четвртак, 2. јун 2022.

 

Кинески војни научници предложили онеспособљавање или уништење Старлинка

 

"Politika", Среда, 01.06.2022. у 12:02" (Pixabay)

 

Кинески војни научници сматрају да Кина мора да развије могућности за онеспособљавање или чак уништење сателитске мреже Старлинк која је у власништву компаније СпејсX. Разлог овог захтева је тај што су научници истакли могућност да се Старлинк користи у војне сврхе које би могле помоћи другим земљама да запрете националној сигурности Кине. Зато научници позивају на развој антисателитских могућности укључујући хард и софт кил методе. Хард методе подразумевају физичко уништење сателита промоћу пројектила, а софт методе се односе на софвер и оперативни систем сателита.

Такође, научници предлажу развој надзорног система који може пратити сваки Старлинк сателит. Тиме би се решио један проблем, а то је могућност лансирање војног терета заједно са осталим сателима који су дио констелације. Кинеска војска је упозорила и на опасности које представља сателитска интернет мрежа.

"И док Старлинк тврди да је цивилни програм који нуди услуге брзог интернета, он има снажну војну позадину”, наводи се у војном кинеском часопису, преноси Кликс.

Лансирна места налазе се у војним базама, а СпејсX је раније добио средства Америчких ваздухопловних снага да проучава како се Старлинк сателити могу повезати с војним авионима под енкрипцијом, тврде кинески научници. Они су такође упозорили да би Старлинк могао да убрза комуникацију борбених авиона и дронова за више од 100 пута.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Pa jel neko brani Kini da napravi svoj Старлинк? Najlakše je nešti uništiti, teško je nešto stvorili i napraviti. Ovde neki (u komentarima, na ovu vest) basiraju da se "uništava" a to se zove "raditi u korist sopstvene štete" - da bi Homo sapijens preživo klimatske promene, virusne mutacije i tsl mora se stvoriti puno toga revolucionarno novog; svet će morati da napusti tzv države kao oblik udruživanja. Države (za 6000 g) non stop ratuju zarad svojih parcijalnih interesa, ili "države" ili planeta Zemlja.

 

*

 

 Na primer, kako klimatske promene mogu uticati na pojavu zaraznih bolesti? Na Antarktiku su otkrivene bakterije s genomom za prirodnu otpornost na antibiotike. Ove supermoćne bakterije su evoluirale kako bi se oduprle ekstremnim uslovima, ove moći su sadržane u pokretnim fragmentima DNK koji se lako mogu preneti na druge bakterije na Zemlji. Antarktik je polarno područje najteže pogođeno otapanjem leda, beskonačni potencijal da se raseje po planeti. Države su "dinosaurusi" moraju nestati da bi Zemlja preživela.

 

Zoran Stokić

2.06.2022.

Нема коментара:

Постави коментар