четвртак, 13. јул 2023.

 

Nagrađivani roman „Vremensko sklonište“ Georgi Gospodinova u izdanju Geopoetike

 

 

KULTURA Autor: T.O. 13. jul 202312:36 0 komentara Promo

 

 

Geopoetika je upravo objavila knjigu koja se čekala s nestrpljenjem – Vremensko sklonište, Georgi Gospodinova, roman koji je ove godine osvojio prestižnu Međunarodnu nagradu Buker, a ranije i Evropsku nagradu Strega za 2021. Godinu.

 

U pitanju je klasik u nastajanju koji maestralno prati tragedije prethodnog veka, sablasno pronicljiv roman koji vrvi idejama.

 

U Vremenskom skloništu glavni junak knjige – enigmatični Gaustin otvara „kliniku za prošlost“ koja nudi obećavajuće izlečenje od Alchajmerove bolesti: svaki sprat oživljava pojedinu deceniju do najsitnijih detalja, prenoseći pacijente vremenski unazad.

 

Međutim, zahvaljujući ubedljivosti ovog čina, značajno počinje da raste broj zdravih ljudi koji kliniku vide kao „vremensko sklonište“ nadajući se da će u njoj pobeći od užasa sadašnjice; razvoj događaja rezultira neočekivanom zagonetkom kada prošlost počne da osvaja sadašnjost.

 

U romanu koji je napisan maestralno i nepredvidljivo, Gospodinov vešto balansira između humora, tuge, patetike i ironije, koji su suptilni i nenametljivi, a pisac nam još jednom pokazuje zbog čega se smatra majstorom pripovedanja.

 

Knjigu je s bugarskog prevela Jasmina Jovanović.

 

 

 

***

Komentar

***

 

 

 

„Vremenski azil” je književni lavirint, razbijeno ogledalo od kojeg su ostali samo fragmenti (fragmentacija je uzrokovana pojavom demencije), kroz koji svaki čitalac može da se kreće sopstvenom brzinom, to je knjiga puna filozofije, metafora, silogizama, nostalgije, istorije i ironije. Lako za čitanje, teško za asimilaciju. Kao što je rekao autor "imao sam dva učitelja pisanja: Borhesa i moju baku. Oni su uspevali  da izmišljaju i pričaju priče sa neverovatnom snagom, vešto mešajući realizam i mit"; ja bi dodao i "Hiljadu jednu noć"! Ali „što manje sećanja, više prošlosti“. „Što pojedinac i društvo više zaboravlja, to neko proizvodi i prodaje više - surogat memorije -  da bi popunio prazninu u sećanju" piše Gospodinov rugajući se čežnji za "zlatnim vremenima" koja nikada nisu postojala. Ko uništava budućnost? Globalizacija, emigranti, modernizacija ili verovanje u zlatno doba koje nikada nije postojalo uz veličanje netolerancije i tradicionalni nacionalistički kič? Upozorenje pisca je nedvosmisleno – povratak pseudoujedinjenju, potisnutim nacionalnim vrednostima, "samim lažima", ispražnjenim od sadržaja i značenja, atributima kao što su nošnje, gajtani, hajduške kalpatke i slične lažne rekonstrukcije prošlosti  - velika su i opasna - zamena za budućnost – koja nas vodi ka novim društvenim sudarima, ka novim  tragičnim događajima poput drugog svetskog rata ili "drugog prvog svetskog rata"(!)

 

Zoran Stokić

13.07.2023.

Нема коментара:

Постави коментар