уторак, 8. август 2023.

 

„Radnička klasa ide u pakao“: Prvi s Balkana u istoriji kultne selekcije Toronta

 

 

KULTURA Autor: N1 Beograd 08. avg 202311:21 0 komentara

 

 

Na ovogodišnjem Toronto Film Festivalu, koji se uz Berlin, Kan, Veneciju i Sandens svrstava u „zlatnu petorku“ kao jedan od najprestižnijih u svetu, biće prikazan film „Radnička klasa ide u pakao“ našeg reditelja Mladena Đorđevića i to u okviru zvaničnog programa, u sekciji “Ponoćno ludilo“. Mladen Đorđević kaže za N1 da je njegov film prvo ostvarenje sa Balkana u istoriji te kultne selekcije. Film se bavi ljudima i grupama koji su gurnute na marginu ili su tamo svojom voljom, i kroz ovaj film govori glas skrajnutih i potlačenih.

 

Đorđević kaže da su ta margina većina građana Srbije.

 

„To su žrtve tranzicije, koliko god da je ta fraza počela da zvuči otrcano, film se bavi žrtvama tranzicije, ali tu temu ukršta sa žanrom – hororom, trilerom, komedijom, nekim kemp pristupom. Napravio sam interesantnu mešavinu koju je Toronto prepoznao, zato se nalazimo u tom programu“, naveo je reditelj.

 

Žrtve su obični građani, dodaje on, koje je novokomponovana elita gurnula na rub društva. „Ali ta margina ima i prednost, a njena prednost je što na neki način nudi slobodu, ljudi sa margine mogu da brže dođu do autentičnosti i prirodnosti, nisu opterećeni sistemom“, smatra Đorđević.

 

Velika grupa glumaca igra u ovoj koprodukciji, a jednu od vodećih uloga igra i Tamara Krcunović.

 

„Lik koji igram je žena koja kroz seksualno oslobađanje oslobađa druge delove svoje ličnosti, dolazi do toga šta je ona i šta želi. Mladen je napisao lik koji je glavni, u tom smislu, ona nije ‘žena od’, nečija riba, nego se bavi svojim životom, kroz različite nedaće dolazi do toga šta žeii i toga  ko je ona stvarno. Znači, mogu da se napišu ženski likovi koji su moderni“, ocenila je glumica.

 

Đorđević je objasnio da je Ponoćno ludilo kultna selekcija, koja postoji od 1988. i koja se bavi provokativnim filmovima koji pomeraju granice. „Ovo je prvi film sa Balkana u istoriji te selekcije“, dodao je, najavljujući da bi prikazivanje u Srbiji moglo da krene u prvoj polovini sledeće godine.

 

Krcunović je rekla da očekuje da će naša publika prihvatiti ovaj film.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Ovde nije bilo nikakve tranzicije, bio i ostao despotski sistem. Ispada da za bedan život koji svi živimo u Srbiji, nije kriv despotski sistem nego je kriva tranzicija (kapitalizam). Komunisti i fašisti su u Evropi, zbog ubrzanog rasta stanovništva (posledica naučne i industriske revoluvije) gde nije, sticajem niza slučajnosti, postojala despotska tradicija - uspeli vođeni humanim ciljevima (želeli su da reše problem velikog siromaštva radnika i seljaka) na "mala vrata" uvedu despotsku tradiciju starih civilizacija (Sumera,..., Vizantije); oslanjajući se na paranauku (Hegelov i Marskov dijalektički istoricizam) i makijavelističke savete Sorela, Pereta i &.  Ironija je u tome što je Pereto bio svestan činjenice da kolektivističke ideologije fašizma i komunizma u Evropu uvode "vizantiski" model vladnja ali je ipak 1922., savetovao Musolinija da dopusti da parlament nastavi da postoji samo u drugačijem obliku kako bi stabilizovao vlast - mase koje su sklone "slobodi" i "demokratskim osećanjima" – "najbolje je neutralisati organom (parlamentom) koji im daje iluziju učešća u državnoj vlasti"; ali vi "nevidljivim propisima" prenesite moć iz parlamnta na "elitni klub". Nije potpuno ukidanje parlamenta ono što novu državu čini jakom, već prenošenje ovlašćenja odlučivanja sa parlamenta na uži krug „elita“ koji se ne sastaju u javnosti. Slično je uradio Lenjin kada je vlast umesto da preda "sovjetima" predao "komunističkoj partiji". Zato komunisti i fašisti toliko mrze SAD, jer je tamo revolucija 1775/83., slobodu shvatila - pozitivno - značla je  mogućnost slobodnog delovanja. Očevi američke revolucije sledili su Monteskjeovu doktrinu o podeli vlasti -  "podela vlasti, na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, čini državu moćnijom od njene centralizacije"(!) Izvor svih Zakona postao je Ustav; niko ne može biti iznad Ustava(!) Baš tamo ne postoje „elita“ - koji se ne sastaju u javnosti i koje vladaju iz senke kako to propovedaju teorije zavere (iz kujne komunista i fašista).

 

Zoran Stokić

8.08.2023.

Нема коментара:

Постави коментар