субота, 11. јун 2022.

 

Od 1945. strah od uspešnih država Zapada

 

 

Kako je izgledao život u zatvorenom društvu u YU? Samo dva primera. Posle II svetskog rata, SAD su posle 1948., u više navrata slale razne vrste pomoći; između ostalog u naučno/kulturnom sektoru doneli su u YU (Srbiju) na desetine knjiga raznih strurka najuglednijih stručnjaka iz SAD; nađeni su prevodioci i knjige su prevedene na naš jezik. Štampane su u veoma malom tiražu, upućene su (interno) u neke institute u YU, nisu mogle da se kupuju u knjižarama. U institutima su, zaturene, samo su "podobni" znali za te "imperijalističke" knjige; nije ih bilo u katalogu biblioteka i tsl. Jedna osnovna škola u Beogradu je donacija vlade SAD, opremljena najsavremenijom opremom, laboratorijama za svaki predmet (ne samo fizika/hemija/biologija/muzičko/likovno i tsl već i istorija/gografija/jezik). Laboratorije su bile bolje opremljene nego one na našim tadašnjim/sadašnjim fakultetima.Škola je imala klizalište i bazen; ali gle čuda ako čitate istoriju (zvaničnu) te škole, to se nigde ne spominje! Da je nekim slučajem bila donacija SSSR (Rusije) to bi svi u Srbiji znali, o tome bi se pisale knjige, svuda bi bile uklesane mermerne ploče sa izlivima zahvalnosti Rusiji i tsl.

 

*

 

Umesto da se družiš sa uspešnima ti se družiš sa neuspešnima. Da li to radimo u našim privatnim životima? Od 1945. sistemski smo trovani da je kapitalizam Zapad, SAD imperija zla a Rusija raj. Naša elita je učila iz ruskoh skripti, a SPC nas je učila iz pamfleta vladike Velimitovića „Kroz tamnički prozor“ – da ako se „Evropa hvali kulturom, ona se hvali ničim....i zato braćo hocemo li i dalje sa Vavilonom ili sa Hristom? Hocemo li sa kulturom ili sa Bogom i dusom?" Inače taj je panflet je razrađena verzija proglasa slavenofila iz Rusije našem narodu (doba kneza Mihajla) u kome traže da ostanemo „nepismeni, zaostali...“, da postanemo indijanci u Evropi.  Zato samo za našu elitu nije pao berlisnki zid 1989. pa je trovanje protiv Zapada pojačano. Umesto da od 1989. učimo i prevodimo korisne knjige (ideje) nastale na Zapadu započelo je besomučno štampanje knjiga prvaka "teorija zavere" moderne verije „Protokoli sionskih mudraca“ (antisemitski pamflet koji opisuje jevrejsku i masonsku zaveru da se zavlada svetom - laž štampana 1903. u ruskom listu „Znamja“; napisao Matvej Golovinski, novinar operativac Ohrane, ruske tajne policije) – znači štampaju se razni opskurni spisi kao "Hijerarhija zaverenika: priča o Komitetu 300"(1992.) dr Džona Kolmana - lažni identitet - nekog novog Golovinskog saradnika KGB, sa ciljem podrivanja i uništenja građanskog individualnog društva u zemljama Zapada, pomoću podsticanja šizofrenih ideja koje traba da hrane ekstremnu desnicu i ekstremnu levicu.

 

*

 

Biti deo Evrope znači biti uređena država, gde su 3 grane vlasti nezavisne (jedna od druge); gde su mediji kao četvrta grana vlasti slobodni. Tito je umro 1980., evo 42 g posle njega gde smo, dokle smo stigli? Nigde, fingiran parlamentarizam. Samo od sebe se ništa neće napraviti! Elita koje je stasala ispod  Titovog šinjela, zbog svojih zabluda, nesposobnosti, kukavičluka, nije dorasla da sprovede tranziciju (zatvorenog u otvoreno društvo). Još gore od toga vodili su (i vode) takvu politiku koja je Srbiju uvela u "rat" sa Zapadom.  Gde je glavni problem i nerazumevanje? Jedini koji je mogao da nam pomogne da postanemo normalna država je Zapad. Sve ostalo je prazno, jalovo, naklapanje.

 

Zoran Stokić

11.06.2022.

Нема коментара:

Постави коментар