понедељак, 19. јун 2023.

 

Najava obnove ustanova kulture u 33 grada širom Srbije

 

KULTURA Autor: N1 Beograd 19. jun 202316:10 0 komentara pozorištePixabay

 

Ministarka kulture Maja Gojković održala je danas sastanak sa 33 gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji, koji su ove godine dobili sredstva Ministarstva kulture za izgradnju, obnovu i adaptaciju kulturnih centara i drugih objekata kulture na konkursu „Gradovi u fokusu 2023“, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Za konkurs „Gradovi u fokusu” opredeljeno je 350 miliona dinara, kao što je to bio slučaj i prethodne dve godine, što je omogućilo da se u ovom periodu do sada obnovi 78 objekata, a u ovoj godini i nova 33 objekta će dobiti novi i moderan izgled.

Gojković je naglasila da su gradovi i opštine pokazale veliku zainteresovanost i ove godine da uz podršku Ministarstva rade na obnovi infrastrukture u kulturi, čime se stvara ambijent za kvalitetnije uslove rada mnogih domova kulture, muzeja, arhiva, biblioteka i drugih ustanova kulture širom Srbije i pozvala ih da u što kraćem roku krenu u realizaciju podržanih projekata.

Gojković je ukazala da su na ovaj način, u najvećem broju slučajeva decenijama devastirani objekti u poslednjih nekoliko godina dobili novi sjaj i mogućnost da se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, a građani nove i moderne prostore za kulturni sadržaj.

Putem konkursa „Gradovi u fokusu“, koji je prvi put pokrenut 2016. godine, u značajnoj meri obnovljena je infrastruktura u brojnim lokalnim samoupravama, navodi ministarstvo. Od 2016. godine podržano je 149 projekata – obnova i rekonstrukcija kulturnih centara, pozorišta, bioskopa, muzeja i galerija i ukupno je opredeljeno više od 1,5 milijarde dinara, od čega je samo u poslednje dve godine izdvojeno 700 miliona dinara za 78 projekata.

 

***

Komentar

***

 

33 grada u zemlji koja je za 33 g doživela apsolutnu involuciju – jer je vlast sprovodila proglas slavenofila iz Rusije iz doba Kneza Mihajla, da ostanemo neobrazovani tj. sociološki virus koji će da "nagriza" Civilizaciju. A u tim ustanovama "kulture" će u novom sjaju kao i do sada da ih truju ideolozi mržnje - Civilizacije.  Za tri decenije čak su stvorili i sudente koji misle da je Zemlja ravna ploča, da su Tesla i Mileva najveći naučnici ikada, da su vakcine zavera... Kultura je mogla da se uči i besplatno, jedan primer, radeći na Mašinskom fakultetu, decenijama sam tražio da - besplatno - držim  kurs na magistarskim/doktorskim studijama (2+0) onim kadrovima koji će kasnije raditi na fakultetima/institutima nauke kao asistenti, profesori, ili biti nastavnici u srednjim školama – "Istoriju, filozofiju, epistemologiju nauke i tehnike" – to se nije dogodilo, zašto? To za našu fakultetsku vlast, za vlast Univerziteta nije kultura (to je nekorisno znanje). Sve u vezi "nastave" je u Srbiji oduvek "strogo kontrolisano"; a pomenuti kurs - em nije u duhu proglasa ruskih slavenofila; em bi ga držao nastavnik "koga vlast smatra ne-partijotom" - zagovara u Srbiji nekakvo propalo građansko društvo kao u zemljama Evrope; afirmiše nauku i naučni pogled na život i svet, zamisli "veleizdajnik" traži da tri grane vlasti budu razdvojene?

 

Zoran Stokić

19.06.2023.

Нема коментара:

Постави коментар