недеља, 4. јул 2021.

 

Slobodan Milošević, rat u Jugoslaviji i Hag:

 

Sve što je obeležilo `najvažnije suđenje posle Nirnberga`

Dvadeset godina je prošlo od prvog pojavljivanja bivšeg jugoslovenskog i srpskog predsednika pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.....

 

IZVOR: BBC SUBOTA, 3.07.2021. | 10:43


***

Komentar

***


Vladavina S.M. mora biti posmatrana u istoriskom kontekstu. Iz Osmanskog carstva smo krenuli od NULE. Za 200 g nove državnosti mi nismo od ratova stigli da izgradimo "društvo", Srbija je državni skelet sa "društvom koje je, figurativno rečeno, na nivou deteta od 3 godine" – nesposobno da preživi samostalno, nije u stanju da puni budzet države, da rešava životne probleme. Takvo "društvo u nastajanju" naše su elite terale iz jednog u drugi rat; ne bilo kakve ratove nego uvek sa silama neuporedivo većim nego što smo mi. Umesto da prvo izgrade kritičnu masu društva naše su elite "radile" na tome da dođe do I sverskog rata (početak demografske katasrofe), ali im to nije bilo dosta nego su odmah posle rata primili carsku vojsku sa generalom Vrangelom u svoju državu tj. umešali se u rat crvene i bele Rusije; zemrili se crvenima u SSSR i izložili nas "udaru" (proglas Kominterne, Drezden 1929.) "treba srušiti hegemoniju srba u YU". Pa II sv rat protiv tadašnje super sile Hitlerove Nemačke... i sa takvom prošlošću ti 1989. ne priznaješ da je pao zid u Berlinu i nasilnim putem rušiš  YU, šta je to ako ne samoubilačka politika? Uvodiš "šaku jada" u rat sa NATO(!)

 

 *


Hteo je nasilnim putem da menja ustav YU iz 1974 (YU je bila ugledna zemlja u UN i svetu, svi su je priznavali), hteo je da bude "novi Tito", da YU ostane komunistička država, nije priznao da je pao zid u Berlinu 1989. Nije hteo parlamentarnu demokratiju, iako bi srbi imali najviše glasova (jer su najbrojniji), hteo je da zadrži "štazi" način vladanja. Od 8 državnih jedinica u YU 7 je htelo parlamentarnu demokratiju samo je staljinista Sloba i & bio protiv, prigrabio je vojsku YU i "srušio YU". Ne samo što je srušio YU, nego je destabilizovao Balkan i Evropu (usporio napredak drugih) nego je načisto unazadio Srbiju; nama je trebao "mir po bilo koju cenu" da bi izvršili tranziciju neuspešne komandne komunističke privrede, tranziciju "načina mišljenja" od "podanika" ka "građaninu" (kao subjektu politike).


*


Srbija je 1989., 1990., propustila poslednji voz u normalnost, da se oslobodi Proklete avlije, da pomoću Slovenije, Hrvatske stvori građansko društvo, podanika zameni građaninom, da izvrši tranziciju komunističke privrede, da se oslobodi "jednoumlja" kroz parlamentarnu demokratiju...u 20 milionskoj YU zapravo bi vremenom Srbija bila ono što je Nemačka u Evropi. Ovako je Srbija u 21 veku u Evropi ono što je posle drugog svetskog rata bila Albanija u doba Enver Hodze (u savezu sa SSSR, Kinom, ograđena od Evrope sa hiljade i hiljade bunkera).

 

 

Zoran Stokić

4.07.2021.

Нема коментара:

Постави коментар