петак, 28. јул 2023.

 

Velika transformacija 

Helen Miren 

za ulogu 

Golde Meir

 

 

SHOWBIZ Autor: klix.ba 27. jul 202314:09 > 19:58 Printscreen YouTube/The Upcoming

 

Pogledati:

https://n1info.rs/magazin/showbiz/velika-transformacija-helen-miren-za-ulogu-golde-meir/

 

 

Trejler za predstojeći film "Golda" doneo je i prvi pogled na impresivnu transformaciju Helen Miren u lik izraelske premijerke Golde Meir.

 

„Godine 1973., vođa najspornije regije na svetu je Golda Meir“, navodi se na početku trejlera koji prikazuje Miren kao otelovljene moćne političke ličnosti. Film je zasnovan na istinitoj priči, prati Meir usred „napetih 19 dana“ oko Jomkipurskog rata 1973. godine, prema zvaničnom sinopsisu.

 

Meir je bila premijerka Izraela između 1969. i 1974. Bila je moćna globalna figura, ali se kaže da je do poslednjih dana nosila krivicu zbog onih koji su izgubljeni u ratu Jom Kipur.

 

„Znate li koliko je ljudi umrlo?“, čuje se kako Schreiber pita Miren u videu.

 

„Svi ti momci, ja ću tu bol poneti u grob“, ona odgovara.

 

„Golda“ nije prvi film u kojem je Miren glumila značajnu jevrejsku ličnost. Glumila je jevrejsku izbeglicu Mariju Altman u drami „Woman in Gold“ iz 2015. zajedno s Rajanom Rejnoldsom.

 

Uprkos tome se suočila sa negativnim reakcijama kada je prošle godine objavljena njena uloga Meir, a neki kritičari su rekli da je Jevrejka trebalo da tumači njen lik.

 

Iako je glumica priznala da je razgovarala s rediteljem o tome, ona se za Dejli Mejl 2022. godine osvrnula na negativne reakcije kazavši: „Ako neko ko nije Jevrejin ne može da glumi Jevrejku, može li neko ko je Jevrejin da glumi nekoga ko nije Jevrejin?“.

 

 

***

Komentar

 

***

 

Ima se šta naučiti od Golde Mejr, na primer, iako je dobila rat a na izborima je njena stranka ponovo podedila - pa je formirala novu vlasu - Golda Meir je naišla na žestoke kritike javnosti, pod čijom je težinom, a kako je sam rekla, na osnovu - „VOLJE  NARODA“ - konačno podnela ostavku na svoju funkciju 11. aprila 1974. (vlada je bila formirana: 10. marta 1974).

Priča o Goldi Meir bila je predmet mnogih izvođenja kako u pozorištu tako i na filmu, što je sigurno pomoglo Mirenovoj pri spremanju ove uloge! 1977., Anne Bancroft je igrala Goldu Meiru u brodvejskoj predstavi "Zlato" William Gibson. Australijska glumica Judy Davis tumačila je mladu Goldu u TV filmu "Žena zvana Golda" (1982.); u istom filmu stariju Goldu je tumačila Ingrid Bergman (inače poslednja uloga na filmu Ingrid); Bergmanova je za ovu ulogu dobila nagradu Emi i nagradu Zlatni globus; poshumno nagradu je primila njena ćerka Pia Lindström (švedska televizijska novinarka). 2003., američka jevrejska glumica Tova Feldshuh je glumila Goldu Meiru u brodvejskoj predstavi "Goldin balkon" (opisuje život Golde Meir), takođe predstava Williama Gibsona.U filmskoj verziji, glumica Valerie Harper se pojavila u ulozi Golde.  Glumica Colleen Devhurst ju je tumačila u TV filmu iz 1986., "Svord of Gideon". 2005., glumica Lynn Cohen je glumila Goldu Meiru u Spilbergovom "Minhenu". Glumica Tova Feldshuhova ponovo ju je tumačila u francuskom filmu "Ó Jeruzaléme" iz 2006.U filmu "Nada" iz 2009., u režiji Marte Mesaroš, tumačila ju je poljska glumica Beata Fudalejova.

 

Zoran Stokić

28.07.2023.

 

Нема коментара:

Постави коментар