уторак, 25. јул 2023.

 

Uzrok smrti britanskog glumca Džulijana Sendsa ostaće neutvrđen zbog "stanja tela"

 

 

Glumac, koji je u trenutku nestanka imao 65 godina, krenuo je u šetnju kroz planine na severu Los Anđelesa u januaru i od tada nije viđen.

 

IZVOR: BBC UTORAK, 25.07.2023. | 13:16 Džulijan Sends/Reuters

 

Konačni uzrok smrti britanskog glumca Džulijana Sendsa, koji je nestao tokom planinarenja u Kaliforniji u januaru, ostaće neutvrđen, saopštili su istražni organi u Americi.

 

Krajem juna, nadležni su potvrdili su smrt Sendsa, nakon što su njegovo telo pronašli planirani, a obdukcijom je potvrđen identitet glumca.

 

Međutim, uzrok smrti ostaje neutvrđen zbog stanja Sendsovog tela, saopštili su istražni organi. Policija okruga San Bernardino saopštila je da je ta odluka "uobičajena kada je reč o ovakvim slučajevima".

 

Sends je nestao 13. januara tokom šetnje planinama San Gabrijel, 80 kilometara severoistočno od Los Anđelesa.

 

Ovaj 65-godišnji Britanac najpoznatiji je po ulogama u filmu Soba sa pogledom, nagrađenim Oskarom, kao i u televizijskim dramama 24 i Smolvil. Glumio je i u filmu Devojka sa tetovažom zmaja iz 2011. godine, u kojem je bio protivnik Danijelu Krejgu.

 

Danima je trajala potraga za Sendsom, koja je nekoliko puta prekidana zbog lavina i zimskih oluja. Signali mobilnog telefona otkriveni u nedelju, 15. januara, pokazali su da se Sends uputio ka grebenu planine Boldi. Ova oblast je omiljena skijašima i planinarima, ali su vlasti tih dana upozorile da su vremenski uslovi vrlo opasni.

 

Džulijan je jedan od petorice braće Sends. Krajem januara, Nik Sends, koji živi u Severnom Jorkširu, gde su on, Džulijan i još trojica njihove braće odrasli, rekao je da se već oprostio od Džulijana.

 

"Pomirio sam se sa činjenicom da je otišao, tako se nosim sa tim", rekao je on.

Sends je glumio u filmovima Napuštanje Las Vegasa, Devijka sa tetovažom zmaja i Blagoslov/Getty Images

Sends je bio strastveni planinar.  U intervjuu londonskom Gardijanu 2020, Send je rekao da je najsrećniji kada je "blizu planinskog vrha u veličanstveno hladno jutro".

 

Prisetio se i tragičnog događaja tokom penjanja u Andima početkom 1990-ih kada ga je sa još trojicom zahvatila oluja iznad 6.000 metara. "Svi smo bili u jako lošem stanju", ispričao je on. "Poginuli su neki momci, bili smo bliski. Mi ostali smo imali sreće", rekao je on tada.

 

Rođen u Engleskoj kao treći od pet dečaka i školovan na koledžu Lord Vandsvort u Hempširu, Sends je započeo karijeru sporednim ulogama u filmovima kao što su Okfsord bluz i Polja smrti u kojem je igrao mladog ratnog dopisnika iz Kambodže.

 

Sands se preselio u Kaliforniju 1980-ih posle uspeha Soba sa pogledom, romanse iz edvardijanskog perioda, glumeći sa Helen Bonam Karter.

 

Zasnovan na istoimenom romanu E.M. Forstera iz 1908. godine i radnji u Engleskoj i Italiji, film iz 1985. nominovan je za osam Oskara.

 

Dobio je Oskara za najbolji adaptirani scenario, umetničku režiju i kostimografiju. Razvijajući veštinu za horor žanr, Sends je glumio i sataninog sina u natprirodnom trileru Vorlok iz 1989. i njegovom nastavku Vorlok: Armagedon.

 

Igrao je stručnjaka za pauke u komediji iz 1990. godine Arahnofobija, uvrnutog, opsednutog hirurga u filmu Boks Helena iz 1993. i naslovnu ulogu u filmskoj verziji Fantoma iz opere iz 1998. godine.

 

Glumio je i u filmovima Napuštanje Las Vegasa, Goli ručak i u rimejku Devojku sa tetovažom zmaja na engleskom jeziku. Pojavio se i u više od dvadeset televizijskih serija, među kojima je i Smolvil. Send nikada nije bio nominovan za Oskara, ali je bio pratnja Džodi Foster 1989. godine u noći kada je ona osvojila svoju prvu statuetu za najbolju glumicu za film Optuženi.

 

Njih dvoje su glumili u filmu Sijesta iz 1987. Od 2020. godine, Džulijan Sends je živeo u severnom Holivudu u Los Anđelesu sa suprugom, spisateljicom Evgenijom Čitkovic sa kojom ima dvoje dece. Njih dvoje je upoznao zajednički prijatelj, glumac Džon Malkovič. Ranije je bio oženjen Sarom Sends, bivšom urednicom programa Tudej na Radiju 4 BBC-ja, sa kojom ima sina.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Bio je glumac starog kova majstor - pronounce – sa lakoćom je izgovoro: zvukove, reči, rečenice.... Glumac, majstor (zaboravljene) retorike i praktičar govorništva. A kao što su u vremenima baroka govorili  za glumce: "A ko ne ume da govori, još manje može da peva, a ko ne ume da peva, ne može ni da igra.” Džulijan  Sends kao da je izašao iz "Carmen Saeculare" Horacija; da se podsetimo latinski izraz carmen, povezan sa glagolom cano („pevam“), označava i pesmu, zagonetku i magijsku reč, ili čaroliju – Sandsovu glumačku čaroliju; nažalost nismo dočekali da nam recituje "Carmen Saeculare".

 

Zoran Stokić

25.07.2023.

Нема коментара:

Постави коментар