петак, 16. децембар 2022.

 

NASA lansirala prvi globalni satelit za istraživanje voda

 

SCITECH Autor:Hina/Reuters16. dec 202216:46 Izvor: NASA/Handout via REUTERS

 

SpaceX raketa lansirana je iz Kalifornije u petak nešto pre 13 sati sa američko-francuskim satelitom za sprovođenje prvog globalnog istraživanja površinskih voda Zemlje, što će baciti novo svetlo na razvoj i posledice klimatskih promena.

Raketa Falcon 9, u vlasništvu kompanije za komercijalno lansiranje milijardera Ilona Maska prema ugovoru s NASA, poletela je u 12.46  iz baze američkih svemirskih snaga Vandenberg, oko 275 km severozapadno od Los Anđelesa.

Odbrojavanje je bilo odloženo za 24 sata nakon što su inspektori otkrili vlagu u dva od devet glavnih motora rakete, ali problem je rešen daljom analizom, saopštila je NASA.

Teret rakete – satelit za topografiju površinskih voda i okeana ili SWOT, uključuje naprednu mikrotalasnu radarsku tehnologiju za prikupljanje podataka merenja visoke rezolucije okeana, jezera, rezervoara i reka na više od 90 posto zemaljske kugle.

Podaci, prikupljeni radarskim snimkama planeta najmanje dva puta svakih 21 dan koristit će se za poboljšanje modela cirkulacije oceana, bolje vremenske i klimatske prognoze i pomoć u upravljanju oskudnim zalihama slatke vode u regijama pogođenim sušom, kažu istraživači.

Komponente satelita veličine terenca izradili su NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL) u blizini Los Angelesa i francuska svemirska agencija CNES.

Klimatska prekretnica?

Jedan od glavnih smerova misije je istražiti kako okeani apsorbuju atmosfersku toplinu i ugljen-diokid u procesu koji prirodno reguliše globalne temperature i pomaže u smanjenju klimatskih promena.

Procenjuje se da okeani apsorbuju više od 90 posto viška toplote zarobljene u Zemljinoj atmosferi od emisija štetnih gasova koje je uzrokovao čovek.

Skeniranjem mora iz orbite SWOT će moći precizno izmeriti fine razlike u visinama mora oko manjih struja i vrtloga gde se veruje da dolazi do velikog povlačenja toplote i ugljenika u okeane, tvrde naučnici.

Razumevanje mehanizma po kojem se to događa pomoći će da se odgovori na ključno pitanje: Koja je prelomna tačka u kojoj okeani počinju da otpuštaju, umesto da apsorbuju, velike količine toplote natrag u atmosferu, čime se intenzivira globalno zagrevanje?

Sposobnost SWOT-a da uoči obeležja manjih površina takođe će pomoći u proučavanju uticaja porasta nivoa okeana na obalna područja.

Precizniji podaci duž zona plime i oseke pomogli bi u predviđanju koliko daleko poplave uzrokovane olujnim talasima mogu dopreti u unutrašnjost, te opseg prodora slane vode u estuarije, močvare i podzemne vode.

Slatkovodne mase još su jedan ključni fokus SWOT-a, opremljenog za posmatranje cele dužine gotovo svih reka širih od 100 metara, kao i više od milion jezera i rezervoara većih od nekoliko blokova Njujorka.

Višekratno „popisivanje“ Zemljinih vodenih resursa tokom trogodišnje misije SWOT-a omogućiće istraživačima da bolje prate fluktuacije u rekama i jezerima planete tokom sezonskih promena i velikih vremenskih poremećaja.

SWOT-ov glavni radarski instrument radi na takozvanoj frekvenciji Ka-pojasa mikrotalasnog spektra, omogućavajući prodor kroz oblake i tamu na širokim površinama Zemlje. To omogućuje naučnicima da precizno mapiraju u dve dimenzije bez obzira na vremenske prilike ili doba dana, te da pokriju velika geografska područja brže nego pre.

Prethodne studije vodenih masa na Zemlji oslanjale su se na podatke prikupljene na određenim tačkama, poput rečnih ili okeanskih merača ili satelitskim jednodimenzionalnim merenjima, zahtevajući od naučnika da ekstrapolacijom popune praznine u podacima.

Ako sve bude po planu, satelit SWOT počeće da proizvodi istraživačke podatke za nekoliko meseci.

 

***

Komentar

***

 

A kako i gde je to istraživanje započelo? Tamo gde liberalizam veruje u individualizam u slobodu i autonomiju pojedinca – pojedinac ima svoj život pod kontrolom, on određuje svoju sudbinu; to izgleda otprilike kao u bigrafiji Daltona - imao je strast za rešavanjem naučnh zagonetki; u 21 g (1787.) započeo je da vodi svoj meteorološki dnevnik, u njega je u narednih 57 g, uneo preko 200.000 opservacija; odlazio je svakoga dana izvan Mančestera i merio temperaturu. Do pojave aviona i balona, jedini način za merenje temperature i vlažnosti na nadmorskoj visini bio je uspon na planinu. Slično su se ponašali Dzul, Tomson i &. Ti merni podaci su mu omogućili da postavi i - teoriju tropske atmosferske cirkulacije globalnih razmera - koja obuhvata uzdizanje vazduha u blizini Ekvatora, protok ka polovima na visini od 10 do 15 km iznad zemljine površine, spuštanje u suptropima, i zatim vraćanje nazad u blizini površine. Ova cirkulacija stvara pasate, tropske kišne pojaseve i uragane, suptropske pustinje i mlazne tokove. Bila je to velika pomoć za moreplovce i klimatologe; ali sada će uslediti - "nenameravana posledica" - njegovih - "nameravanih" meteroloških istraživanja -pojavio se slučajni "geštalt" - preokret - koji je Daltonu pomogao da postavio hipotezu da se elementi razlikuju samo po jednoj osnovnoj karakteristici - atomskoj težini (danas je Dalton poznat samo po: atomskoj težini i "daltonizmu") Mendeljejev je nastavio da se kreće na tom tragu u paradigmi da je atom nedeljiv (u carskoj Rusiji "despotska mašina" je Mendeljejeva smatrali pijanicom, nije primljen u akademuju nauka, njegove ideje, kao i bilo čija druga "novina", su smatrane "opasnim" za cara samodršca). A 1897. dolazi do preokreta paradigme Tomson je u Kembridzu otkrio elektron. Od "atomske težine" prešli smo na "atomski broj" a to znači na atomsku substrukturu...


*


Godine 1794., ubrzo po dolasku u Mančester, Dalton je izabran za člana književnog i filozofskog društva u Mančesteru, "Lit & Phil", a nekoliko nedelja kasnije saopštio je svoj prvi rad na temu "Izuzetne činjenice u vezi sa vizijom boja" ", u kojem je postulirao da je nedostatak percepcije boja uzrokovan promenom boje medija očne jabučice. Pošto su i on i njegov brat bili daltonisti, shvatio je da stanje mora biti nasledno. Iako je Daltonova teorija opovrgnuta, temeljna i metodička priroda njegovog istraživanja vizuelnog problema bila je toliko široko rasprostanjena da je Dalton - "daltonizam" - postao sinonim za taj fenomen.

Epilog. Ispitivanje njegove očuvane očne jabučice 1995. pokazalo je, da je Dalton, imao manje uobičajenu vrstu slepila za boje, deuteroanopiju, u kojoj nedostaju "čunjevi" ("štapići") osetljivi na srednju talasnu dužinu (umesto da funkcionišu sa mutiranim oblikom pigmenta, kao u najčešćoj vrsti slepila u boji, deuteroanomaliji). Osim plave i ljubičaste optičkog spektra, mogao je prepoznati samo jednu boju, žutu ili, kako je rekao u svom predavanju i radu "taj deo slike koji drugi nazivaju crvenom čini mi se tek nešto više od nijanse ili defekta svetlosti; nakon toga narandžasta, žuta i zelena izgledaju kao jedna boja, koja se prilično ravnomerno spušta od intenzivne do retke žute boje, čineći ono što bih trebao nazvati različitim nijansama žute".

 

Zoran Stokić

16.12.2022.

Нема коментара:

Постави коментар