петак, 2. април 2021.

 

Iznad Antarktika eksplodirao veliki meteorit pre 430.000 godina


Meteorit širine od oko 90 metara eksplodirao je iznad Antarktika pre 430.000 godina i tako poslao vatrenu kuglu vanzemaljskog materijala na ledenu površinu, pokazalo je najnovije istraživanje naučnika koji borave na Južnom polu.

 

IZVOR: TANJUG PETAK, 2.04.2021. | 08:14 -> 21:30


Smatra se da se ovakve eksplozije javljaju češće od pada meteora ili mnogo većih asteroida koji su ostavljali kratere na zemlji, poput onog koji je uništio dinosauruse pre 66 miliona godina, preneo je CNN. Otkriće ovakvih svemirskih stena je, međutim, mnogo teže jer ostavljaju vrlo malo tragova u geološkim zapisima. Matijas van Gineken, istraživac sa Univerziteta Kent, sakupio je 17 tamnih čestica, manjih od jednog milimetara, nevidljivih ljudskom oku, dok je bio u ekspediciji na planini Sor Rondan na istoku Antarktika, gde se nalazi belgijska istraživačka stanica "Princeza Elizabeta".

"Prvo sam primetio da neke od njih izgledaju kao da su zalepljene jedna za drugu, što bi moralo da se dogodi kada su čestice rastopljene. To bi značilo da mnoge od njih imaju interakciju kada su na vrlo visokoj temperaturi. Ovo je jedini razuman način da se objasni da je u pitanju bio ogroman udar", rekao je Van Gineken, vodeći autor studije koja je juče objavljena u časopisu Sajens Advanses.


***

Komentar

***

 

Pre 4000 g.p.n.e. Sumerani, Hindusi, Kinezi, pominju „kamenje koje pada sa neba“; Hrišćani su učeni da se plaše gneva Boga da ne bi bili žrtva  „kamenje koje gospod baca s neba“ (Biblija); zatim se mislilo da to kamenje izbacuju vulkani sa Meseca; jedna slučajnos od pre 150 g, doprinela je da se približimo odgonetki otkud to „kamenje“, dok su astronomi posmatrali Bjelinu kometu ona se na njihove oči - raspala -  postalo je jasno da su to delovi komete. Kada komete, pri svom kretanju, budu izložene dejstvu jakih gravitacija: Sunca, Saturna, Jupitera - one najčešće bivaju "izdrobljene" u brojne male stenovite komade – "rojeve meteora" (zato su pojave i padovi većih metrorita ili kometa na Zemlju retki) - kada uđu u Zemljinu atmosferu od trenja kroz vazduh se užare i postaju vidljivi pogrešno ih zovemo "zvezde padalice". Juna 1908 kamenje je zasulo predeo srednjeg Sibira (Potkamen Tunguski), metorit (veći) kreto se 70 km/s uz brojne iskre i tutnjavu njegov udar je izazvao zemljotres koji se oseti u prečniku od nekoliko hiljada kilometara, prašuma na 8000 kvadratnih kilometara bila je "pokošena", oko 80 miliona stabala, izbačena zemlja i kamenje se rasulo na 2 kvadratna kilometra (procenjuje se da je bio težak oko 2000 tona).

 

*


Česta reakcija naših građana na ovakve vesti je "naučnici znaju za takve događaje, tako davno, ali buncaju, nemaju pojima o covidu19". Odgovor:

Jedna od najmlađih nauka, je nauka o virusima, morfologija, hemiski sastav, pa i vakcine, moguć je posle otkrića elektronskog mikroskopa (u Nemačkoj, Ernst Ruska, 1933.) a najstarija nauka je astronomija (5000 god).


*


Svedoci tog događaja iz 1908. u Sibiru su opisivali da su čuli „prave zaglušujuće topovske paljidbe - eksplozije“ a otkuda u sudarima tolika energija? Zbog preobražaja materije, hemiskih reakcija, toplote, raspadanja....iverzibilan proces – iz sveta „putanja“ morate preći u svet „procesa“ (započeo sa idejom „Ignis mutat res“). Na Zemlju svaki dan padne na desetine mini meteorita. Na visini od 80 km iznad Zemlje nalazi se pojas „kosmičke prašine“, koja potiče od delića raspadnutih kometa, sudara meteorite, sudara manjih planeta, neprestalnog sagorevanja; ta prašina lebdi i svetli – taj je srebrno/svetli oblak otkriven 1863., ima efekat kao da je dzinovsko sočivo oko Sunca. Neprestalna „jednosmerna“ evolucija materije i života od jednostavnog ka složenijem. Prvi korak u evoluciji materije odvijao se na zvezdama (poput Sunca – termonuklearni reaktori), gde „masa sama evoluira“ uz pomoć izuzetno velike količine toplote – vodonik se pretvara u helijum, 3 jezgra helijuma spojiće se u ugljenik, pa kisonik,..., pa sve do 92 teškog elementa (Uran), elementi su postajali sve kompleksniji (teže ih je rastaviti, nabijeni su velikom količinom sabijene energije). Atomska bomba punjena plutonijumom ubila je u Hirošimi trenutno 40 000 ljudi. Materijalna evolucija, prerasta u biološku evoluciju – atomi grade stabilne molekule, oni dalje grade baze, baze grade aminokiseline, a one dalje grade proteine, od proteina se stvaraju ćelije...put za raznim oblicima života.

 

Zoran Stokić

2.04.2021.

Нема коментара:

Постави коментар