недеља, 25. јул 2021.

 


"Essay on the principle of population" 1826.

Thomas Robert Malthus (1766. - 1834.)




Thomas Robert Malthus (1766. - 1834.), rastao je kao dete uz ideje iz knjiga očevih prijatelja Hjuma i Žan Žak Rusoa pre nego što je počeo da studira na Isusovačkom fakultetu, u Cambridgeu 1784. Diplomirao je 1791 stekavši priznanja za poznavanje grčkog, latinskog i engleskog jezika te matematike. 1797. postao je anglikanski sveštenik. Godine 1805. postao je prvi britanski profesor političke ekonomije na East India Company (danas:Haileybury).

Njegov najznačajniji rad je "Essay on the principle of population" 1826. Bavio se problemom nesrazmere između rasta ljudske populacije i tehnologije proizvodnje hrane. Esencija eseja je "zakonitost" po kojoj stanovništvo raste geometrijskom progresijom (1, 2, 4, 8, 16, 32,...),  a proizvodnja hrane aritmetičkom progresijom (mislio je na prirodne brojeve: 1, 2, 3, 4, 5, 6,...). Posledica tog zakona? Homo sapijens je osuđen na bedu i siromaštvo. Ponudio je i izlaz iz te situacije. Ograničenja porasta stanovništva. Bez tih mera prirodne nedaće - glad, bolesti, ratovi itd, će prirodnim putem regulirati odnos između rasta populacije i proizvodnje hrane. Mnogi kritičari, na primer, Karl Marks i Džon Stjuart Mil, Džulijan Sajmon pokazivali su da je Maltrus zenamario tehnološki progres (koji omogućuje ubrzanu proivodnju hrane). Tačno je da je Maltus to zanematio ali su i njegovi kritičari zanemarili cenu po koj se postiže to "povećanje proizvodnje hrane". Cena je "narušavanje ravnoteže vrsta na planeti Zemlja"  što za posledicu ima "nove oblike ratovanja" (sa virusima, sa klimotskim promenama i tsl).

Uzgred. U nauci su u "igri" sve ideje, primer: Maltus/Darvin. Tomasa Maltusa Darvin nije smatrao ozbiljnim misliocem, ipak, jedna ideja je na njega presudno uticala.  Maltus je znači kazao da se stanovništvo naše planete povećava mnogo brže nego prizvodnja hrane. Darvin se zapitao a da li je to slučaj i sa životinjama, ako je to slučaj - tada se one moraju boriti za svoj opstanak - tada priroda deluje selektivno, uništvajući nemoćne a od preživljenih, koji se uspevaju prilagoditi okolini, stvara nove vrste. "Tako sam naposletku postavio teoriju koju je trebalo razraditi" kaže nam Darvin 1837/8.

 

Zoran Stokić

25.07.2021.

Нема коментара:

Постави коментар