четвртак, 22. децембар 2022.

 

Osnovci i srednjoškolci se takmiče u astrofotografiji: Uslikaj noćno nebo

 

SCITECH Autor:N1 Beograd22. dec 202218:25 Izvor: Vladimir Kržalić

 

Prvo takmičenje u astrofotografiji za učenike osnovnih i srednjih škola, počelo je okupljanjem više od 1.400 učenika i 200 nastavnika iz cele Srbije na stručnoj obuci koju je održao Vladimir Kržalić, poznati astro fotograf. To je, kako je saopštio organizator - prva faza takmičenja, koja prethodi proglašenju pobedničkih timova u februaru 2023.

„Želimo da približimo đacima astronomiju i naučna istraživanja, sa ciljem produbljivanja kritičkog razmišljanja i otvaranja zajednice ka digitalnom svetu. Astronomija je fundamentalna nauka koja je vodeća u primeni veštačke inteligencije i mašinskog učenja u naučnim istraživanjima, koja su bazirana na vrhunskoj tehnologiji i obradi velikih podataka u potrazi za odgovorima na granici ljudskog saznanja“, kaže dr Marina Pavlović, naučnica na Matematičom institutu SANU, jedna od organizatorki takmičenja.

Podsticanje obrazovanja baš u ovim oblastima prepoznao je istraživačko razvojni centar United Cloud koji se pridružio projektu da doprinese razvoju mladih kroz primenjenu nauku, i prenese praktična znanja koja se primenjuju u razvoju njihovih proizvoda.

„Sa prijavljenih 400 timova iz cele Srbije, izuzetno smo zadovoljni interesovanjem koje je takmičenje izazvalo. Glavni moto takmičenja u astrofotografiji mobilnim uređajem jeste da svako može da se bavi astronomskim snimanjem neba, bez vrhunske tehnologije, uz odgovarajuće znanje i obuku, i jedva čekamo da vidimo prve rezultate“, kaže dr Dragana Ilić, profesorka na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je deo nacionalnog komiteta za obrazovanje iz astronomije pri Međunarodnoj astronomskoj uniji, glavnog organizatora takmičenja.

Profesorka Ilić navodi  da su organizatori posebno zahvalni istraživačko razvojnom centru United Cloud koji se pridružio u realizaciji takmičenja „kao neko ko prepoznaje značaj edukacije mladih sa ciljem promovisanja nauke i osnaživanja kulutre udruživanja”.

Astrofotografija je fotografisanje noćnog neba i nebeskih tela kao što su planete, zvezde, magline i galaksije. Ovo takmičenje je posebno jer ne zahteva specijalnu opremu, već je isključivo za astrofotografije napravljene pomoću mobilnog telefona ili tableta.

Nakon obuke, učenici će sa svojim profesorima raditi na izradi fotografija, dok će finalisti biti objavljeni u februaru 2023.

Pokrovitelji takmičenja su: Društvo Astronoma Srbije, Univerzitet u Beogradu – Matematički fakultet, Astronomska Opservatorija Beograd, Matematički institut Srpske Akademije Nauka i Umetnosti, i United Cloud, partner iz privatnog sektora.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Bilo je krajnje vreme. Čitajući komentare, na vesti iz astronomije/kosmotehnike - primećujem da su naša deca počela da usvajaju sadržaje ezoterije, i način zaključivanja, ni manje ni više nego Hitlerovih perjanica Herbigera i &. Austrijski inženjer Horbiger 1894., stvorio je Velteislehre („Svetsku teoriju leda“) tj. Glacijalnu kosmogoniju; led je bio osnovna supstanca svih kosmičkih procesa, a ledeni meseci, ledene planete i „globalni etar“ (takođe sačinjen od leda) odredili su čitav razvoj vasione. Do te teorije autor je došao "vizijom" koja mu je ukazala „da je Njutn pogrešio i da gravitaciono privlačenje Sunca prestaje da postoji na tri puta većoj udaljenosti od Neptuna“ i tsl. Astonomi su odmah ocenili Velteislehre kao ezoteriju. Ali autor se nije predavao, sačekao je bolja vremena. Posle I svetskog rata Herbiger  se obratio široj javnosti; smatrao je da ako „mase“ prihvate njegove ideje, onda bi mogle da izvrše dovoljan pritisak na akademski establišment da nateraju njegove ideje u mejnstrim. Nije se štedelo truda u popularizaciji ideja: osnivala su se „kosmotehnička“ društva, koja su držala javna predavanja koja su privlačila široku publiku, postojali su kosmički ledeni filmovi i radio programi, pa čak i kosmički ledeni časopisi i romani. Hitler je bio oduševljen, savez je sklopljen. "Arijevska nauka" protiv Ajštajnove jevrejske zavere. Kada su Herbigeru pokazivali fotografije tj. dokaze da je Mlečni put sastavljen od miliona zvezda, on je odgovorio da su slike lažirali "reakcionarni" astronomi. A kada su u njegovoj "teoriji" pokazane logičko/matematičke anomalije on bi kazao: "„proračun može samo da vas odvede na krivi put".

Zoran Stokić

22.12.2022.

Нема коментара:

Постави коментар