четвртак, 8. децембар 2022.

 

 

Kada ste poslednji put videli svica? Naučnici objavili da izumiru, a mi smo krivi


Kada ste poslednji put videli svica? Naučnici su sada vrlo zabrinuti za ovu vrstu. Globalna populacija insekata opada stopom bez presedana do 2 odsto godišnje, a to za sobom povlači čitav sistem koji zavisi od njih.

 

IZVOR: NET.HR SREDA, 7.12.2022. | 09:12 Foto: Shutterstock/Suzanne Tucker

 

Entomolog Dejvid Vagner je kao dečak 60-ih godina prošlog veka često trčkarao po porodičnoj farmi u Misuriju, lovio treptave svice, stavljao ih u staklenu teglu, potom zatvorio poklopac i noću je odložio pored kreveta. No danas, poput mnogih insekata u svetu, svici nestaju u, kako naučnici kažu, u globalnoj apokalipsi insekata.

Dok razne ljudske aktivnosti ubrzano transformišu planetu, globalna populacija insekata opada stopom bez presedana do 2 odsto godišnje. Zbog krčenja šuma, upotrebe pesticida, veštačkog svetlosnog zagađenja i klimatskih promena ova sitna stvorenja bore se za preživljavanje zajedno sa usevima, cvećem i ostalim životinjama čija egzistencija zavisi o njima.

 

***

Komentar

***

 

Zamislite 4 i po milijarde godina istorije naše planete sabijene u samo godinu dana. Ćelije se pojavljuju u martu. Višećelijski život se razvija tek početkom septembra. Prvi sisari pojavljuju se 25. decembra. Ali ljudska bića stižu tek u novogodišnjoj noći, četvrt sata pre ponoći. U poslednjih dvadeset  sekundi pojavljuju se prve civilizacije. Humanizam i renesansa četiri sekunde od kraja. Internet, globalno zagrevanje - sve u poslednjoj četvrtini sekunde. Ubrzanje čini da se odluke (šta činiti?) donose u cajtnotu. Ono što je sigurno jeste da je svudao oko nas, i u nama, "sinhronizacija" i "simbioza". Već naš uspravni hod je složena aktivnost koja se postiže sinhronizacijom pokreta nogu i ruku. Na našoj koži i unutrašnjim organima je neprebrojivo mnogo korisnih bakterija bez kojih ne bismo mogli da preživimo; a tek naš DNK – postoji zahvaljujući čudu od sinhroniciteta. Tako je i u prirodi, ali i našim ekološkim nišama. Da bi rad naših mobilnih telefona ili interneta bio moguć, mora se merili vreme u svakoj tački prostora na Zemlji - a svi ti brojni časovnici treba da budu međusobno sinhronizovani. Poslovi, ekonomija na Zemlji – takođe su sinhrono umreženi. Ali u ovoj "nano-sekundi" koju živimo danas, animističke etike, preko vođa mnogih država, planetu Zemlju čine asinhronom – vladaju teorijama zavere i čine ljude pesimistima. Naprotiv – "optimizam je naša moralna dužnost" - budućnost je otvorena, mi je stvaramo svojim činjenjem – sinhronim povezivanjem i simbiozom!

Zoran Stokić

8.12.2022.

Нема коментара:

Постави коментар