среда, 7. децембар 2022.

 

Ronaldo u centru pažnje čak i kada je na klupi, fotoreporteri se gurali i grabili samo da ga slikaju

 

Portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo, ovaj put je prema odluci selektora morao da ostane na klupi, međutim to nije omelo masu fotoreportera da ga fotografiše.

 

IZVOR: B92 SREDA, 7.12.2022. | 09:35 Foto:EPA/JALI HAIDER

 

Naime, pred meč Portugala i Švajcarske u osmini finala Svetskog prvenstva u Kataru Ronaldo nije igrao. Očigledno je selektor Fernando Santoš imao svoje razloge za to, a na kraju su se ipak pokazali kao ispravni, jer je Portugalija pobedila sa razlikom 6:1.

No, kako inače i biva, zvezda fudbalskog kluba je očigledno veoma cenjena i popularna iako ovaj put nije igrao, a u prilog tome svedoče fotografije koje su obišle svet.

Gomila fotoreportera i novinara, skupila se da fotografiše ceo tim, ali najviše Kristijana tokom intoniranja himne na početku utakmice. Njihovo ponašanje je šokiralo sve prisutne jer se većina fotoreportera gurala ka Kristijanu i usmeravala svoje aparate samo ka njemu.

 

***

Komentar

***

 

Borhes - Nacionalni timovi generišu nacionalni zanos, stvarajući mogućnost beskrupuloznim vlastima da od fudbala profitiraju! Vlade država se koristi igračkim zvezdama kao svojim legitimnim glasnogovornicima. U stvari, to je upravo ono što se dogodilo jednom od najvećih igrača svih vremena – Peleu. Kada je Pele imao 24 g u Brazilu se dogodio vojni udar – započela je tortura - “Iako je njegova Vlada pohapsila sve političke disidente, takođe je ta vlada napravila i ogroman poster sa Peleom, koji daje gol glavom, uz slogan "Ninguém mais segura este país" - "Niko bezbedniji u ovoj zemlji" – "Sad niko ne može zaustaviti ovu zemlju”... Borhes Fudbal je popularan zato što je glupost popularna"; „Fudbal je jedan od najvećih zločina Engleske.”; "Fudbal je neraskidivo povezan sa nacionalizmom. Nacionalizam dopušta samo afirmaciju, a svaka doktrina koja odbacuje sumnju i negaciju jeste oblik fanatizma i glupavosti”.


*



@Gyula Ferenczy commented on "Pre par dana mađarski premijer Orbán se pojavio nakon utakmice mađarske reprezentacije sa Grčkom sa šalom na kome je naslikana tzv. "velika Mađarska"..."


O da to ste odlično naveli. Odavno sam pročitao; i usvoji;  Orvelovo zapažanje  da  - "nacionalizam" ne treba brkati sa "patriotizmom". "Patriotizmom" podrazumeva privrženost  određenom mestu i određenom  načinu  života za koje neko veruje da su najbolji na svetu, ali nema želju da ih nameće drugim ljudima. Patriotizam je po svojoj naravi defanzivan, kako u vojnom, tako i u kulturnom smislu. S druge strane, "nacionalizam" je neodvojiv od želje za moći. Trajni cilj svakog "nacionaliste"  je da obezbedi više moći i više prestiža, ne za sebe već za "naciju" ili kakvu drugu strukturu u kojoj je odlučio utopiti svoj individualitet."

Zoran Stokić

7.12.2022.

2 коментара:

  1. Pre par dana mađarski premijer Orbán se pojavio nakon utakmice mađarske reprezentacije sa Grčkom sa šalom na kome je naslikana tzv. "velika Mađarska" (pretrijanonska Mađarska). Na kritike mnogih, pa i državnika susednih zemalja (simptomatično, ne i Srbije), on odgovara da Mađari žive i u susednim državama pa zato takav šal. Takav idiotski odgovor može dati samo potpuni imbecil kojemu je jedini cilj da provocira svojim fašističkim ispadima. (I naravno da je Borhes više nego u pravu!).

    ОдговориИзбриши
  2. Poštovani profesore, u potpunosti se slažem sa Vama! Sve najbolje!

    ОдговориИзбриши