петак, 9. јул 2021.

 

"DOLAZI PANDEMIJA GORA OD KORONE" Bafet o novim rizicima:

"Ono što sledi još nismo videli"

 

BLIC/ BIZNIS/ STRATEGIJA  Nikola Vojnović 09.07.2021. 10:47

 

Voren Bafet, američki milijarder i investicioni guru, objavio je u nedavnom intervjuu za CNBC da dolazi još jedna pandemija, koja bi mogla biti gora od pandemije covida-19.

Uveren je da uprkos tome što je pandemija savladana, svet nije spreman da se nosi sa vanrednim stanjem. Još ga više brinu ekonomske posledice kovid-19, koja je najviše pogodila male privrednike, piše Seebiz.eu.

- Milioni malih privrednika su užasno pogođeni - rekao je on.

Sa druge strane, velike kompanije posluju prilično dobro, što znači da je ekonomski uticaj vrlo neujednačen, dodaje Bafet.

U martu prošle godine pandemija je zavroila mnoga vrata u ekonomiji. Hiljade malih preduzeća prisiljeno je zatvoreno. U međuvremenu su trgovci i velike internet prodavnice preuzele kupce. Prošla godina je donela najveći pad američkog BDP-a od 1946. godine.

- Još nije gotovo - rekao je Bafet.

Uglavnom ga brine nepredvidivost, ali iako je situacija, posebno na početku pandemije, bila vrlo neizvesna, za većinu ljudi i kompanija je ispalo bolje nego što se očekivalo.

Dobar primer je automobilska industrija koja ima rekordne profite. Čarli Manger, potpredsednik Berkšajr Hetaveja, i dugogodišnji Bafetov partner, rekao je da je automobilski sektor stvorio uspeh koji ne bi imao bez pandemije. Zbog zatvaranja fabrika i posledičnog globalnog nedostatka poluprovodnika, proizvođači automobila i trgovci su ostvarili rekordne profite prilikom ponovnog otvaranja, jer su prodavali automobile i pre nego što su stigli do trgovina.

Slavni milijarder priznao je u intervjuu da je i sam proživljavao trenutke finansijske neizvesnosti jer nije znao što će se dogoditi s avio kompanijama u vlasništvu BNSF Rejlveja i NetDžeta.

- Svi znamo da postoji nuklearna, hemijska, biološka i sajber pretnja i da društvo još nije spremno da se nosi s njom, rekao je Bafet. Sledi pandemija kakvu još nismo videli, zaključuje.

Pročitajte i koji su to najveći hakerski napadi u svetu bili ove godine.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Život nije ništa drugo nego prilagođavanje slučajnim događajima "koji menjaju sve". Nažalost u našoj tradiciji i kulturi nije savladan pojam "slučajnosti"; kod nas vlada homocentrizam, apsolut. Trgovina/biznis je oduvek bio skopčana sa rizicima, slučajnostima, bez “dobrog računa” nema uspešnog poslovanja. Fibonači je 1202. napisao računicu za trgovce “Liber abcci”; odatle se Zapad "razgoropadio" bio je sposoban da se, za razliku od starih civilizacija (koje su nestale jer nisu uspele da se prilagode pojavama retkih slučajnih događaja), nosi sa slučanostima - prebrodili su seriju malih ledenih doba 1230-1850 i epidemije kuge (kuga je nastala u Kini pre 4000. slučajno; nisu je stvorili nikakvi biznismeni iz sebičnih namera, da bi na tome zaradili).  Od naših sposobnosti i znanja zavili naša budućnost, ona nigde nije zapisana. Homo sapijens je u Kosmosu usamljeno biće; igrom slučajnosti nastao je kao rezultat "partije karata" u kojoj je njegova karta odigrana jedan jedini put i nikad više. Međutim, i kada mi nestanemo, gravitacija će, budući da je izvor "negativne entropije" formirati - nove - zvezde i galaksije – pa će ponovo postojati uslovi za pojavu nekog novog "života" jer organizmi se hrane tom "negativnom entropijom".

 

 

Zoran Stokić

9.07.2021.

Нема коментара:

Постави коментар