четвртак, 13. јул 2023.

 

Bez presedana“: NASA objavila sliku regiona u kom se formiraju zvezde

 

 

SCITECH Autor: Guardian 12. jul 202323:17 0 komentara NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (STScI)

 

Pogledati sliku:

https://n1info.rs/magazin/scitech/bez-presedana-nasa-objavila-sliku-regiona-u-kom-se-formiraju-zvezda/

 

NASA je objavila do sada "neviđenu" sliku regiona u kome se formiraju zvezde, a koji je najbliži zemlji, kako bi obeležila prvu godinu rada svemirskog teleskopa Džejms Veb.

Živopisan pogled na zvezde, nalik suncu, u kompleksu oblaka Ro Ofiuči udaljenom 390 svetlosnih godina je prvi put da su istraživači uspeli da vide ovo područje u tako finim detaljima, prenosi Guardian.

„Vebova slika Ro Ofijučija nam omogućava da svedočimo o veoma kratkom periodu u zvezdanom životnom ciklusu, sa novom jasnoćom“, rekao je Кlaus Pontopidan, naučnik Veb projekta na Naučnom institutu za svemirski teleskop u Baltimoru, Merilend.

On je dodao:

NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (STScI)

„Naše Sunce je prošlo ovakvu fazu, davno, i sada imamo tehnologiju da vidimo početak jedne druge zvezde.“

Neke zvezde na slici su prikazivale „senke koje ukazuju na protoplanetarne diskove“, potencijalne buduće planetarne sisteme u nastajanju, saopštila je NASA.

Region sadrži oko 50 mladih zvezda, sve slične po masi Suncu ili manje. Slikom dominiraju, kako agencija kaže, ogromni crveni bipolarni mlazovi molekularnog vodonika, koji nastaju kada zvezda prvi put probije svoj natalni omotač kosmičke prašine, izbacujući par suprotstavljenih mlazova u svemir.

Veb teleskop vredan 6,8 milijardi funti lansiran je na Božić 2021. kao partnerstvo između NASA i evropskih i kanadskih svemirskih agencija. Brzo je osvojio mnoge skeptike nizom nikada ranije viđenih slika iz dubina svemira.

Omogućio je ljudima da zavire bliže u činjenice o poreklu univerzuma i isporučio zadivljujuće slike visoke rezolucije dalekih svetova i misterioznih struktura koje ih okružuju.

Teleskop je snimio „retku i prolaznu“ fazu zvezde koja samo što se ne ugasi i rane galaksije nastale samo 350 miliona godina nakon velikog praska.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Dok smo paralaksu i tsl fenomene merili sa Zemlje mogli smo pratiti zvezde koje su odaljene do 100 svetlosnih godina, u poslednjih 40 god pomoću merne opreme koju smo otisnuli u svemir tj. pomoću: trodimenzionalnog merenja paralakse, zvezdane dinamike, astrofizike, statistike, kompujuterska nauka i vremenske sinhronizacije -  možemo videti daleko dalje i preciznije. U Srbiji koja je u poslednje 33 god vraćena u - kameno doba klana - mi smo opterećeni našim zdravorazumskim "merenjem" - kada je sistem koji se ispituje - merljiv i vidljiv golim okom, tako doživljavamo i merenja u astronomiji. Meranja u astronomiji se odvijaju po "analogiji merdevina" - zato što nijedna tehnika ne može da meri rastojanja na svim opsezima koji se sreću u astronomiji. Direktno merenje udaljenosti astronomskog objekta moguće je samo za one objekte koji su "dovoljno blizu" (unutar oko hiljadu parseka) Zemlji. Razdvajanje različitih skala dužine omogućava postojanje samodoslednih teorija koja "rade" u samo jednoj skali dužine (to vodi ka preciznim merenjima). Da bi se dobila ovakva "slika" u naučno/građanskim društvima RAZUM je dobio prevagu nad emocijama. Taj nas razum vodi u novi evolutivni "skok" kroz toleranciju, empatiju, saradnju, poverenje i tsl., vode nas ti brojni naučni kadrovi koji su međusobno "umreženi","sinhronizovani" u želji da reše probleme, stvore nove ekološke niše za opstanak Homo sapijensa. Nažalost u Srbiji Tito je umro 1980., a mi se ni za 43 g nismo oslobodimo emocija, nismo stvorili institucije koje kontroliše razum, zato umesto sistema građansko/naučnih vrednosti ovde vlada sistem klanovskog nepoverenja, mržnje, svi su u ratu jedni sa drugima, u stalnom strahu, nemogućnost bilo kakave saradnje, gradnje – a to se najbolje vidi u stanju velikih sistema kao što su železnica, putna mreža, kanalizacija, deponije....

 

*

 

@Hay "Ne lažite ljude. Pravite slike pomocu kompjutera i plasirate laži ljudima. Ništa vi ne možete".

@Hay Da bi ti napisao ovaj biser teorije zavere, koji se odmah pojavio na ovoj stranici  'n1', šta je bilo potrebno? Naučno/tehničko znanje koje je ekvivalent znanju koje je bilo potrebno da se napravi ova "slika"(!)

Zoran Stokić

13.07.2023.

Нема коментара:

Постави коментар