среда, 23. август 2023.

 

Ispisali su istoriju: Indijci sleteli na Mesec VIDEO

 

Indija ulazi u istoriju nakon sletanja njihove letelice na južni pol Meseca.

 

 

IZVOR: B92, BBC SREDA, 23.08.2023. | 14:37 Ilustracija, Foto: Dima Zel/Shutterstock

 

 

"Čandrajan 3" sleteo je na površinu Meseca, čineći Indiju prvom zemljom koja je uspešno prizemljila svemirski brod blizu južnog pola Meseca, piše BBC

 

Sve prethodne misije na Mesec sletele su blizu ekvatora, ali istraživanje južnog pola je ključno za lov na vodu.

 

Podsetimo, prethodni pokušaj indijskog svemirskog programa da pošalje letelicu na Mesec propao je 2019, a misija Čandrijan 3 dolazi svega nekoliko dana nakon što se ruska letelica, prva u poslednjih skoro 50 godina koja je imala istu misiju, srušila na površinu Meseca, prenosi Gardijan.

 

 

***

Komentar

 

***

 

Put ka ovim fotografijama sa Meseca vodi preko razuma i empirije ali i preko Svamija Vivekanande - bio je jedan od najuticajnijih ljudi moderne Indije i hinduizma; najuspešniji i najuticajniji misionar Vedante u zapadnom svetu – stvorio je novo razumevanje i uvažavanje hinduizma unutar i izvan Indije – a to je bio glavni razlog za entuzijastičan prijem joge, transcendentalne meditacije i drugih oblika indijskog duhovnog samousavršavanja na Zapadu. Gandi je rekao da je nakon čitanja dela Vivekanande njegova ljubav prema svojoj naciji postala hiljadustruka. Tagore je savetovao da ako hoćete da nešto naučite o Indiji - proučite Vivekanandina dela. Vivekananda je zajedno sa još nekoliko hinduističkih reformatora doprineo da se "hinduistička religiju održi u stanju sjaja – tako što su sasekli - mrtvo drvo tradicije“. Da bi se oslobodio - mrtvih delova tradicije - Ramakrišnin učenik Vivekananda je kazao: "bolje je da čovečanstvo, sledeći razum, postane ateističko, nego da slepo veruje u dve stotine miliona bogova koje niko nije dokazao. Možda postoje proroci koji su prešli granice čula i ugledali ono što se nalazi iza toga. Mi ćemo u to poverovati tek onda kada i sami budemo mogli da učinimo to isto, dotle ne!"

 

Zoran Stokić

24.08.2023.

 

Нема коментара:

Постави коментар