четвртак, 15. јун 2023.

 Ipsos: Političari sa obe strane animirali svoje birače


VESTI Autor: RTS 15. jun 202315:58 0 komentara


Direktor Sektora za istraživanje "Ipsos stratedžik marketinga" Marko Uljarević ističe da je proteklih šest meseci na prvom mestu u istraživanjima gotovo uvek problem Kosova, da sada ne izašlo više ljudi na izbore nego prošlog puta, ali da su političari uradili svoj posao i sa jedne i sa druge strane animirali svoje birače. Pročitaj više

https://n1info.rs/vesti/ipsos-politicari-sa-obe-strane-animirali-svoje-birace/?comments

 

***

Komenatr

 ***


Dosta nam je laganja(!) Iz istorije sveta od prvih civilizacija do danas. Školovani u komunističkoj ili ortodoksno-vizantijskoj tradiciji, sasvim svejedno, Srbi nikako da nauče da je - despotija - poseban oblik vladavine (počev od prvih civilizacija: Sumer i &) koji se bitno razlikuje od monarhije ili republike; takođe se razlikuje od robovlasništva i feudalizma i nikako da nauče da se ne mogu svi fenomeni u društvu objašnjavati samo u ravni psihologije, psihologijom vođe i tsl. Takođe nikako da nauče da je komunizam bio samo jedan modalitet - despotskog društvenog sistem – u tom sistemu tri grane vlasti međusobno su isprepletene, pri čemu vezivno tkivo između njih čini "despotska mašina" (moderni termin: skup tajnih službi). U 20 i 21 veku čest je slučaj da "despotska mašina" fingira sistem parlamentarne demokratije - u mnogim državama u svetu postoje stranke, postoje izbori, postoji parlament - ali tu ipak nema demokratije. Zašto je nema? Pa zato što vlast u takvim državama uopšte i nije u parlamentu, već je u rukama "despotske mašine" - koja uvek ostaje nepromenjena; despote ne bira nikakav narod: njih uvek "izviče" despotska mašina. Šta je to "demokratija"? Smenljivost vlasti nenasilnim putem! Da bi takva smena bila moguća, neophodno je da su zakonodavna, sudska i izvršna vlast međusobno razdvojene - to se u Srbiji nije desilo od 1945-2023. Kako napraviti taj korak "razdvajanja"? Bez toga izbori nemaju ama baš nikakvog smisla, do da proizedu novu metamorfozu despotskog sistema.

 

Ps. A kolike su neslobode u Srbiji pokazuje i sudbina mog privatnog bloga (vlast taj blog sprečava da se pojavi bilo gde u bazama podataka regularnih blogova; a tu su i oni koji "kobojagi" nisu deo vlasti ranije blog B92,..., "Vreme","Nin"....), takođe vlast (njeni centri moći); na klasičnim pretraživačima - tekstova po naslovima;  povremeno blokiraju one naslove (sa pomenutog bloga) koji im nisu po volj i tsl. Gle štazi slučanosti, nijedan tekst sa mog bloga se nikada nije pojavio ne samo u tzv vladnim medijima (za sve ove vreme) nego ni kod tih tzv nevladninih medija, ili glasila opozicionih stranaka, akademskih ustanova, tzv intelekturalaca (koji imaju svoje blogove) i tsl. Komentare na neku vest se ne mogu uračunti u bilo kakvo slobno novinarstvo - njihova je fnkcija da prave privid sloboda(!)

 

 

Zoran Stokić

15.06.2023.

Нема коментара:

Постави коментар