субота, 29. јул 2023.

 

Ivanji: Za Kosovo je potrebna međunarodna konferencija, dijalog bez rezultata

 

 

VESTI Autor: FoNet 29. jul 202312:24 andrej ivanji fonetFoNet/Milica Vučković

 

 

Za Kosovo je potrebna međunarodna konferencija, jer dijalog Beograda i Prištine već godinama nije dao baš nikakve rezultate, izjavio je urednik portala nedeljnika Vreme Andrej Ivanji.

 

On je za agenciju Fonet ocenio da je dijalog suštinska realnost i konstatovao da na Kosovu vlada zamrznuti konflikt.

 

Kako sada stvari stoje, još dugo će biti zamrznut, rekao je on i procenio da, ipak, ne postoji neki rizik sukoba većih razmera, dok lokalni ne mogu apsolutno da se isključe, što se i videlo u skorije vreme.

 

Upitan o dilemi Evropska unija ili Kosovo, Ivanji je naglasio da o tome bi kad-tad trebalo da se izjasne građani Srbije.

 

„Što se mene tiče, EU je jedina šansa za Srbiju“, istakao je Ivanji i dodao da je za njega članstvo Kosova u UN sušta realnost.

 

On smatra da bi Zajednica srpskih opština morala da bude formirana, jer se Priština na to obavezala, i zato bi Zapad trebalo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da izloži mnogo većem pritisku da bi to sproveo u delo.

 

Ivanji je podržao ideju o sprovođenju referenduma u Srbiji o Kosovu, ali bi u „nekom trenutku“ trebalo da bude raspisan sa statusno neutralnim pitanjem.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Nema od toga NIŠTA, učinak će biti NULA. Neka Ivanji pročita (ako već nije):  "O Jerusalime!" istorijska knjiga koju su 1971., objavili Dominikue Lapierre i Larri Collins koja nastoji da "uhvati" događaje i nezgode oko stvaranja Izraela i masovnog protjerivanja Palestinaca. Ni "Liga Naroda" ni kasnije "UN" nisu ništa uradile da spreče non-stop ratove na tom prostoru. Ili Slučaj Kine u UN, do 1970 u UN - Kina je bila kapitalistička Čaj Kan Šekova, ali od tada 1970/1971 nekakvom rezolucijom (tajnom/polu javnom) u UN to je postala komunistička Kina.

Kada neka zemlja vodi tako dibidus pogrešnu spoljnu politiku kao naše vođe od 1989-2023 kada dođe do toga da joj VELIKE SILE "Posreduju" piši PROPALO. Velike sile se "međusobno podmićuju – trguju malim državama"... rešenje problema se beskonačno odlaže. Srbija je već sada po svim parametrima klinički mrtva. Umesto da se ono malo energije koju imamo – iskoristi za socijalizaciju naroda, stvaranja privrede, stvaranja sistema vrednosti, oživaljavnje struka, davanja autonomije stukama, bez svega toga nije moguće postojanje društva i države; umesto - napuštanja propale ratne ideologije; napuštanja mešetarenja po svetu i zavađanja velikih sila i tsl. enegrija se troši na Kosovo tj. Gordijev čvor.

 

*

 

@Pegaz Fraza „Gordijev čvor“  je postala sinonim za neki problem koji se čini previše komplikovan da bi bio rešen. Mnogi ga pamete po Aleksandru Makednoskom koji ga je mačem presekao (nije istorijski dokazano). Pojam je nastao vekovima pre tog događaja u Frigiji, iz pragmatičnih razloga, svešteničo-upravljačaka kasta je smislila "caku" kako da opravda dovođenje Mide na presto (upravljačke loze su se ugasile - nije bilo nasledika za presto) – "proročanstvo je reklo da prvi čovek koji uđe u grad sa volovskom zapregom,..., treba da postane kralj"! Novi kralj Mida se zahvalio Zevsu, pa je u njegov hram, u gradu Gordiji, postavio ta volovska kola; jaram sa osovinom kola je povezivao "gordijev čvor" uz novo proročanstvo (da se "vlasi ne dosete" da su progutali predhodnu smicalicu; „ko razveže ovaj čvor postaće gospodar nad celom Azijom". Smicalica, jer je čvor tako napravljen da se ne može razrešiti. Kada je Aleksandar prvi put porazio Darija, posetio je i Zevsom hram. Kada se Aristotelov đak (koji je odlično savladao reoriku, politiku, ali i logiku, fiziku i &) našao pred kolima, primetio je da čvor "nema dva kraja", da je to smicalica, pri izradi čvora korišćene su "dodatne" tehnike "krajevi su, posle izrade čvora, spojeni", čvor je doživeo termičku obradu "tutkalisanja i tsl". Ako ga je zaista presekao mačem, to je uradio zato, da bi "prevario" – prevarante. Nažalost u Srbiji ne postoji Aristotelov đak koji bi naš "Gordijev čvor" - "Kosovski čvor" - "presekao mačem tj, "prevario" – PREVARANTE (crveno-crna bratija 1987., smisli caku kako da pomoću čvora Kosova večno vladaju – njima super a Srbija nestade).

 

Zoran Stokić

29.07.2023.

Нема коментара:

Постави коментар