четвртак, 31. август 2023.

 

Baucal: Interes vlasti ispred interesa građana i društva

 

VESTI Autor: NIN 31. avg 202310:35 N1

 

Nespremnost Vlade Srbije i vladajućih stranaka da na prvo mesto stave interese građana i društva, umesto svojih političkih interesa, glavni je razlog zašto se na društvenom planu nije desilo ono što je bilo neophodno posle majskih tragedija, izjavio je psiholog Aleksandar Baucal.

Umesto da promene ponižavajući način na koji komuniciraju sa građanima i opozicijom, da upristoje medije koji spadaju u njihovu propagandnu mašineriju, da rade na vraćanju pravne države, započnu sa demontiranjem svih mehanizama za ucenjivanje birača na izborima, umesto da stvore široku koaliciju za suštinsku reformu obrazovanja, dobili smo svega još više što smo imali u društvu i pre ovih tragedija, upozorio je on, piše NIN.

Baucal je naglasio da su i u skupštinskoj raspravi o uzrocima tragedija, koje su se dogodile 3. i 4. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima oko Mladenovca i Smedereva, vladajuće stranke pokazale da će im održanje potpune i nekontrolisane vlasti uvek biti prvi prioritet.

 

***

Komentar

***

 

"glavni je razlog zašto..." Ne kolega, glavni razlog je, nesposobnost elite u Srbiji 1980-2023 (ako nisu bili sposobni od 1945 do 1980/umro je Tito) da prepoznaje - društvene sisteme... Kada je to i gde - kroz istoriju Homo sapijensa - "despotska mašina" (u despotskoj državi) na prvo mesto stavljala interes naroda? Nigde i nikada. Ako se to u Srbiji nije učilo na fakultetima od 1945., to nije razlog da i u 21 veku, kada je planeta Zemlja "globalno umreženo selo", ponavljamo te nesitine. Sve što naša elita radi od pada zida u Berlinu 1989-2023 je da se svaki dan čudi, i navede neki primer za taj dan, koji pokazuje da je despotska vlast IZNAD ZAKONA. Znači svaki dan navode - trivijalne istine. Za sve te  decenije pred očima naroda i očima te elite, neprestalno se odvijaju metamorfoze despotije(!)

 

 

Zoran Stokić

31.08.2023.

Нема коментара:

Постави коментар