уторак, 1. август 2023.

 

Astrofizičarka: I dalje nemamo materijalne dokaze da nas vanzemaljci posećuju

 

 

 

SCITECH Autor: N1 Beograd 31. jul 202319:46 56 komentara

 

 

 

Američka vlada je apsolutno pronašla vanzemljaske letelice, rečeno je u Kongresu pre nekoliko dana, ali uprkos tome - materijalni dokazi nisu viđeni, istakla je gošća Dana uživo, astrofizičarka Tijana Prodanović.

 

Pretres koji je održan u Kongresu, sa izjavama pilota i oficira, izazvao je burne reakcije u svetskim medijima.

 

„Dobro je što to rade, jer pokazuju transparentost. Veliki deo američke javnosti smatra da država nešto krije od njih, stoga je to korak u dobrom pravcu, da se oformi grupa koja će se baviti analizom ovih fenomena. Važno je da se drže ovakva javna saslušanja, koja imaju posebnu težinu, jer se na njima izjave daju pod zakletvom“, istkla je ona.

 

Međutim, kako kaže, sve se zadržalo na rečima navodnih očevidaca.

 

Pixabay/Pawel86

„Ništa nismo videli od materijalnih dokaza. Ni ja, ni ostatak stručne javnosti ne možemo reći da postoje bilo kakvi dokazi da su neidentifikovani nebeski fenomeni zapravo vaznemaljska tehnologija. I dalje je sve na rečima – postoji nešto, ali nemamo dokaze da nije sa ove planete“, kazala je.

 

Ona ističe da bi, kao naučnica, prva želela da su rezultati potvrdni, jer reč je o duboko ljudskom pitanju – da se otrkije život na nekom drugom mestu.

 

„Naučnici se trude da nađu vanzemljaski život, jer bi on donekle objasnio kako je nastao naš. Mi i dalje ne znamo kako je nastao život na Zemlji. Potraga za vansolarnim planenetama i dokazima da na njima ima života je i dalje jedna od najviše finansiranih oblasti u astronomiji“, objašnjava.

 

Ponavlja, ipak, da i dalje nema dokaza da je bilo kakva vanzemljaska civilizacija posetila Zemlju.

 

„Sve se vodi na svedočenja, koje nose težinu jer su pod zakletvom, ali ništa od materijalnih dokaza nije dostavljeno. Ako pogledate mesta gde se ‘nešto srušilo’, Amerika će se tu istaći. Prosto sumnjam da bi neka vanzemaljska civilizacija imala svoj omiljeni kontinent, očekivali bismo da bi se takve stvari događale i na drugim mestima“, navodi ona.

 

Shutterstock

Opet, da li se očekuje da se civlizacija koja je toliko napredna i koja je prešla  toliki put, prosto srušila na našoj planeti, postavlja pitanje.

 

Jedan američki oficir, koji je svedočio, rekao je da su takvi incidenti toliko česti, da se o njima rutinski raspravlja uoči letova, međutim Prodanović misli da je to hiperbolizovano.

 

„U suprotnom, imali bismo mnogo više snimaka. Ne bih rekla da je to toliko često. Imamo oko 500 snimaka,  što je i dlaje značajno, ali više od 300 je objašnjeno. I da, više od 500 nema objašnjenje, ali to što nešto ne razumete ne znači da je u pitanju nešto neverovatno i fantastično. Ne znači da u jednom trenu nećemo moći da ga objasnimo“, kaže ona.

 

Potencijalno otkriće, za Nobelovu nagradu

Prema njenom mišljenju, jedno mnogo važnije potencijalno otkriće zaslužilo je veću pažnju javnosti.

 

„Južnokorejski naučnici objavili su rad (koji još nije prošao recenziju), u kome tvrde da su otkrili superprovodnik koji ima potrebna svojstva na sobnoj temperaturi. Ako bi to bilo tačno, potpuno bi promenilo naš svet. Superprovodnici se koriste u magnetnoj rezonaci, njima možete da prenosite struju na velike razdaljine, u superkompjuterima, rešili bi gomilu energetskih problema“, nabraja ona i navodi da ako se dokaže, ovo otkriće bilo bi dostojno Nobelove nagrade.

 

Prodanović se ipak ograđuje da rad treba da prođe kroz provere, pa da o njemu može dalje da se govori.

 

 

 

***

Komentar

***

 

 

Poreklo života na Zemlji još uvek je misterija. Predloženo je mnogo različitih teorija, a ne postoji konsenzus o tome koja je tačna. Iako se pokazalo da je teorija primordijalne supe najverovatnije netačna, druge teorije se i dalje razmatraju, kao što su hidrotermalni otvori i teorija panspermije. 

Reč "panspermija" dolazi iz grčkog jezika i znači "seme svuda". Seme, u ovom slučaju, ne bi bili samo gradivni blokovi života, kao što su aminokiseline i monosaharidi, već i - mali ekstremofilni organizmi. Teorija navodi da su ova „semena“ rasuta „svuda“ u  svemiru i najverovatnije se rasejavaju udarima meteora. Kroz ostatke meteora i kratere na Zemlji dokazano je da je rana Zemlja pretrpela bezbrojne udare meteora zbog nedostatka atmosfere koja bi mogla da ih spali pri ulasku. Meteori koji danas padaju na Zemlju uvek se analiziraju na ove vrste organskih molekula kao trag o poreklu života. Aminokiseline su uobičajene na ovim meteorima koji prolaze kroz današnju atmosferu. Pošto su aminokiseline građevni blokovi proteina, ako su prvobitno došle na Zemlju na meteorima, mogle bi da se okupe u okeanima kako bi napravili jednostavne proteine i enzime koji bi bili instrumentalni u sastavljanju prvih, vrlo primitivnih, prokariotskih ćelija. Fransis Krik (koji je zajedno sa Votsonom otkrio strukturu DNK) i hemičar Orgel su predložili svoju teoriju "usmerene panspermije" na konferenciji o komunikaciji sa vanzemaljskom inteligencijom, koju je organizovao Karl Sagan i održanoj u opservatoriji Biuraka u Jermeniji 1971. Ovu teoriju je predstavljena kao „veoma neortodoksan predlog“ i „smela spekulacija“ verodostojna naučna hipoteza. Dve godine nakon konferencije objavili su članak u Ikarusu 1973. Ovu je ideju podržavao i dalje razvijao Hoking. Rad iz 1973. fokusira se na univerzalnost genetskog koda i ulozi koju molibden igra u živim organizmima. Svemir "sija" životom misle ovi naučnici. Zbog ograničenja koje sobom nosi kretanje na velikim udaljenostima - ne putuju "bića" – nego mali ekstremofilni organizmi (na razne načine, pa i u inteligentnim kapsulama)!

Zoran Stokić

1.08.2023.

Нема коментара:

Постави коментар