недеља, 16. јул 2023.

 

Na poziv Vulina: Srbija dala stipendije studentkinjama koje su veličale Mladića

 

 

REGION Autor: N1 Sarajevo 15. jul 202312:33 6 komentara RTRS

 

 

Valentina Vujičić i Slađana Todić, studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbednosnih studija Univerziteta u Sarajevu, koje su prethodnih dana bile u fokusu javnosti zbog podrške Ratku Mladiću, danas su u Istočnom Sarajevu imale konferenciju za medije.

Naime, saopšteno je da će pomenute studentkinje svoje školovanje nastaviti u Beogradu

Generalni direktor fimrev “Sarajevo-gas” Nedeljko Elek rekao je da će, na poziv direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, koji je od pre neki dan novo lice na američkoj crnoj listi, Slađana i Valentina studiranje nastaviti na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu, piše N1 Sarajevo.

“Slađana i Valentina biće stipendiste države Srbije i biće im obezbeđen smeštaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troskova studija snositi preduzeće Sarajevo-gas”, rekao je Elek.

Podsetimo, Tužilaštvo BiH zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo materijal u vezi sa dve studentkinje, od kojih je jedna na društvenim mrežama, u majici sa likom četničkog vojvode Mitra Maksimovića, podigla tri prsta, a druga objavila fotografiju generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na kojoj je ispisan tekst „Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj“.

Navodno, neke njihove kolege sa fakulteta i prijatelji su reagovali na dati sadržaj, na šta je jedna od studentkinja odgovorila „Ma nek smo vas pobili“.

Ove fotografije objavljene su na dan obeležavanja 28 godina od masovnog ubistva u Srebrenici.

Iz kantonalnog MUP-a su saopštili da se Tužilaštvo BiH izjasnilo da se ovaj slučaj kvalifikuje kao krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Sterija (deo iz predgvora "Rodoljubci"): "Dokle se god budemo samo hvalili, slabosti i pogreške prikrivali, u povesnici učili koliko je ko od predaka naših junačkih glava odrubio, a ne i gde je s puta sišao, donde ćemo hramati i ni za dlaku nećemo biti bolji, jer prostaci i mladi ljudi, koji se tako zapajaju, i ne misle da može biti i pogrešaka u nas, pak sve što im se predlaže, za čistu istinu i dobrodetelj smatraju. Bacimo pogled na najpoznatiju povesnicu našu. Što je bilo luđe, preteranije, nesmislenije, to je imalo više uvažatelja, a glas umerenosti smatrao se kao nenarodnost, kao protivnost i izdajstvo; jer je svaki čovek sklonjen na črezvičajnosti, pa kad ne zna da može biti nesreće, trči kao slep za tim, i srdi se na svaku pametnu reč. Otud nije čudo što nevaljali i pokvareni, a takvih ima svuda, pod vidom rodoljubija svaku priliku za svoju sebičnost upotrebljavaju, i najbezumnije sovete daju, ne mareći hoće li se time svojoj opštini ili svome narodu kakva šteta naneti. Sebičnom je dovoljno kad je samo njemu dobro i kad prostaka može na svoju ruku da preokrene, a za dalje se ništa ne brine" 

Zoran Stokić

16.07.2023.

Нема коментара:

Постави коментар