понедељак, 29. јануар 2024.

 

 

Skica koja se pripisuje Mikelanđelu uskoro na aukciji u njujorškom Kristiju

 

Reč je o crtežu mermernog bloka koji je čuveni renesansni slikar nacrtao na malom komadu požutelog papira, a koji će zainteresovanim kolekcionarima i ljubiteljima umetnosti uskoro ponuditi britanska aukcijska kuća Kristi u svom njujorškom predstavništvu, prenosi pariski dnevnik Figaro.

 

 

IZVOR: TANJUG PONEDELJAK, 29.01.2024. | 11:42 -> 08:10 Foto: Shutterstock/Stokkete

 

 

U pismu kaligrafski ispisanom 3. novembra 1836. godine i upućenom jednom od svojih prijatelja, Britancu ser Džonu Buringu, budućem guverneru Hong Konga, Kozimo Buonaroti, poslednji direktni Mikelanđelov potomak tvrdi da nudi "priloženu skicu svog slavnog pretka Mikelanđela".

 

Iako je skica bez potpisa umetnika, aukcijska kuća Kristi je potvrdila da je "100 odsto reč o delu koje je nacrtao Mikelanđelo".

 

 

***

Komentar

***

 

 

Vekovima se forsirao kult o Rafelu kao "božijem geniju" – Rafaelo je izabran za ikonu jer je ujedinio antičke i hrišćanske ideale; sam taj kult je stvoren na laži o Mikelanđelu kao "neuračunljivom, ekscentričnom  geniju" tj. puštena je - laž - kako je on da bi naslikao „Raspeće Hristovo“, ubio čoveka, koji mu je poslužio kao slikarski uzor, kako bi prirodnije predstavio umirućeg  Spasitelja. Ideja o geniju i zločinu zbog umetnosti tu je stvorena.  


Od Keneta Klarka (Kenneth Clark)  smo saznali  da je početkom 1504., održan u Firenci sastanak da se vidi (odluči) gde u gradu postaviti, upravo  završenu Mikelanđelovu  skulpturu -  David. Prisutni su bili svi važni umetnici u gradu — Botičeli, Peruđino, Filipino Lipi (dete umetnika-monaha i monahinje) - ali samo se Leonardo protivio golotinji te figure i izrekao potrebu za „pristojnim ukrasom“. Mala skica koju je napravio na licu mesta prikazuje statuu sa uvredljivim udom koji je uredno sakriven onim što Isakson opisuje kao „bronzani  list“. Teško je poverovati da je čovek čije slikarske sveske sadrže odeljak „O penisu“ u kome se zalaže protiv „pokrivanja i prikrivanja nečega što zaslužuje da bude ukrašeno i svečano prikazano“ zaista bio uvređen onim što je video (na Davidu). Ipak, njegove primedbe su preovladale. Genitalije mermernog kolosa su bile prekrivene, i tako su ostale nekih četrdesetak godina.

 

Zoran Stokić

29.01.2024.

Нема коментара:

Постави коментар