петак, 17. јун 2022.

 

Koreni političke zajednice

 

 

Ovde "ratovi nisu sahranjeni" ovde se još uvek umesto socijalizaciju u građane vrši socijalizacija u nacionalističke ratnike. Slavili maturu (osnovnih škola "Pavle Savić" i "Despot Stefan Lazarević" u Beogradu), pa kao HORDA upali i krali po radnjama šta su stigli (uz lomljenje inventara); učitelji kažu da su se iznenadili jer su to "dobra deca i dobri đaci". Ja se nisam iznenadio, jer taj  trend se mogao uočiti '90. Na puno mesta u gradu od '90, kada bi video da se deca ponašaju neprimereno, pokušavao sam da delujem kao građanin pedagoški; đaci bi se opravdavali da su oni dorba deca jer imaju „u školi sve petice“; jednom su mi kazali "vi ste dinosaurus" to "što nam govorit je logično, ali mi vidimo da se naši roditelji, naši sugrađni i drugi, gde god se krećemo, ne ponašaju tako, kako vi kažete, mi nećemo da strčimo" (pa su nastavili da prave zgibove u BUSu -  inače rashodovanog GSP vozila).

 

*

 

Od Aristotela nismo ništa naučili a mogli smo, na primer, da je koren političke zajednice u "samim građanima"  a ne u nekoj "izdignutoj državnosti"! 

Da je Polis je identičan s građanstvom – polis to su građani (polis nije pravna osoba iznad građana). Od vrste (karaktera) građana zavisiće ustav – polis je onakav kakvi su građani. S karakterom građana menja se i karakter polisa.

Ovde se za 32 g dogodila, što namerna  što slučajna, "promena karaktera" građana. Vlast se od 1989. bavila samo “izdignutom državnošću” - "ratovima/granicama" a najvažniji resurs koji postoji u društvu i državi je zapustila a to je - socijalizacija naše dece.

Čak je i u samim školama  težište  stavljeno na znanje na nektitičko bubanje savremenih naučnih teorija (na gradivu koje nije u skladu sa prihologijom dece u tom uzrastu) na uštrb socijalizacije i pedagogije.  Čak i veliki deo prosvetara smarta da je osnovna škola institucija samo obrazovanja a ne i vaspitanja! Primarno u našim školma morao je (i mora)  biti razvoj i nega socijalnog i kulturnog zdravlja, razvoj sinergije i empatije, primarno mora biti podsticnje humanističkog obrazovanja te razvoja slobodnih kritčki nastojenih budućig građana duštva.

 

Zoran Stokić

17.06.2022.

1 коментар:

  1. Pročitah juče negde na Twitteru, nažalost ne znam kod koje osobe jer nemam TW nalog, da su nam deca toliko konzervativna & religiozna u onom najgorem bigotskom smislu da je to zaprepašćujuće. Osoba koja je to napisala je profesorica u jednoj srednjoj školi.

    S obzirom na gore rečeno, nove generacije će nam izrasti, i već su tu, u ovakve likove, kiji opravdano traže solidarnost društvene zajednice, dok sa druge strane ne žele da se solidarišu sa žrtvama već su im miliji agresori. (Biti takav slepac je zaista strašno da valjda ne može biti strašnije):

    https://pescanik.net/kao-feniks/

    ОдговориИзбриши