петак, 2. јун 2023.

 

Brnabić: Karikatura u NIN-u primer beščašća

 

VESTI Autor: Beta 01. jun 202313:56 Milan Nikić

 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je karikatura iz današnjeg izdanja nedeljnika NIN primer "beščašća" jer "izjednačava" predsednika Srbije Aleksandra Vučića s "nacističkim vođom" - Adolfom Hitlerom.

„Nepunih sedan dana pre toga su izjednačavali Srpsku naprednu stranku (SNS) i sve one koji veruju da Vučić i ova stranka ne rade loš posao za Srbiju sa fašistički falangama i Musolinijevim fašistima. I to su ljudi koji (kažu) da se bore protiv nasilja“, rekla je Brnabić tokom boravka u Kragujevcu.

 

Na karikaturi u NIN-u nacrtan je Hitler u porušenom Berlinu koji govori: „Kakva nacistička partija? Prvi put čujem. Ja sam šef pokreta za narod i državu“. Naslov karikature je – „Kako se nije setio?“

Brnabić je navela da se ovakvim postupcima pokazuje odstustvo „empatije za naš narod i druge narode, Jevreje i Rome koji su najviše propatili pod nacističkom okupacijom“.

„Molim za minimum ljudskog dostojanstva, da ne pljuje po žrtvama i de se ne relativizuju zločini tih dželata“, rekla je Brnabić, kao i da karikatura pokazuje „njihov odnos prema političkim protivnicima i neistomišljenicima“.

 

***

Komentar

***

Šta je problem sa ovom vlašću 1945-2023? Kod nas se previđa da su društveni fenomeni kao što su filozofija, teologija, politika u funkciji biologije – imaju za cilj da, osiguraju naše živote, da povećaju naše šanse da preživimo, opstanemo(!) Pomoću društvenih teorija mi tumačimo i procenjujemo Kosmos i društva na Zemlji. Ali ako mi poput naših političara i njihovih savetnika tumačimo Kosmos i duštva na Zemlji tako što tom Kosmosu i državama pripisujemo da funkcioniše na isti način - kao  što funkcionišu naše lične psihološke želje tj. na animistički, antropocentrični način; iako je takvo tumačenje sposobno da nas emocijanolno zadovolji; ono je praktično nekoristan, neupotrebljivo, kao sredstvo saznanja sveta i prirode i ne vodi našem opstanku. Društva na Zemlji kao i Kosmos ne funkcionišu po principu naših želja i volje. Oni funkcionišu pomoću svojim autonomnim principima (koji su mešavina slučajnosti i deteminizma) pomoću "prirodnih zakona i trendova". Samo jedan primer, kada je Novaku bilo zabranjeno, jer nije bio vakcinisan, da uđe u Australiju na turnir, mnogi naši su govorili, da je to sve zavera protiv Novaka, da bi zaostao u trci sa Nadalom - da je covid izmišljen sa tim ciljem; napraviš pandemiju na Zemlji, da bi sprečio Novakau trci i tako radio protiv Vučuća i Srbije. Sve fenomene naša vlast tako tumač, kao u ovom datom primeru, zato se ovde već 33 g događa INVOLUCIJA.

Zoran Stokić

2.06.2023.

Нема коментара:

Постави коментар