среда, 14. јун 2023.

 

Psihobiografija Živojina Mišića: U svetu bi bio priznat kao Đoković i Jokić

 

VESTI Autor: D.P. 14. jun 202311:38 7 komentara

 

Psihijatar i psihoterapeut Aleksandar Misojčić koji je napisao knjigu o Živojinu Mišiću kaže da je Mišić na svetskom nivou bio priznat poput sportista Novaka Đokovića i Nikole Jokića. Pročitaj više

https://n1info.rs/vesti/zivojin-misic-na-svetskom-nivou-bio-priznat-poput-djokovica-i-jokica/?comments

 

***

Komentar

***

 

U Srbiji gde je 5 minuta prošlo 12h.

Šta vodi preživljavanju nekog društva? "Popularnost" TOTEMA: Novak, Jokića, Mišića, despota? Ovde su sportisti, vojnici i despot tretirani kao totem; Totemizam, drevni oblik religiske prkse, je vera neke društvene jedinica (porodice, loze, klana, plemena) da postoji „srodstvo“ sa nekom životinjom/biljkom sa kojom se simbolički emotivno povezuju – te da nam to  "srodstvo" pomaže da preživimo i zato ga poštujemo. "Srodstvo" nam daje impuls prežvaljvanja a mi sami ne mora da se razvijamo, trudimo, učimo (ne-moramo da naučimo da "plivamo") – dovoljno je to što se "klanjamo" totemu! A i taj naš  karakter neka nam ostane iz vizantiako, osmansko, komunističkih - vemena: podanički, slugeranjski, malograđanski, ratnički, inadziski, sa težištem na mržnji, nepoverenju, razgradnji.

Ili preživljavanju vodi kada si na "talasu Civilizacije" (kada si savladao plivanje), kada si socijalizovan u građanskom ključu - gde je težište na - vrlinama - moralu, poštenju, poverenju, altruizmu, empatiji, saradnji, toleranciji, znanju i umeću, izgradnji? A ta ti referentna mreža  socijalizacije omogući da stvoriš iskustvo, opažanja, asocijacije, osećanja, sećanja, orijentaciju u društvu – pomogne ti da kreativno, kritički, misliš, pomogne ti da bolje razumeš, da uspešnije tumačiš stvarnost, pomogne ti kako da postupaš da bi preživeo, kako, na primer, da obavaljaš uspešno svoj posao, voziš kola, kako da voliš i tsl. 

Zoran Stokić

14.06.2023.

Нема коментара:

Постави коментар