субота, 20. јануар 2024.

 

 

Pet najboljih filmova Grejs Keli

 

 

LIFESTYLE Autor: nova.rs 20. jan 202419:05 Paramount Pictures - Alfred J. H / AFP / Profimedia

 

 

Ime Grejs Keli sinonim je za lepotu, glamur i eleganciju, ali i za jednu od najtužnijih životnih priča. Rođena je u Filadelfiji 12. novembra 1929. godine i sanjala je o tome da postane slavna glumica, a idol joj je bila Ingrid Bergman. Kelijeva je svoj san uspela da ostvari gotovo čim je kročila na filmsku scenu, a mnoge je očarala svojom bezvremenskom lepotom.

 

Zavirite u kuću u kojoj je odrasla Grejs Keli

LIFESTYLE

02. feb 2017

U jeku popularnosti, upoznala je kneza Renijea III od Monaka i udala se za njega. Ovaj brak je značio i kraj njene glumačke karijere, a mnogi koji su bili bliski Grejs, tvrdili su da veoma pati zbog toga što ne može da radi ono što je čitav život volela.

 

Sa Renijeom je dobila troje dece, a u 53. godini života i nakon 26 godina provedenih kao kneginja od Monaka, Grejs Keli je tragično izgubila život u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 13. septembra 1982. godine. Porodica je sutradan odlučila da je isključi sa aparata za održavanje u životu.

 

Iako porodica to nikada nije želela da potvrdi, ljudi bliski nekadašnjoj holivudskoj divi i Hičkokovoj muzi, tvrdili su da je ona bila veoma nesrećna, a dosta se govorilo i o tome da su ona i Renije neverni jedno drugome.

 

Bez obzira na to što je njena glumačka karijera prekinuta na samom vrhuncu, filmovi koje je Kelijeva snimila stekli su status kultnih, a ovo su samo neki od njih.

 

Uloga koja je Grejs Keli donela Oskara

Uloga u filmu “Provincijalka” donela je Grejs prvog i jedinog Oskara u karijeri. Nagradu je dobila za najbolju glavnu žensku ulogu, a zajedno sa njom tu su glumili Bing Krozbi i Vilijam Holden.

 

Kelijeva se u ovom filmu našla u ulozi supruge pozorišnog glumca čija karijera propada, dok je on pod uticajem alkohola i krivi sebe za smrt sina jedinca.

 

„Prozor u dvorište“

Uz Džejmsa Stjuarta, Vendela Korija i Telmu Riter, Grejs je odlično odigrala ulogu zanosne Lize Fremont u jednom od najboljih ostvarenja Alfreda Hičkoka.

 

Paramount Pictures – Alfred J. Hitchcock Productions / Christophel Collection / Profimedia

Ovaj film mnogi smatraju i jednim od najboljih svih vremena, a priča se vrti oko fotografa koji zbog slomljene noge boravi kod kuće i špijunira svoje komšije, i njegove devojke Lize. Sve ovo dovešće do zapleta kom se niko nije nadao.

 

„Pozovi M radi ubistva“

Još jedno Hičkokovo ostvarenje u kom je zablistala Kelijeva. Partner u ovom filmu joj je bio Rej Miland.

 

Kada penzionisani teniser, inače oženjen prelepom damom, otkrije da ga je ona prevarila sa piscem krmi-romana, skovaće opaki plan.

 

Ovaj film ostavio je snažan utisak na sve koji su ga pogledali, te su mnogi kasnije radili rimejkove i slične priče.

 

„Mogambo“

Film koji je Grejs Keli vinuo u zvezde, a u kom je glumila rame uz rame sa Klarkom Gejblom i Avom Gardner. U pitanju je avantura iz 1953. godine, kada je Grejs bila na početku karijere.

 

„Tačno u podne“

Jedna od njenih prvih značajnijih uloga jeste ona u vesternu „Tačno u podne“.


U njemu je glumila uz Garija Kupera, a u ovom filmu mnogi su zapazili upravo prelepu Grejs, te je nakon uspeha koji je postigla sa ovim ostvarenjem, dobila priliku da glumi u brojnim drugim.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Nepravedno je izostavljen „Labud” (1956.) u režiji Charles Vidor prema drami (1914.) Ferenca Molnara. Ovaj film je Keli važan iz nekoliko razloga. Ako želite da vidite gumene veštine i lepotu Kelija, onda je film „Labud” prvi izbor (bez obzira na kvalitet samog filma). Grejs Keli, koja se u privatnom životu sprema da se uda za princa Renijea od Monaka, u interpretaciji (u filmu „Labud“) koja se graniči sa istinom, i zabavnog i bezbrižnog Aleka Ginisa, u svom prvom američkom filmu, godine. komedija bez hepiend kraja, ali veoma prijatna, koja donosi onu sanjivu atmosferu druge polovine 1950-ih. Film je objavljen na dan kada je Keli postala princeza. Eksterijer je snimljen na imanju - "Biltmore Estate", koje se smatra najvećom privatnom kućom u SAD i izgrađeno je kao elegantan zamak u stilu francuske renesanse. Godine 1910. princeza Aleksandra (Grejs Keli) živi u Mađarskoj sa svojom majkom Beatriče i braćom. Jednog dana u posetu dolazi prestolonaslednik Albert (Alek Ginis), Alesandrin rođak i Beatris pokušava da ugovori brak između svoje ćerke i budućeg suverena. U početku ignorisana od princa, Alesandra, na predlog svoje majke, poziva učitelja svoje braće na bal u prinčevu čast sa ciljem da ponovo probudi Albertovu ljubomoru. Tokom bala i narednih dana, Alesandra se zaljubljuje u mladog učitelja Nikolasa (Luis Jourdan), ali sada je sve odlučeno: Alesandra će biti buduća kraljica. Ljubav dvoje mladih ometaju sudske igre: Nikolas je ispraćen, a Alesandra se udaje za Alberta.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=d-0Aljoi6VI

THE SWAN (Theatrical Trailer)


Zoran Stokić

20.01.2024.

Нема коментара:

Постави коментар