среда, 9. август 2023.

 

Anđelina Džoli kao Marija Kalas: Film o operskoj divi snimaće se u Budimpešti

 

 

KULTURA Autor: nova.rs 09. avg 202313:31 ISABEL INFANTES/AFP

 

 

Biografski film o operskog divi Mariji Kalas trebalo bi da počne da se snima u oktobru u Budimpešti, u režiji Pabla Larajna, a naslovnu ulogu tumačiće, kako je ranije najavljeno - holivudska zvezda Anđelina Džoli.

 

Nakon biografskih filmova o princezi Dajani i Džeki Kenedi, čileanski reditelj Pablo Larajn snima film o još jednoj ženi slavne biografije. Pod nazivom „Marija“ film se fokusira na „burnu, lepu, i tragičnu“ priču o životu najveće svetske operske pevačice, tokom njenih poslednjih dana sedamdesetih godina prošlog veka.

 

„Dobiti šansu da kombinujem moje dve najdublje i najintimnije strasti – film i operu jeste ostvarenje dugo sanjanog sna. A raditi ovo s Anđelinom, izuzetno hrabrom i radoznalom umetnicom je fascinantno. Istinski poklon“, kazao je ranije Larajn.

 

Scenario za film o Mariji Kalas je napisao Stiven Najt, inače pisac scenarija za film „Spenser“, i tvorac „Peaky Blindersa“. Jedini problem koji može da stane na put ovom filmu je aktuelni štrajk scenarista i glumaca, koji, kako pišu strani mediji, ako potraje Lorejn će morati da odustane od SAG-AFTRA da bi počeo snimanje.

 

Anđelina Džoli je ranije rekla da će dati sve od sebe da „bude dorasla izazovu“:

 

„Veoma ozbiljno prihvatam odgovornost da ispričam priču o Marijinom životu u filmu. Pablo Larajn je reditelj kojem se divim“, izjavila je Džoli.

 

Marija Kalas, jedan od najvećih soprana u istoriji opere, rođena je 1923. godine u Njujorku u porodici grčkih emigranata. Kada su joj se roditelji razišli, seli se sa majkom i sestrom u Atinu. Uprkos preprekama, s kojima se susretala, uspeva da se nametne na operskoj sceni svoje zemlje i to već nakon debija 1942. godine u Grčkoj nacionalnoj operi kao Pučinijeva „Toska“. Od tada se samo nižu uloge širom Evrope i sveta, a slava i pažnja kojom su obasipali Mariju Kalas bila je do tad bez premca.

 

Kao jedna od najvećih zvezda toga doba sve što se ticalo Kalasove punilo je stupce tadašnje svetske štampe. Mediji su se naslađivali njenim rivalitetom s italijanskom operskom zvezdom Renatom Tibaldi, a naročito privatnim životom Marije Kalas, prevashodno turbulentnom vezom s grčkim biznismenom Aristotelom Onazisom. Ali, i njenom depresijom, kao i zdravstvenim problemima, naročito s vidom.

 

Marija Kalas preminula je 1977. kada je imala samo 53. godine. Probudila se tog 16. septembra, doručkovala u krevetu i onesvestila se. Srčani udar bio je tako jak da kada je stigao doktor, mogao je samo da konstatuje smrt.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Rival "opera buffa" i francuske "tragedie en musique" (težište na horovima, recitativima, baletu) – bila je barokna "opera serija" - „ozbiljni“ stil italijanske opere koji je preovladavao u Evropi od 1710 - 1770. Budući da je težište bilo na arijama najvažniji element su bili pevači - sa neverovatnim tehničkim veštinama: kastrati (primo-uomo) i prima-done tj. soprani. Kompozitori su za njih pisali  sve složenije i složenije arije. U jednoj operi se očekivalo da primadona otpeva 5 arija; slično i kastrat 5 arija! Najpoznatije Hendove primadone su bile: Francesca Cuzzoni i  Faustina Bordoni, a kastrati: Farineli i Sensenito. Nakon što su kastrati „izumrli“ na operskoj sceni početkom 19. veka iz raznih razloga, ostale su samo primadone: Anna (Nancy) Storace, Angelica Catalani, Giuditta Pasta, Maria Malibran, Henriette Sontag, Eugenia Tadolini, Fanny Persiani,...,Jenny Lind. Fanny Persiani, na primer, za koju je Doniceti napisao " Lucia di Lammermoor" postala je "primadonna assoluta"(!)

Ako hoćemo pravo u doba Kalasove primadonna assoluta je bila Renata Tebaldi. Operski/mediski lobi (koji od toga živi) je ubedio mnoge da je Kalasova ikona opere. Imala je kako sama kaže "nesrećno detinjstvo provedeno u pevanju i radu na majčino insistiranje...tokom svih godina kada sam trebala da igram i odrastam, pevala sam i zarađivala novac."  Posledice? Teške uloge u njenim ranim godinama oštetile su Marijin glas dovele su do - slabosti u dijafragmi - i kasnije poteškoća u kontroli gornjeg registra. Zato je Kalasova postala zvezda "performansa" (preteča današnjih perfomansa). Ubedila je mnoge da je ikona opere. Impuls njene magije traje do danas(!)

 

*


@ Душан  U medijima na Zemlji (osim u - zarobljenoj Srbije - ideologijom Душан и &) je često pominju kao jednu od najlepših žena na svetu; dobitnica brojnih filmskih nagrada uključujući i 3 Zlatna globusa i filmskog Oskara. Svoju glumačku karijeru započela je ulogom u niskobudžetnom filmu Kiborg II: Staklena senka (1993). Međunarodnu slavu stekla je ulogom Lare Kroft, heroine serije video igrica Tomb Raider, u filmu Lara Croft – Tomb Raider (2001). Od tada je rangirana kao jedna od najpoznatijih i najplaćenijih zvezda u Holivudu. Njen najveći komercijalni uspeh do sada je ostvarila sa akcionom komedijom Mr. & Gospođa. Smith (2005) i animirani filmovi Kung Fu Panda (2008) i Kung Fu Panda 2 (2011).

Kamo sreće da je na Zemlji više humanitaraca ranga A.Dzoli. "Ne možemo se zatvoriti od sveta i zanemariti činjenicu da postoje milioni ljudi koji pate... Svi bismo želeli da verujemo da će biti neko da nam pomogne u našem kriznim vremenima"! Na snimanju filma Lara Kroft 2001. u Kambodži, slučajno, se lično suočila sa razmerama globalne humanitarne krize, uključila se u brojne akcije pomažući izbegle u izbegličkim kampovima širom sveta (sve o svom trošku). Kada je kasnije bila deo misije UNHCR-a delila je iste uslove na terenu kao i ostalo osoblje UNHCR-a. Kasnije je postala specijalni izaslanik Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice. Osnovala je sama ili u savezu sa drugima, advokatskim komorama, ekonomistom Džinom Sperlingom,..., Majkrosoftom, Bred Pitom, brojne humanitarne organizacije, naročito za pomoć ugroženoj deci širom Zmelje kao i u oblastima koje su mediji skrajnuli sa programa tzv. „zaboravljene krize“: Avganistan, Pakistan, Somalija, Sijera Leone,Tanzaniju.... Odlazila je čak i na ratišta, na primer, sudanski Darfur, gde je u to vreme besneo rat i glad; više puta u Iraku; Čad tokom tamošnjeg građanskog rata,..., Liban. Nije se ustručavala da posećuje Svetski ekonomski forumu u Davosu,..., Kngres SAD - da skreće pažnju na probleme izbeglica, traži sredstva.... Nosilac je brojnih odlikovanja na Zemlji!

Zoran Stokić

9.08.2023.

Нема коментара:

Постави коментар