четвртак, 17. август 2023.

 

Razvijena aplikacija za dopisivanje sa Isusom

 

 

SCITECH Autor: Business Insider, N1 Zagreb 16. avg 202319:58 Shutterstock

 

 

Nova aplikacija pod nazivom "Text with Jesus" privlači pažnju korisnika širom sveta jer omogućava virtualne razgovore s biblijskim likovima, uključujući Isusa, Mariju i Josifa.

 

Aplikacija, zasnovana na ChatGPT tehnologiji, obećava korisnicima „duhovno putovanje“ i „prosvetljujuće razgovore“ sa AI tumačenjima ovih istorijskih ličnosti.

 

Aplikacija „Text with Jesus“, koju je razvio Stefan Peter, predsednik „Catloaf Softvare“, nudi korisnicima mogućnost da „ćaskaju“ sa likovima „Svete porodice“.

 

Isus pozdravlja korisnike rečima: „Pozdrav prijatelju! Ja sam Isus Hristos, ovde sam da razgovaram sa vama i da vam ponudim vođstvo i ljubav. Kako mogu da pomognem danas?“

 

Za mesečnu pretplatu od 2,99 dolara, korisnici takođe mogu da komuniciraju sa Isusovim učenicima. Dostupni su i likovi iz Starog zaveta kao što su Adam i Eva, kao i Satana, piše Bussines Insider.

 

„AI Isus“ pruža korisnicima svakodnevne molitve i tumačenja biblijskih stihova. Međutim, aplikacija izbegava kontroverzne teme kao što je homoseksualnost, gde AI Isus ističe da se tumačenja tih stihova razlikuju među pojedincima i verskim tradicijama.

 

AI Satana, s druge strane, dolazi do prilično iznenađujućih odgovora. Dok pominje da je homoseksualnost greh prema Bibliji, on takođe naglašava važnost ljubavi i poštovanja prema drugima.

 

Šta sveštenici kažu o prijavi?

Neki sveštenici su izrazili pomešana osećanja u vezi sa primenom. Iako priznaju korisne aspekte, kao što su svakodnevne molitve, oni naglašavaju da aplikacija ne može da zameni dublju versku interakciju i razumevanje.

 

Uprkos kontroverzi i skepticizmu, Tekst sa Isusom je privukao interesovanje korisnika i stvorio platformu za diskusiju o veri, tumačenjima i savremenim moralnim pitanjima.

 

Iako Stefan Peter nije konsultovao teološke stručnjake, pozvao je crkvene vođe da testiraju aplikaciju kako bi osigurali inkluzivnost i raznolikost odgovora.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Činjenice iz antropologije i evolucije nam govore, da Homo sapijens, "kao da" ima  urođenu genetsku potrebu da  istražuje  smisao postojanja i da je ta potreba odgovorna za stvaranje mitova, religije, filozofije, nauke. Evolucija je proizvela da su naša verovanja i naše vrednosti prvobitno bile ukorenjene u animizmu – nažalost animistička etika pomoću svojih brojnih iluzija "hipnotiše" ljude, nudeći im sigurnost i izvesnost. Biblija: "Nemojte dakle zabrinuto govoriti: 'Što ćemo jesti?' ili: 'Što ćemo piti?' ili: 'U što ćemo se obući?' Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za sve (Mt 6, 31-36)."  Božije sveznanja rodilo je epistemološki pesimizam, neverovanju u moći ljudskog razuma, u njegovu moć da prepoznaje istinu, nepoverenju u čoveka – to nas održava u stanju NEODRASLOSTI samim tim i dečije NEODGOVORNOST. Nauka koja je na Zemlji samo"drugo mišljenje"  očito nije u stanju da "probudi" hipnotisane ljude; jer biti odrasla osoba  – povlači za sobom odgovrnost  – za ono što činiš ili ne činiš(!) Ova će aplikacija zato imati - max učinak - kako za njene tvorce isto tako i za njene korisnike – koji tako neodrasli postaju lak plen ribara ljudskih duša.

 

Zoran Stokić

17.08.2023.

Нема коментара:

Постави коментар