понедељак, 7. август 2023.

 

Zašto je Aleksić napustio Jeremića, šta je poručio u Topoli (VIDEO)

 

 

VESTI Autor: S.K. 06. avg 202315:40 57 komentara

 

 

"Kao što se borimo u državi, tako isto moramo da se borimo u svojoj stranci, da niko ne sme da privatizuje stranku. Stranka nije ničija privatna imovina. Nije dovoljno da samo imate njen pečat, da imate žiro račun. Morate uvek biti sa narodom, morate biti uz narod", rekao je danas narodni poslanik Miroslav Aleksić novinarima u Topoli, na konferenciji za štampu povodom napuštanja Narodne stranke. Pročitaj više...

https://n1info.rs/vesti/zasto-je-aleksic-napustio-jeremica-sta-je-porucio-u-topoli/?comments

 

*

 

 

Prve reakcije iz Narodne na izlazak Aleksića i ostalih iz stranke

VESTI Autor: N1 Beograd, nova.rs 06. avg 202314:41 > 17:34 94 komentara

 

https://n1info.rs/vesti/prve-reakcije-iz-narodne-na-izlazak-aleksica-i-ostalih-iz-stranke/

 

***

Komentar

***

 

Srbija je u ovako tragičnoj situaiji jer u njenoj politici kolo vode, buduči da nije bilo lustracije od 1945., nekoliko "licemera"! Sokratovski lažov može da sakrije svoje postupke od javnosti, ali ne i od sebe, ako uđe u dijalog sa samim sobom – taj dijalog liči na tribunal; počinilac laži je, dakle, sam sebi svedok. Ovaj „tribunal“ je kasnije nazvan savešću. 

Razlika između "lažova" i "licemera" je u tome što licemer ne misli, već toliko laže - u sebi (kao da nema savest) - da nije svestan svojih laži. Ako licemer krene u politiku, može da igra bilo koju ulogu i da tako vara bez osećaja krivice, što ga čini tako opasnim.

 

*

 

Tako to ide kada su naši političari stasavali na tradiciji - Pierre Victurnien Vergniaud: „Revolucija, kao i Saturn, jede sopstvenu decu"! Cilj Oktobarske revolucije, oslobođenje od siromaštva i bede: „elektrifikacija i sovjeti“. Za slobodu tu nije bilo mesta, jer je Lenjin svu vlast umesto "sovjetima" predao u ruke partije. Ruska revolucija, kao i sve druge revolucije koje su usledile, ponovila je spektakl Francuske revolucije, ali je teror bio trajno i namerno korišćen u vladajućem aparatu u Rusiji. Kombinacija terora i ideologije na pozadini uverenja - o istorijskoj dijalektičkoj neophodnosti - dovodila je do „partijskih čistki” iznova i iznova. Očigledno je bilo neprijatelja svuda, a svako ko je bio nefleksibilan postao je „subjektivno” nevin „objektivni neprijatelj”.

Postoji i druga tradicija, samo ne , nažalost, kod nas. Očevi američke revolucije sledili su Monteskjeovu doktrinu o podeli vlasti -  "podela vlasti, na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, čini državu moćnijom od njene centralizacije"(!) Izvor svih Zakona postao je Ustav(!) U SAD sloboda je shvaćena - pozitivno - značla je  mogućnost slobodnog delovanja.

 

*

 

Pierre Victurnien Vergniaud

 (31 May 1753 – 31 October 1793)

 

Vernjo se smatra (uz Dantona i Miraboa) najvećim govornikom revolucije, koji je od svih revolucionara bio najbliži lamartinovskom mitu o Žirondincu kao talentovanom skeptičnom intelektualcu sa osobinama dekadentnog do melanholičnog romantičara.

 

 

Vergniaud: „Protiv nacije ili same Narodne skupštine, a da bi se sačuvao sjaj prestola, kralj Češke i Ugarske ratuje sa nama, a kralj Pruske ide na naše granice. O kralju, ti si bez sumnje verovao (...) da je potrebno zabavljati narod propovedima kao što decu plene igračkama (...) Nisi više ništa za ovaj ustav koji si tako sramotno prekršio, za ovaj ljudi koje si tako kukavički izdao!“ (avgust 1792.)

 

 

Vergniaud: „Tirani nam se čine velikim samo zato što smo na kolenima: Ustanimo! „.

 

Zoran Stokić

7.08.2023.

Нема коментара:

Постави коментар