среда, 19. јул 2023.

 

Film "Barbi" očarao i Gugl: Ako tražite ovaj film na pretraživaču, ceo ekran će vam postati ružičast

 

 

Barbimanija je zaludela svet, a čini se i Gugl. Ako ovih dana niste na Guglu pretraživali film o kojem svi pričaju, vreme je da to učinite.

 

 

IZVOR: INDEX.HR SREDA, 19.07.2023. | 22:23 -> 08:16 Foto: Profimedia

Iznenađenje za fanove

 

Gugl je odlučio da iznenadi obožavaoce filma. Kada u Gugl pretraživač upišete Barbie, prvo što će vam izaći su trejleri i stranice vezane za sam film, a potom sledi iznenađenje – ceo ekran postaće vam ružičast i iskakaće ružičaste zvezdice.

 

Inače, prethodnih dana su širom sveta održane premijere filma "Barbie" u kojem glavne uloge imaju Margo Robi i Rajan Gosling. Uskoro će se film prikazivati i u bioskopima.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Prva "Barbika" je bila Pičinijeva "Cecchina" 1760.(!) A prvi "Ken" je bio Geteov "Verter"1774.(!) Bila je to u evropi prava "groznica": devojke su se oblačile kao Cecchina a muškarci su se oblačili kao Verter ("Stradanja mladog Vertera"). Kupovale su se šolje za čaj i tanjiri sa likom Cecchine a kasnije i Vertera... Komična opera "La Cecchina, ossia La buona figliuola" (1760.) Pičinija na libreto Goldonija. Do 1790. bilo je više od 70 različitih produkcija u gradovima Evrope, čak i pod drugim naslovima. Ernst Ludwig Gerber je u "Historisch-biographischen Lexikon der Tonkünstler" napisao da je Čekina bila „najsavršenija od svih italijanskih komičnih opera,..., koja je tamo izazivala divljenje koje se graničilo sa fanatizmom. Nema primera da je opera imala tako briljantan prijem, sa toliko opravdanja i tako univerzalno zabavna. Više od 20 god gledana je u svim pozorištima Italije i Evrope uopšte, uvek sa novim divljenjem.“ Za nju se kaže da je prva opera (uopšte) koja se izvodi u Kini. To je opera - koju su svi drugi kompozitori tih vremena slušali - tako je ona vršila uticaj na njh. Nije bilo obrnuto - da ako je vaša opera izvedena samo nekoliko puta u jednom pozorištu – da je ona vršila uticaj na te druge kompozitore, kako nas ubeđuju od romantizm. Preporuka za ove letnje dane, poslušajte ovu brilijantnu operu, nećete se razočarati, iz nje su učili Paizjelo, Gretri, Soler, Salijeri, Morart....ili pročitajte Vertera, omiljeno štivo Napoleona Bonaparte, koje je ovo delo čitao na svojim vojnim pohodima.

 

Zoran Stokić

19.07.2023.

Нема коментара:

Постави коментар