четвртак, 29. јун 2023.

 

Haos u Holivudu zbog plata i penzija: 400 glumaca štrajkuje, među njima i oskarovci

 

Traže minimalnu zaradu, isplate autorskih naknada koje uključuju rast prihoda od striminga, zdravstveno osiguranje, penzije i dodatno, regulisanje pravila o korišćenju ličnih snimaka za kastinge

 

IZVOR: JUTARNJI.HR ČETVRTAK, 29.06.2023. | 08:38 -> 09:10

 

 

Mnoge holivudske zvezde - prema časopisu "Rolling Stone" - više od 400 glumaca, uključujući A-liste i dobitnike Oskara kao što su Meril Strip, Brendan Frejzer i Dženifer Lorens - potpisale su pismo u kojem traže od "SAG-AFTRA" (The Screen Actors Guild - Američke federacija televizijskih i radio umetnika) da obezbede "prelomni ugovor" sa filmskim studijima i platformama za striming. Pismo su poslali šefovima i pregovaračkom timu strukovne organizacije.

SAG-AFTRA je ogroman sindikat sa 160.000 članova filmskih i televizijskih glumaca, voditelja, radio ličnosti, snimatelja, pevača, influensera, modela i drugih medijskih profesionalaca iz celog sveta, uglavnom iz SAD. Praktično svaki profesionalni glumac ili zaposleni u ozbiljnim medijima, radio i TV kućama je član ovog sindikata.

U pismu članovi pišu da se spremaju na žrtve na koje njihovo rukovodstvo nije spremno i upozoravaju da su "spremni da udare, ako bude potrebno".

Rolling Stone je prvi objavio da pismo postoji, a svoje potpise navodno su dali Kevin Bejkon, Elizabet Benks, Kvinta Branson, Glen Klouz, Ben Stiler, Džulija Luis-Drajfus, Maja Houk, Keke Palmer, Rami Malek, Arijana DeBoz, Nataša Lion i Marisa Tomej , Nil Patrik Haris, Ejmi Šumer i Ejmi Filer.

"Ovo nije trenutak da se "nađemo u sredini", ali nije ni preterano reći da su oči istorije uprte u sve nas" – citira Rolling Stone pismo i nastavlja – "Molimo vas da se zalažete za sve promene koje su nam potrebne i zaštitu koju zaslužujemo, te da time uđemo u istoriju".

Pismo je poslato nakon što su članovi sindikata izglasali štrajk u slučaju da pregovarači ne postignu dogovor sa drugom stranom do 30. juna. Predsednik SAG-AFTRA Fran Drešer je ove nedelje u video poruci izvestio da su pregovori bili "izuzetno produktivni i fokusirani na ključna pitanja", ali to očigledno nije zadovoljilo članove sindikata. Oni ne žele sporazum gde se ne ispune svi njihovi zahtevi.

"Smatramo da su naše plate, naše veštine, naša kreativna sloboda i snaga našeg sindikata oslabljeni u poslednjoj deceniji. Želimo da se to promeni" – napisali su.

Među zahtevima oko ugovora su zaista važna pitanja uključujući minimalnu zaradu, isplate autorskih naknada koje uključuju rast prihoda od striminga, zdravstveno osiguranje, penzije i dodatno, regulisanje pravila o korišćenju ličnih snimaka za kastinge.

U Holivudu je i ranije bilo štrajkova glumaca. Najveći se dogodio 1980. godine, kada je skoro cela proizvodnja u SAD stala na tri meseca, a usledio je i štrajk zbog istog ugovora. Manjih štrajkova bilo je 2000, 2008. i 2017. godine. Takođe, glumci su uvek podržavali Savez pisaca i scenarista (VAG). Međutim, među glumcima nikada nije postojao tako veliki konsenzus, pa bi leto u svetu šou-biznisa moglo da bude veoma, veoma vruće, a nove serije, nove sezone i filmovi bi mogli ozbiljno da odlože.

 

***

Koemntart

***

 

U odnosu na druge zanate umetnici su  vekovima kasnili; tek je carski kompozitor iz Bohemije Florijan Gasman, koji je bio muzička ikona Beča (on je školova svog naslednika Salijerija, a ne italijani), došao je na ideju da osnuje "društvo za pomoć muzičarima" i ono je osnovano 1771.,  "Tonkunstler-Societat" (1771-1939) 1939., posle ansluša Austrije Hitler ga je ukinuo. Njegova svrha je bila „podrška penzionisanim muzičarima i njihovim porodicama; kao i udovicama i njihovoj deci“. Društvo se finasiralo dobrotvornim koncertima i donacijama; naročito su bili poznati po izvođenju oratorijuma. Za Gasmanovo društvo prvu donaciju načinila je Marija Terezija 500 a njen sin 200 dukata. Kasnije su ovakva društva osnovana u Berlinu,...,St.Perersburgu. Za koncerte su svoja dela prilagali članovi duštva: Gassmann, Hasse, Bono, J.Haydn, Salijeri, Albrechtsberger, Martinez, Ditersdorf, Paul Wranitzky , Franz  Süssmayr, Kožulah, Cartellieri, Vogler,..., Bethoven; a izvođena su i dela baroka: Hendla i &. Zanimljivo je da je A.Mocart tu izvodio svoja instrumentalna dela, da bi ta dela promovisao, ali nije postao član ovog - super  važnog "sindikata" - iz bizarnog razloga; da bi postali član morali ste priložiti KRŠTENICU, od Amadeusa su u dva navrata tražili da iz Salzburga donese krštenicu, ali je on nije priložio (bez toga niste mogli postai član); niti je priložio oratorijum. Kada je 1791., naprasno umro udovica Konstaca i deca nisu mogli dobijati finansisku pomoć ovog društva! 

Najizvođeni je oratorijum u  "Tonkunstler-Societat" : J.Haydna " Die Schöpfung", "Die Jahreszeiten", "Il ritorno di Tobia". Tu su i Hasina " Santa Elena al Calvario", Florian Leopold Gassmann " La betulia liberata", Salijeri "La Passione di Giesu Cristo", "Isacco figura del Redentore",..., "Re di Giuda"; Kao i Hendlov "Mose in Egitto", "Judas Maccabäus" i Ramoov "Castore e Polluce".

Zoran Stokić

29.06.2023.

Нема коментара:

Постави коментар