уторак, 18. јул 2023.

 

Nekada posmatrao iz prvih redova, a sada „uskočio“: Šta unuk Marko donosi SPS-u

 

 

VESTI Autor: Vanja Đurić 18. jul 202320:03 0 komentara

 

 

Svog dedu video je kao heroja, oduvek je želeo da krene njegovim stopama, ali, kako je 2017. godine pričao, u politiku ipak ne bi ulazio. Marko Milošević, unuk Slobodana Miloševića, ipak se predomislio i pristupio Socijalističkoj partiji Srbije, stranci koju je nekada njegov deda vodio. Postoji li u njegovom dolasku i pokušaj rehabilitacije politike devedesetih? Oni koji se tog perioda sećaju kažu - nemoguće, ovo je samo marketinški trik. Unuk Marko uskače u prve redove socijalista ....

 

https://n1info.rs/vesti/nekada-posmatrao-iz-prvih-redova-a-sada-uskocio-sta-unuk-marko-donosi-sps-u/

 

 

***

Komentar

***

 

 

Tragično; samo se mora znati zašto je to tragično. Taj politički fenomen - zatvorenog društva - tako davno je slikovito opisao Aristotel: postoje azijatski narodi, koji su po svojoj prirodi pokorniji od Helena, i koji podnose despotsku vlast ne osećajući pri tome nikavu mučninu nelagodnosti; to su narodi koji se nisu - uzdigli do političkog poretka - već su u njihovim zemljama odnosi kao u kući - gde robove mora da vodi gospodar. Nismo bili u stanju kao narod da se - uzdigli do političkog poretka – pa despotski sistem (zatvoreno društvo) nazivamo višestarnačkim parlamentarizmom. 

Prva asocijacija na ovu vest mi je "Rekvijem". Pošto nema ko da napiše "Rekvijem za Srbiju" možemo se poslužiti optimalnim delom - Mihajla Hajdna 1771., koji je poslužio Mocartu kao mustra; grof Franc von Valsegg je unapred platio taj Rekvijem. Kao petnestogodišnjak Amadeus je prisutvovao premjeri i bio je fasciniran. Ali Mozart je umro na početku  komponovanja 1791; udovica Konstanca nije želela da vrati novac, pa je zamomila  Joseph Eibler i Franz Ksaver Susamer i & da završe Rekvijem; što su oni i učinili (80%). Na prvoj stranici Requiema koji je primio grof stoji potpis „di me V. A. Mozart mppr. 1792 “(di me =„ od mene “, mppr. = Manu propria, rukom napisano), koju je, prema analizama rukopisa, falsifikovao Süßmayr. Zato kada slušate Mocartov Rekvijem, setite se da je to Mocart/Ebler/ Susamerov rad!

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=EUKFK2ezoCQ

Michael Haydn - Requiem in C minor, MH 155 [Bolton, Mozarteum Orchester Saltzburg]

 

 

 

Zoran Stokić

18.07.2023.

Нема коментара:

Постави коментар