijardi svetlosnih godina. Dok se Veliki prsten pojavljuje kao gotovo savršen prsten na nebu, analiza gospođe Lopez sugeriše da ima više oblik zavojnice. Nalazi su predstavljeni na 243. sastanku Američkog astronomskog društva (AAS) u Nju Orleansu.

 

Zoran Stokić

14.01.2024.

Нема коментара:

Постави коментар