субота, 24. април 2021.

 

Kineski rover na Marsu dobio ime po bogu vatre

 

Prvi kineski rover koji će ići na Mars biće nazvan Džurong, po starom bogu vatre, saopštila je danas kineska vlada.

 

IZVOR: TANJUG SUBOTA, 24.04.2021. | 10:05

 

Rover se nalazi na sondi Tajnven-1 koji je ušao u Marsovu orbitu 24. aprila i treba da se spusti na površinu crvene planete u maju kako bi tražio dokaze života, javio je AP. Sve to je deo kineskih svemirskih planova, koji uključuju lansiranje orbitalne stanice i sletanje čoveka na Mesec. Kina je 2019. godine postala prva zemlja koja je spustila sondu na malo istraženu dalju stranu Meseca, a u decembru je na Zemlju donela kamenje sa Meseca, što je prvi put neko učinio od sedamdesetih godian prošlog veka.

 

Ime rovera odgovara kineskom imenu za Mars - Huo Sing, ili vatrena zvezda, saopštila je Kineska nacionalna svemirska agencija. Mesto gde bi rover trebalo da se spusti je Utopia Planitia, kamenita ravnica, gde se američki Viking 2 spustio 1976. godine. Kina će postati treća zemlja, nakon Sovjetskog Saveza i SAD koja će spustiti rover na Mars.

 

 

 

***

 

Komentar

 

 

***

 

 

Ignis mutat res. Vatra nam daje toplotu i svetlost, preobražava materiju i pospešuje hemiske reakcije. Kako ukrotiti tu iverzibilnost? Prvi rudari i metalurzi, u svim civilizacijama, verovali su da mogu, upravljati vremenom,  ubrzati rast minerala pomoću vatre. Alhemičari su bili ambiciozniji pomoću transmutacije, opet uz pomoć vatre,  su hteli "vulgarne metale" da pretvore u "plemenite metale"  u zlato koje bi u medicini moglo da beskonačno podmlađuje ljude i pretvori ih u  besmrtna bića poput bogova. Paracelzijus je 1527., baveći se alhemijom i medicinom zaključio da "nauka ne može gledati u prošlost", na tom tragu se kretao Robert Bojl u svojoj knjizi "Skeptični hemičar" iz 1661. gde je za razliku od "koncepta elemenata" koja je postojala kod alhemičara i u teoriji flogistona – razvio nov koncept – "hemijskog elementa" koji su koristili Prišli i Lavoazje pri stvaranju hemije. Dve slučajnosti su dovele do toga da u istom trenutku svet možda "izgubi" tvorce hemije. Prišliju osnivaču unitarizma u Engleskoj, je tada zapaljena kuća i laboratorija što ga je moglo koštati glave; zamalo je izbegao sudbinu Lavoazjea, koga je revolucionarni sud osudio na smrt. Lavoazje je bio jedan od 27 privrednika na čiju je imovinu bacila oko nova vlast: optuženi su za finasijske malverzacije, po kratkom postupku poslati na giljotinju, a imovina im je zaplenjena.Tom nerazumnom činu je 8. maja 1794. prisustvovao Lagranž, koji je rekao: “Trebao im je samo trenutak da odseku ovu glavu, a trebaće nam sto godina da možda stvorimo takvu istu” („Il ne leur a fallu qu'un moment pour faire tomber cette tete, et cent annees peut-etre ne suffiront pas pour en reproduire une semblable“).

 

 

Zoran Stokić

24.04.2021.

 

Нема коментара:

Постави коментар