петак, 19. јануар 2024.

 

"Seljani" - Jedinstvena izložba u Beogradu: Remek-dela koja su oživela na filmu sada pred publikom

 

 

KULTURA Autor: N1 Beograd 19. jan 202413:05 Promo

 

 

Jedinstvena izložba otvorena je u Galeriji mts Dvorane gde su predstavljene slike rađene u tehnici ulje na tabli koje su stvarali domaći akademski slikari. Ova remek-dela korišćena za potrebe nastanka filma "Seljani", naveli su organizatori.

 

U Galeriji mts Dvorane otvorena jedinstvena izložba slika rađenih u tehnici ulje na tabli i nastalih iz ruku dvadesetoro domaćih akademskih slikara, a koje su korišćene za potrebe nastanka filma „Seljani“ snimljenog u srpskoj koprodukciji. Tokom dve nedelje trajanja izložbe posetioci će moći da vide više od 20 izabranih remek-dela i sagledaju rezulat višegodišnjeg rada naših umetnika koji su oslikavali frejm po frejm filma.

 

Sinoć je održana i svečana projekcija ovog ostavrenja, kada se pred publikom poklonio srpski slikarski tim predvođen koproducentom Ivanom Pribićevićem. Film je od sada na redovnom repertoaru srpskih bioskopa.

 

Promo

„Seljani“ je film koji je nastao u koprodukciji Poljske, Srbije i Litvanije i prvo je snimljen sa profesionalnim glumcima, a naknadno zatim upotpunosti oslikan rukom akademskih slikara.

 

„Radili smo u 4 studija, u 4 slovenske zemlje, Poljskoj, Litvaniji, Srbiji i Ukrajni. Na izložbi su predstavljeni svi slikari našeg tima, sa po jednim radom. Lepo je da se pogleda izložba jer ćete videti kadrove filma, bukvalno uživo, svojim očima,“ istakla je Biserka Petrović slikar ključnih kadrova i supervizor.

 

Radnja filma snimljena je prema istoimenom romanu poljskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade Vladislava Rejmonta, a nastala je pre više od jednog veka.

 


Priča prati Jagnu, devojku koja je primorana da se uda za, od sebe mnogo starijeg, bogatog farmera Maćija Borinu iako već gaji ljubavi prema farmerovom sinu Anteku. Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana, te je prinuđena da se bori kako bi sačuvala svoju nezavisnost.

 

Film „Seljani“ jedan je od najambicioznijih ko-produkcija sa našom zemljom koji sumira preko 40.000 uljem izrađenih slika i 200.000 sati slikanja uljanim bojama. Samo odabrana dela našla su se pred očima naših posetilaca.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Pogled "iskosa". Reč koja simbolizuje mir i idilu – selo: na nemačkom ona glasi Dorf, što je u staronemačkom iz severne oblasti imalo oblik thorp, iz kojeg potiče današnja reč "trupa"; u ruskom jeziku selo je polk i znači "puk vojske". "Proleće naroda" (ideologija nacije – novo zajedništvo) u Evropi događalo se u 19.v. nacije još nisu imale svoju istoriju. Romantičari, književnici, istoričari, lingvisti, slikari,.,dali su se na posao kreiranja zajedniče prošlosti - jezika, mitova, folklora. Francuskom revolucijom građanstvo te zemlje je osvojilo javnu vlast u njoj i svoje VRLINE prenelo na nacionalnu državu – a kao sinonim nacije uzet je "seljak". U despotskim državama to se nije dogodilo; pa je u praksi to izgledalo ovako, kao u Kini. Seljački nacionalizam bio je ključ za uspon KPK na vlast 1949. Koncept kineskog nacionalizma bio je nov fenomen i pojavio se tokom perioda sramote i poniženja u 19. veku pod kolonijalnom okupacijom. Dalje se "pokrenuo" 1895. kada je Kina poražena od Japana. Konačno, invazija Japana 1930-ih odigrala je glavnu ulogu u oživljavanju "novog kineskog nacionalizma". U Kini, nacionalizam je bukvalno izražen kao "minzu zhuii"  što se generalno odnosi na različite etničke nacionalnosti. Termin minzu (nacija) je prvi put uveden u kineski "politički leksikon" 1899., a koncept minzu zhuii (nacionalizam) je prvi put upotrebljen 1901.  KPK nije uspela da dobijao veću podršku sve do 1936., ali je postala privlačna za veliku većinu seljaka tokom perioda japanske invazije od 1937. do 1945. Japanska invazija je probudila duh nacionalizma među seljaštvom, što je bilo ključno za uspeh KPK. KPK je preotela nacionalističku baklju od KMT (Chiang Kai Shek). U bivšoj YU, se dogodilo slično, nacistička invazija je bila presudna da komunisti pridobiju seljake i upregnu ih u nacionalističku agendu. 

 

Zoran Stokić

19.01.2024.

Нема коментара:

Постави коментар