петак, 16. децембар 2022.

 

 

Aksiomi spoljne i unitrašnje politike

 

 

Aksiom 1 (spoljna politika): Malobrojni narodi ne mogu voditi takvu politiku koja će ih odvesti u rat sa supersilama.

Aksiom 2 (unutrašnja politika): Malobrojni narodi ne mogu preživeti u despostskom kalupu.

 

*

 

Ko krši ova dva aksioma nema šta da traži u politici i vlasti!

 

*

 

A1. Slobodan Milošević je pogrešio jer je vodio takvu politiku koja nas je odvela u rat sa NATO. Koštunica, Tadić, Vučić nisu prepoznali tu grešku, nisu je osudili i pokušali da je poprave, nego su nastavili da ponavljaju tu njegovu grešku!

A2. Slobodan Milošević nas je prevario umesto parlamentarne demokratije (tri raslojene institucije: zakonodavna, sudska, izvršna vlast; te mediji kao četvrta grana vlasti) zatvorio nas je u despotski kalup. Koštunica, Tadić, Vučić nisu prepoznali tu grešku, nisu je osudili i pokušali da je poprave, nego su nastavili da ponavljaju tu njegovu grešku!

 

*

 

Posledica? Posle takve 33 g nalazimo se neuporedivo lošijoj poziciji nego 1990. Pravo je čudo da još uvek postojimo.

 

***

 

Aksiom 1 (spoljna politika): malobrojni narodi ne mogu voditi takvu politiku koja će ih odvesti u rat sa supersilama. "Naši" su tražili da se ne pomera čelična zavesa 1989.(!) da pošto je nestao Varšavki pakt nestane i NATO. Kakve to ima veze sa SRBIJOM? Nikakve. Zašto bi "naš" interes bio da se ne pomera čelična zavesa? Znači talasao si u YU, Balkanu, Evropi. Destabilizovao si Zapad. Tako si stigao da postaneš neprijatelj NATO. Izabrao si POGREŠNU STRANU. Drže nas 33 g na toj pogrešnoj strani! Kada je pao zid u Belinu 1989., sve zemlje realsocijalizma su to iskoristile da izvrše tranziciju neuspelog komunizma u kapitalizam i građansko društvo, samo su "naši" umesto da i mi, kada je Zapad bio najstabilniji, solventniji, izvršimo tranziciju, stvorimo privredu koja puni budzet, izgradimo infrastrukturu, nadoknadimo vekove atavizma – znači samo su naši bili protiv.

 

Aksiom 2(unutrašnja politika): Malobrojni narodi ne mogu preživeti u despostskom kalupu! Da bi preživeli malobrojni su se bolje "povezali" postali su "kreativniji" stvorili su "štake" da "nadomeste" svoju malost. Već u Antici se to dogodilo. Malobrojni Grci porazili su na Maratonskom polju mnogobrojnu vojsku Persije kako? Pomoću izuma "falange" – oni su "nadomestiti", "nadoknaditi" tu svoju malobrojnost. Persijanci, iako brojni, borili su se kao bezoblična masa i zbrkana gomila. Grci u poretku falange. Slično se počelo događati od 1000 god u Zapadoj Evropi. Da bi malobrojni narodi preživeli u nepovoljnim uslovima stvoril su "demokratsku" tehniku sa svojom eotehničkom fazom (1000-1750) bila je zasnovana na kompleksu vode i drveta i jedan je od korena iz kojih su iznikla današnja zapadna društva. Ova eotehnička faza daleko je važnija za razumevanje Zapadne civilizacije od paleotehničke (faze uglja i gvožđa) i neotehniče (faze električne stuje i &). U ranom periodu eotehničke faze formirao se pogled na svet, formiralo se ono što je primarno u zapadnoj kulturi, ono na čemu se ona bazira: neprekidnim kreacijama "pomagala" (materijalna, duhovna), konceptu humanizovanog rada i građanskog udruživanja, osvajanju slobode. Mi koji smo oko 700 g živeli u despotskom kalupu, vekove atavizma mogli smo da nadoknadimo od 1989. Umesto tranzicije političko/privredno/kulturnog despotskog kaplupa, otuđena elita, 33 g nas zadržava u despotskom kalupu Azije. Posledica ne obaziranja (kršenja) sociološkog aksioma "malobrojnih" naroda? Srpsko društvo (pa onda i država) nestaju pred našim očima.

 

Zoran Stokić

16.12.2022.

Нема коментара:

Постави коментар